Házikert

Otthoni növényszaporítás: dugványozási alapok

Agrofórum Online

A dugványozás az egyik legpraktikusabb növényszaporítási mód a magvetés mellett. Viszonylag egyszerű is, így kezdő kertészek számára is hamar sikerélménnyel járhat. A dísznövények jó része dugványozással szaporítható, egyesek viszonylag gyorsan, mások lassabban hoznak gyökereket.

Mi a dugványozás előnye?

A dugványozott növények hamarabb válnak erőssé a magról neveltekhez képest. Gyorsabban is fejlődnek, mert ha úgy vesszük egy komplett fejlődési ciklussal előrébb is járnak a magvetett társaikhoz képest. Így előbb is teremnek, előbb is virágoznak, mint vetett társaik.

A dugványozás másik előnye, hogy pontosan ugyanaz lesz belőle, mint az anyanövény (anyanövény: amiről a dugvány származik). Így megspórolunk egy csomó kísérletezést is az ápolás tekintetében, mert pontosan ugyanarra lesz szüksége, mint amely tőről levágták. A fajtákra vonatkozó szelektálásnál a faiskolai gyakorlat is előszeretettel alkalmazza ezt a szaporítási módot, mert így könnyebben tudják leszaporítani az előnyös tulajdonságokkal rendelkező példányokat. (Előnyös tulajdonság lehet a bőtermés, időjárásállóság, valamire rezisztencia, nagy termésméret vagy épp egy szép lombkoronaszín…)

Míg sok növény képtelen maggal szaporodni vagy nagyon nehezen szaporítható magról, addig dugványról rengeteget lehet szaporítani. A hibrid fajták is ilyenek: főleg ezeknél a fajtáknál jelent meg a dugványozás nagyüzemi szinten.

Mit is jelent a dugványozás általánosságban?

Még mielőtt szót ejtenék a félfás és fás vagy épp lágyszárúak dugványozási eltéréseire, nézzük meg az alapokat. Mit is jelent valójában a dugványozás, mint technológiai folyamat?

A dugványok kis szárdarabok fajra jellemzően rügypárokkal és kis levelekkel, ha le akarjuk egyszerűsíteni. A dugványokat mindig egészséges növényekről lehet metszeni és fajra jellemző a dugványok mérete is.

A dugványokról le kell választani az alsó leveleket és nagy levelek esetében a gyakorlatban mindig harmadoljuk a levelek méretét. Így kevesebb lesz az elpárologtatott vízmennyiség és kisebb esély van arra, hogy a dugvány kiszárad a gyökeresedés előtt. A fás dugványok esetén az alsó, vágott véget finoman le is szokták hántani, hogy nagyobb felületen látszódjon a kambiumszöveti rész.

A nagyon friss, zsenge dugványnak valókat érdemes egy éjszakára pihentetni, hogy a vágási felületek beszáradhassanak.

Kényes növényeknél és lassan gyökeresedőknél gyökereztető hormonporokat használunk. Ilyenek például az örökzöldek dugványozása is.

A dugványozáshoz jó minőségű talajkeveréket kell készítsünk. A jó közeg folyamatosan nyirkosan tudja tartani a dugvány alsó, vágott részét a talajban, ezzel is serkentve a gyökerek kialakulását. Dugványozáshoz érdemes a különbözőbb kerti talajokat, magházföldeket és komposztos keveréreket kerülni, mert rengeteg felesleges kórokozót vihetünk is rá a gyökeresedő növényünkre. A dugványok szervezete ilyenkor még nem képes megbírkózni a kórokozókkal, így inkább tőzegmohából, homokból és perlitből keverjünk dugványozásra való keveréket. Fontos viszont az is, hogy jó vízáteresztő és szellőző legyen a kevert közeg, mert a pangó vízben állást sem szereti a növények egy jó része. Bár kétségtelenül egyes fajok pont vízben gyökereznek jobban (fikuszok, szobai futókák, monsterák, füge, …), de alapvetően inkább talajkeveréket használjunk.

A következő részben a dugványok különféle módjait fogjuk taglalni.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Milyen káros anyagoktól véd meg minket az anyósnyelv?

2024. október 17. 12:40

Az anyósnyelv az alacsony páratartalmat és a hűvös helyeket kedveli, mindemellett nagyon szívós, hálás szobanövény.

Hogyan érzékelnek a növények?

2024. október 17. 05:40

A növények esetében is sokfelé hallani és használjuk mi magunk is ezt a fogalmat, hogy a növények is éreznek. De mit is éreznek valójában?

Fűszernövények télen: ezt tegyük, hogy tavasszal újra hajtsanak!

2024. október 16. 11:40

A nyár folyamán jó néhány cserép fűszernövény összegyűjtésére volt lehetőség. Megmutatjuk, milyen igényeik vannak, hogy túléljék a telet.

Mikor indul a „hivatalos” madáretetési szezon?

2024. október 16. 08:40

A madáretetők felállítására a szakemberek azt javasolják, hogy októberben kerüljön sor, amikor általában már szűkösebbé válnak a táplálékforrások.

A krizantém gondozásának aranyszabályai

2019. november 21. 13:39

A dísznövény-nemesítők évszázados munkájának köszönhetően a sokoldalú és változatos krizantémnak sikerült kilépnie a „temetői virág” szerepéből, és mára a vágott, cserepes és kerti változataival meghódította az otthonokat, a kerteket és a parkokat is. Mit tehetünk házikert-tulajdonosként azért, hogy margitvirágaink éveken keresztül legszebb pompájukban, egészségesen növekedjenek?

Medinilla: miért potyognak le a levelei?

2022. november 15. 05:38

A medinilla a díszlevélfafélék családjába tartozó, egyik legszebb fajként élénk rózsaszín, bókoló virágaival hamar belopja magát a szívünkbe.

Hogyan dugványozzam a muskátlit?

2023. szeptember 13. 04:37

Hogyan dugványozzam a muskátlit? Mire ügyeljek? Válaszukat előre is köszönöm!

Füge szaporítása házilag?

2023. március 12. 04:36

Szaporítható a füge házilag? Amennyiben igen, akkor hogyan valósítható meg? Válaszukat előre is köszönöm!