Miként lehet szaporítani általában a szobanövényeket?

Miként lehet szaporítani általában a szobanövényeket?

Agrofórum Online

Abban kérném a segítségüket, hogy hogyan lehet szaporítani általában a szobanövényeket?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A szobanövények sokféleségéből adódóan azok szaporítása is többféle módon történhet. Első körben szükség van tehát a növény fajának ismeretére, ezután tudjuk kiválasztani szaporításának helyes módját. A szaporítás történhet dugványozással, ami lehet levél- vagy hajtásdugvány, de egyszerű tőosztással egyaránt.

Hajtásdugványozással szaporítjuk a szobanövények közül pl. a szobai futókát, a könnyezőpálmát, a karácsonyi kaktuszt és a zebralevelet. A hajtásdugványozás egyszerű feladat, mely az év bármely időszakában elvégezhető, viszont tavasszal és nyáron jobb eredést érhetünk el. Nincs is másra szükségünk a dugványozáshoz, mint a szaporítani kívánt növény egy hajtásrészének levágására vagy letörésére a szárcsomó alatti résznél.

A levéldugványozás pl. a fokföldi ibolya (afrikai ibolya) esetében tekinthető bevált szaporítási módnak, de a korallvirág szintén könnyedén szaporítható ilyen eljárással. A begóniánál is sikeresnek tekinthető a levéldugványozás, viszont e növényfajnál a levéllemez teljes felülete jó gyökeresedési eréllyel rendelkezik, így akár a levél egy része is elegendő a szaporítás elvégzéséhez. Az anyósnyelvnél ugyancsak levéldarabok használhatók fel továbbszaporításra, így leveleit 10 cm-es darabokra kell felvágni, ezáltal egyszerre több új növény is nevelhető belőle.

A levél- és hajtásdugványozás során a levágott növényrészt helyezzük olyan szaporítóközegbe, mely jól tartja a vizet, de a levegőt egyaránt. Ez lehet akár homok, perlit, tőzeg, vagy ezek keveréke, viszont egyes növények akár egy vízzel megtöltött pohárban is hamar gyökeresedésnek indulnak. A biztosabb siker érdekében akár előzetesen a növényi részek gyökereztető hormonba való mártásával is elősegíthető a folyamat. A dugványozások esetében mindig ügyeljünk a növény kiszáradásának megelőzésére, valamint a magas páratartalom kialakítására, melyet akár egy zacskóval, fóliával való takarással is elérhetünk. Sikeres begyökeresedés után pedig nincs is más dolgunk, mint a növény végleges cserepébe való beültetése.

A csokrosinda (zöldike), flamingó, kukoricalevél, vitorlavirág esetében pedig nagyon egyszerű dolgunk van, hiszen fejlődésük során több tövet is feljlesztenek, így ezeket átültetésük során tavasszal akár tőosztással is szaporíthatjuk.

Vannak azonban olyan növények is, melyek többféle módon is szaporíthatók, ilyen pl. az agglegénypálma, mely leveleivel és hajtásaival, valamint tőosztással is szaporítható.

Kiemelt kép: Pixabay

Februári tennivalók a kertben

2023. február 1. 10:01

A február fordulópontnak tűnik a kert szempontjából. Odakint még mindig hideg van, de már mindenütt a tavasz közeledtének jelei mutatkoznak. A hagymák lassan előbújnak a földből, és végre hosszabbodni kezdenek a nappalok.

Amit a bazsarózsáról tudni érdemes

2023. április 23. 10:37

Nézzük a bazsarózsa ápolásáról szóló tudnivalókat!

Miért nem hozott bimbót a karácsonyi kaktusz?

2022. december 13. 04:37

A karácsonyi kaktusz nem hozott bimbókat. Mi lehet a probléma?

Milyen növényeket érdemes hamarosan dugványozni?

2023. március 20. 05:36

A dugványozás nem egy nagy ördöngösség, pár dologra odafigyelve igen hatékony szaporítási mód lehet.