Hogyan neveljük a konténeres gyümölcsfát?

Agrofórum Online

Végre megérkezett, leszállították a konténeres almafánkat a napokban. Néhány apró termés is volt rajta és 2-3 virág. Pár nap múlva azonban mindegyik lehullott róla. Mit csináltam rosszul?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A konténerben előnevelt, koros gyümölcsfákat, amennyiben már apró gyümölcsök is voltak rajta és virágok is, bizonyára idén télen és tavasszal eddig nem szabadföldön nevelték. Mivel 1-2 hónappal előbbre jár, mint a szabadföldi facsemeték, arra lehet következtetni, hogy vagy üvegházban vagy fólia alatt meghajtatták. A védve nevelt fákat hosszabb ideig tartó rakodási, szállítási folyamatnak tették ki. Az elmúlt hetek változó, időnként erős éjszakai fagyokkal kísért időjárásához nem szokott fát, a fagyos hideg a szállításkor és szabadba kihelyezéskor, sokk hatásként érte. A viharos szárító szelek is károsan hatottak a fára, az alma kezdemények növekedése leállt, emiatt hullottak le a terméskezdeményei.

Az apró termést növelő gyümölcsfa csemete vonzó reklám csupán, ritkán tudják kinevelni azokat a gyümölcsöket a facsemeték. De nem is cél: a fiatal fáknak előbb a már meglévő korona rendszert kell továbbfejleszteniük miután – új helyükre ültetve – begyökeresednek.

Az előnevelt, konténeres fákat is visszaveti az átültetés, az első év a regenerálódás ideje. Bármilyen gondos csomagolás ellenére a facsemeték vesszői szállítás alatt az ütődések következtében sérülni szoktak, a kifelé álló rügyek leperegnek, vesszők letörnek. Bizonyos rügyek nem hajtanak ki, ezért el kell végezni a korona kialakítását, helyesebben újra alakítását, módosítását, korrigálását. Kezdő kertészeknek hasznos tanács: az a jó gazda, aki metszésnél szigorúan, erősen visszametszi a fát, a kevesebb meghagyott rügyből ugyan kevesebb hajtás fejlődik, de azok erőteljes növekedésűek lesznek. Nyáron a rügydifferenciálódáskor virágrügyek is kifejlődnek ezeken, jövőre képződött terméseit a fa már képes lesz kinevelni. A vízszinteshez közeli helyzetben növő vesszők gazdagon berakódnak termőrügyekkel, érdemes nyár elején néhány fásodó vesszőt közel vízszintes helyzetben rögzíteni lekötözéssel, következő évben azokon fogja a fa beérlelni első gyümölcseit.

Ha konténerben tervezi a fa nevelését, mert törpe fáról van szó, hasonlóak a teendői. Minél nagyobb méretű konténert biztosít neki tápanyag dús talajjal, annál komfortosabban érzi magát a fa. Konténeres termesztés folyamatos gondoskodást igényel, ezzel számoljon. Sok örömet kívánok a fához!

Erősen fertőzhet az almafa-lisztharmat – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. március 27. 15:10

Március utolsó hetének időjárására a nagyfokú változékonyság a jellemző. Az ilyenkor megszokottnál még mindig melegebb az átlaghőmérséklet, de éjszakánként gyakran csökkent a hőmérséklet fagypont közelébe. A számára kedvező időjárás miatt erősen fertőzhet az almafa-lisztharmat.

Hogyan tudom megvédeni a mezei nyulaktól a gyümölcsfákat?

2023. december 7. 04:37

Vettünk egy külterületi kertet, ahová idén néhány gyümölcsfát is ültettünk. Szomszédok szerint télen nyulak is járnak arrafelé, erdővel határos a terület. Hogyan tudom megvédeni nyulak ellen a fáimat?

Már hullanak a levelek, itt az idő a lemosó permetezésre!

2019. október 17. 11:05

Szüret után sok termesztő elfeledkezik a fák további növényvédelmi kezeléséről, és néhány hét után meglepődve tapasztalja növényein a korai lombhullást.

Az almamoly és keleti gyümölcsmoly elleni, új hatásmechanizmusú rovarölő szer: MADEX TWIN

2023. április 27. 16:18

Az almatermésűek legfontosabb kártevője a gyümölcsöket károsító 2- 3 nemzedékes almamoly és a 4 nemzedékes a keleti gyümölcsmoly.