Hogyan védekezzünk a levéltetű ellen?

Hogyan védekezzünk a levéltetű ellen?

Agrofórum Online

Kerti gyümölcsfáimon évek óta nagy számban jelennek meg a levéltetvek. Mivel permetezzek most ellenük? Hogyan lehet sikeres az ellenük való védekezés?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A gyümölcsfákon kisebb nagyobb mértékben minden évben megfigyelhető a különböző levéltetűfajok károsítása. Míg pl. alma, cseresznye, őszibarack és szilva esetében minden évben, addig pl. kajszi fáinkon csak alkalmi károsítóként vannak jelen. A levéltetvek szívogatásukkal a megtámadott növényi részek torzulását, görbülését, sodródását, a levelek hólyagosodást, sárgás vagy vöröses elszíneződést is okozhatják. Nagyobb problémát jelent azonban, hogy a levéltetvek a növényi vírusok egyik legnagyobb terjesztői.

A levéltetveket életmódjuk szerint két csoportba sorolhatjuk. Az egyik csoportba tartoznak az egygazdás (nem migráló) fajok pl. zöld alma levéltetű, fekete őszibarack levéltetű. Ezek a fajok egész vegetációs időszakban megtalálhatóak az adott növényeken, így az ellenük való védekezést egész évben fent kell tartani. A másik csoportba a többgazdás (migráló) fajok sorolhatóak, mint pl. a fekete meggy- és cseresznye levéltetű, sárga szilva levéltetű és szürke almafa levéltetű.

Ezek a fajok gyümölcstermő növényeinken telelnek, majd tavasszal itt is károsítanak. Május végén, június elején azonban nyári tápnövényeikre, lágyszárú növényekre vándorolnak. A telelésük közeledtével gyümölcsfáinkra újra visszatérnek, így tavasszal és ősszel esedékes az ellenük való védekezés elvégzése.

A levéltetvek elszaporodását már a tápanyagok utánpótlásával is befolyásolhatjuk. Főként a nitrogén mennyiségének optimalizálása, harmonikus ellátása a fontos. A tél végén és tavasszal a fakadás előtt elvégzett olajos tartalmú lemosó kezelés a telelő tojások számát gyéríti. Tavasszal a tojásokból kikelt ősanyák ellen, a károsítók megjelenésének korai szakaszában jó hatékonyságot érhetünk el a lambda-cihalotrin és deltametrin kontakt hatóanyagú készítményekkel.

A besodort levelekben élő egyedek ellen, valamint az intenzív hatásnövekedés időszakában felszívódó készítményekkel permetezzünk (acetamiprid, pirimikarb, flonikamid). Amennyiben tavaszi védekezésünk hatékonynak bizonyul, úgy a nyár folyamán már csak a betelepülő egyedek és felszaporodó utódaik ellen szükséges néhány alkalommal permeteznünk.

Rengeteg a telelésre elvermelő csupaszcsiga

2019. október 30. 04:36

Az eddigi kerti munkák szomorú tapasztalata, hogy rengeteg a telelésre elvermelő csupaszcsiga, azok közül is a spanyol csiga.

Levéltetű: pár nap és 100 százalékos a fertőzöttség

2018. május 22. 11:16

Az időjárási körülmények most főként a kártevők szaporodásának kedveznek szántóföldön és kertészeti kultúrákban egyaránt, de a helyi körülmények néhány kórokozó terjedésének is jó feltételeket teremtenek.

Folyamatosan fertőz a kalászfuzáriózis

2019. június 19. 04:47

Kártevők közül a vetésfehérítő bogarak már bábozódnak, egyre több a gabonaszipoly a kalászokon, de gyakori a gabonapoloska is.

Áprilisi növényvédelmi teendők a kertekben

2024. április 22. 05:40

Az idei év meteorológiai meglepetései miatt meglehetősen sok kártevő és kórokozó a vártnál erőteljesebben, illetve a megszokottnál korábban jelent meg. Lássuk, milyen növényvédelmi teendőink lehetnek áprilisban!