Miért és hogyan érdemes a burgonya gumóját ültetés előtt csíráztatni?

Miért és hogyan érdemes a burgonya gumóját ültetés előtt csíráztatni?

Agrofórum Online

A burgonya előcsíráztatása házikerti körülmények között is bevált módszernek számít.

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A folyamat lényege, hogy ezzel a burgonya tenyészidejét csökkentsük le. A rendelkezésünkre álló gumókat érdemes először átválogatni, ugyanis csak az egészséges és megfelelő méretű gumók valók ültetésre. Elsősorban a 4-8 cm átmérőjű gumók alkalmasak előhajtatásra, ezeket egy ládába egymás mellé úgy helyezzük el, hogy a fény minél jobban érje őket.

A kiválasztott helyen a fény mellett 10-14°C-os hőmérsékletet is szükséges biztosítanunk. Amennyiben a helyiség levegője száraz a megfelelő páratartalmat kilyukasztott fóliazacskó takarásával is biztosíthatjuk. Optimális fényviszonyok között a gumókon rövid, zömök, zöldes-lila, pár cm hosszúságú csírák képzőnek.

A sötétben képződő vékony, fehér csírákkal rendelkező gumók termesztésre nem alkalmasak, az ilyen gumókról a csírák ugyanis szállítás és ültetés közben könnyedén letörnek. Az előcsíráztatás folyamata általában 5-6 hétig tart. Kiültetésre a talaj hőmérsékletétől függően kb. április elején kerülhet sor, így június elején már szedhető a friss korai burgonya.

Termesztésének legjobban a könnyen felmelegedő homoktalajok felelnek meg. A burgonya laza szerkezetű, 30-35 cm mélységig megmunkált, rögmentes ültetőágyat igényel, kemény talajon ugyanis a gumók kicsik és deformáltak lesznek, valamint gyökerei sem tudnak megfelelően kifejlődni.

Az ajánlott sor- és tőtávolság 70 x 30–35 cm. Az ültetés mélysége kb. 5–8 cm legyen. A kapával meghúzott ültetőgödörbe a gumókat kíméletesen, csírás végükkel felfelé helyezzük el. Ültetés után két-három hét múlva jelennek meg az első friss hajtások. Ahol lehetőség van rá, ott öntözzük a korai burgonyát, ugyanis meglehetősen vízigényes növény, főként a gumókötődés kezdetétől a gumónövekedés végéig gondoskodjuk vízpótlásáról.

A felszedést már június elején megkezdhetjük. A friss gumók héja foszlós, ezért felszedéskor legyünk óvatosak, hogy minél kevésbé sérüljenek meg. A betakarítása rendszerint június közepére fejeződik be.

Burgonyaválság Európában!

2018. október 29. 14:26

Az aszályos és forró nyarat követően szeptember 26-án a német mezőgazdasági minisztérium bejelentette, hogy az idei burgonyatermés 25 százalékkal marad el a szokásostól, és a gumók sokkal kisebbek a vártnál.

Burgonya- és zöldségtermesztés tavaszi munkálatainak támogatása a megfelelő gépekkel

2019. április 11. 09:06

A burgonya és zöldségtermesztés tavaszi munkái területén elvárt a termesztés technológia igényeinek magas színvonalon megfelelő, de mindemellett költséghatékony gépek megléte, amelyek segítségével tartósan biztosítható a versenyképes, erős értékesítési háttér.

Már ültethető a burgonya, de nem mindegy, hogyan

2019. április 9. 10:29

Változékony eloszlásban életmentő eső hullott, 10-15 mm főként a Dunántúlon és az Dél-Alföldön, másutt kevesebb esett. Ez azt jelenti, hogy továbbra is maradt a szárazság.

Hogyan érdemes a burgonyát tárolni?

N. Gábor kérdése: Fiatal gazdaként burgonyát termesztek, milyen tárolási módot ajánl?