Levéltetvek a meggy- és cseresznyefán

G. István kérdése: Hogyan védekezzek a gyümölcsfákon, első sorban a meggyen és a cseresznyén megjelenő levéltetvek ellen?

Aki válaszol:
Csorba Virág, kertészmérnök, növényorvos

A levéltetvek számos kertészeti növény, köztük a gyümölcsfák jelentős kártevői is. Az almán, őszibarackon, cseresznyén, meggyen és szilván gyakorta előfordul kártételük.

Az első egyedek megjelenésére már kora tavasztól számíthatunk. A migráló fajok (pl. Myzus cerasi – fekete cseresznye levéltetű) jelenlétére május végéig, a nem migrálók (pl. Aphis pomi – zöld almalevéltetű) esetén pedig egész tenyészidőszakban számíthatunk. Különösen az erős növekedésű, fiatal ültetvényekben a virágzást követő erőteljes hajtásnövekedés idején számolhatunk nagymértékű korai károsításra.

Fotó: Kucsera Norbert

Szívogatásuk hatására a fák levelei összesodródnak, torzulnak, elszíneződhetnek. Az új levelek lassabban képződnek, a hajtások növekedésének leállásához is vezethet . A növények kondíciója ezáltal egyre jobban gyengül. A tetvek az általuk ürített mézharmattal szennyezik gyümölcsfáinkat. A mézharmaton megtelepedő korompenész pedig az asszimiláció felületet csökkenéséhez vezet.

A terméseken megjelenő korompenész miatt azok piaci értéke is lecsökken. A levéltetvek az általuk okozott kártétel mellett vírusvektorok is lehetnek. Vírussal fertőzött növényen táplálkozva képesek azt tovább vinni és az egészséges növényt megfertőzni.

Cseresznye levéltetű – fotó: dr. Aponyi Lajos

Az időjárástól függően évente 10-12 nemzedékkel rendelkező rovarok elleni védekezés több pilléren alapszik. Fontos a tápanyagok harmonikus ellátása, főként a nitrogén mennyiségének optimalizálása. A védekezés hatékonyságát növelhetjük, ha a fákon telelő tojásokat a rügypattanás előtti időszakban lemosó permetezéssel gyérítjük. Erre alkalmasak az olajtartalmú készítmények.

Használatuknál fontos szempont a bő lémennyiség az egyenletes borítottság érdekében. A védekezést akkor kell megkezdeni, amikor az első szárnyas egyedek megjelentek. Az intenzív hajtásnövekedés időszakában célzott kezeléssel speciális tetűirtókkal (pl. pirimikarb, flonikamid) védekezhetünk a kultúrában engedélyezett készítményekkel.

Ezen felszívódó hatású készítmények hatásosak a már besodort levelekben élő egyedek ellen is. A tenyészidőszak további részében az adott gyümölcsfaj növényvédelmét meghatározó kártevővel összevont védekezést alkalmazzunk ellenük pl. deltametrin, klórpirifosz-metil, tiametoxam, acetamiprid hatóanyagú készítményekkel.

Adjunk esélyt egy jó kalászos évnek!

A kora tavaszi fejtrágyázást követően március-áprilisban megkezdődhet az őszi búza tavaszi vegyszeres gyomirtása.

2018. március 2. 07:46

Nagyon kitettek a gyümölcsösök a károsítóknak, kórokozóknak

Az időjárási körülmények most főként a kártevők szaporodásának kedveznek a kertészeti kultúrákban, de a helyi körülmények néhány kórokozó terjedésének is kedvező feltételeket teremtenek.

2018. május 23. 08:03