Miért zöldülnek meg a gumók és lesznek felületükön kitüremkedések, varas foltok?
Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos
Kedves Kérdező!
A termesztett burgonyának sajnos számos betegsége és kártevője is ismeretes, valamint élettani betegségek okozta tünetek is megjelenhetnek a növényeken. Az abiotikus tényezők okozta elváltozások főként a gumókon jelentkeznek, ezáltal jelentős gazdasági értéket képviselnek.
Ikernövésről akkor beszélünk, amikor a gumó kettő vagy több, csaknem azonos méretű gumórészből áll. Fiasodáskor az eredeti gumón több, kisebb méretű gumócska képződik. Ezek az elváltozások, akárcsak a héj felrepedése, időjárási okokra vezethető vissza. Száraz időszakban a gumók növekedése ugyanis megáll, majd csapadék hatására újra növekedésnek indul. Ilyenkor nem csak külső, hanem belső változások is végbemennek a gumóban, a keményítőveszteség miatt úgymond üvegesednek. A gumók a fent említett esetekben étkezési céllal ugyan felhasználhatók, de a hámozási vesztesség jelentős. A gumók felvágásakor üregesedést is tapasztalhatunk, amely a túlzottan gyors növekedésre vezethető vissza. Ezek az üregek esetenként kórokozóval is fertőződhetnek.
Fehérszemölcsösség leginkább öntözött területeken, vagy levegőtlen talajú termesztés esetében fordul elő. Ez nem más, mint a keményítő kitüremkedése a paraszemölcsökön keresztül a héj felületére. Anyagcserezavar hatása, de fajtatulajdonság is lehet a rozsdafoltosság, vagyis a gumó húsában kialakult vörösesbarnás csomók, amelyek elhalt sejtekből állnak.
A gumóhús szürkés elszíneződése főleg ütődések hatására alakul ki. A napfénynek kitett részeken fordul elő a gumók megzöldülése. Az ilyen zöld gumókat a mérgező szolanin felhalmozódása miatt nem célszerű étkezésre felhasználni, de a vetőgumók értékét ez nem befolyásolja.
A kórokozók közül a sugárgombás varasodás és a burgonyahimlő okozhatja a gumók felületének elváltozását. A sugárgombás varasodás szabálytalanul felszakadozó, barnán elhaló, varas foltok megjelenését okozza. A foltok a felület jelentős részét beboríthatják, a húsa azonban ép marad. A burgonyahimlő könnyen felismerhető szimptómát okoz. A héjon himlőre emlékeztető, szabálytalan alakú és méretű, fekete un. álszkleróciumok alakulnak ki, amelyek csak nehezen távolíthatók el a felületről, ezáltal piaci értéküket is rontja.