Mikortól fertőz a tafrina? Mivel és mikor permetezzem az őszibarackot ellene?

Mikortól fertőz a tafrina? Mivel és mikor permetezzem az őszibarackot ellene?

Agrofórum Online

A kórokozó már a levelek egérfüles állapotától a sziromhullásig, a terméskötődésig, folyamatosan fertőzheti az őszibarackot

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Az tafrinás levélfodrosodás (Taphrina deformans) okozta tünetek az őszibarackfákon évről-évre folyamatosan megjelennek, megfelelő védekezés hiányában pedig jelentős problémát okoznak. A kórokozó hőmérsékletigénye meglehetősen alacsony, fertőzésének a 4–14 °C –os átlagos hőmérséklet kedvez.

A csapadék valamilyen formája, akár harmat vagy köd is elegendő a kórokozó fertőzéséhez és terjedéséhez. Alapvetően a növényfelület nedvesség időtartama befolyásolja döntő mértékben a betegség lefolyását és mértékét. Az optimális környezeti körülmények számára hazánkban általában március második felétől április végéig, május elejéig adottak.

A kórokozó tehát már a levelek egérfüles állapotától a sziromhullásig, a terméskötődésig, folyamatosan fertőzheti az őszibarackot. Ezután további gyenge utófertőzésre csak hosszantartó, erősen csapadékos időjáráskor számíthatunk.

A kórokozó elleni védekezésben meghatározó szerepe van a megelőzésnek, hiszen a fertőzés bekövetkezése után a tünetek csak 1-2 hét elteltével jelennek meg. A fertőzés elsődleges forrása az őszibarackfák fás részei, ezért a réztartalmú készítményekkel (réz-szulfát, rézhidroxid) végzett lemosó permetezéseknek kiemelt jelentősége van. A rügypattanás közeledtével a rügyek egyre jobban fogékonnyá válnak a fertőzésre, a bőséges csapadékmennyiség a rügyekbe jutásukat is elősegíti.

A zöld részek egérfüles állapotában megelőző jelleggel kezdjük el a kémiai védekezést (március vége; április eleje). Ezután még három alkalommal pirosbimbós állapotban, virágzás végén és terméskötődéskor ismételjük meg a kezelést. Május elejéig számíthatunk fertőzésére, minél szárazabb és tartósan melegebb az időjárás, annál kedvezőtlenebb a körülmény fertőzésének.

A kontakt szerek kis levélfelület meglétekor biztosítanak hatékony védelmet, ilyen pl. a tribázikus réz-szulfát, melyet speciális kialakítása miatt a perzselésre érzékeny  őszibarackfajtáknál is használhatunk. A lomblevelek megjelenésekor már használhatók a hosszabb hatástartamú felszívódó készítmények (pl. difenokonazol).

Hazánkban közel 36,3 ezer hektáron van gyümölcsös az Eurostat adatai szerint

2019. február 21. 12:33

A 2017-es adatokat összegző jelentés szerint a magyarországi gyümölcsösökben valamivel több, mint 25 ezer hektáron almafák találhatók, sárgabarack 5,4 ezer hektáron, őszibarack 3,5 hektáron, körte pedig 2,3 hektáron.

Jelentősen csökkent a tavalyi gyümölcstermés

2020. február 19. 09:33

Gyenge volt az almatermés, 390 ezer tonna, a tavalyelőtti 855 ezer tonna után. Mintegy 53 ezer tonna termett meggyből, amelyből 2018-ban 84 ezer tonnát szüreteltek.

Felgyorsult a gabonalisztharmat terjedése

2020. március 23. 08:47

Mint ahogy az várható volt, a vetésfehérítő bogarak betelepedése folyamatossá vált, meleg, napsütéses napokon 10 hálócsapásban 5-6 bogarat is látni lehet.

Megnyitja kapuit a Gyümölcstermesztési Kutatóintézet génbanki gyűjteménye

2018. február 14. 09:17

2018-ban a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ szeretné ezt a gyűjteményt megismertetni, ezért az egyes telephelyeken nyílt napokat szervez.