Házikert

Medencevíz: hogyan hasznosítsuk az elhasznált vizet?

Agrofórum Online

Ha már medencézős időszak, akkor nem árt tudni, mennyi mindenre jó a medence vize is. Ne csak úgy kiengedjük a kertbe, netán a szikkasztóba, mert hasznos is lehet számunkra.

Az első medencézősöknek

Minden család életében eljön az első medencézős év, amikor sok feltöltés és leengedés után jön el az áttörés és végre egy fenntartható vízminőséggel áldja meg őket a sors és a gyakorlat egyszerre. De ilyenkor akár 10-20 köbméter víz is megy a „kukába”, mert koszos, algás, klóros, ilyen-olyan és nem merjük a kertben öntözésre használni.

Ha túl sok a klór

Egyes esetekben a túlvegyszerezésnél jön az elő, hogy a sok klór miatt a kertbe nem szokás csak úgy kiengedni. A növények nagy része nem szereti a klórt, de például ha a kertünkben természetes gyep van, akkor ez a víz még gyepöntözésre felhasználható. Tapasztalatból tudjuk, hiszen mi is voltunk kezdő medencézősek, hogy ilyen klóros víznél a gyepnek semmi baja nem lett, viszont veteményes öntözésre már mi sem szívesen használtuk fel.

Algás víz

Az algás víz többnyire zöldesbarna és egyrészt az alacsony klórtartalom miatt is van ez, másfelől a víz pH-értéke miatt. Rengeteg kutatás igazolta már, hogy a növényekre az algás víz akár jó hatással is lehet, sőt, kifejezetten sok algakészítményt lehet kapni a növénykondícionálás, talajjavítás témakörében. Ha csak az a gond a vízzel, hogy algás, akkor bátran engedhetjük rá a virágágyásra, veteményre is, mert nem lesz baja tőle a kertünknek.

Más okok

Jó esetben a vizet csak akkor engedjük le, ha már nem tisztítható homokszűrővel, papírszűrős géppel vagy akár vegyszerekkel. Van már mindenféle „csodaszer”, ami kering az interneten és hol működik, hol nem. Ha nem tettünk a vízbe semmi olyan dolgot, ami alapesetben nem fordulhatna elő benne, akkor nyugodtan kiöntözhető a kertbe.

A baktériumos és más nanotechnológiás biológiai készítményekkel kezelt természetesebb vizű medencevizek még külön örömöt is jelenthetnek növényeinknek, mert ezekben a természetes összetevőjű készítményeknek az a nagy előnye, hogy sok átfedés van a kertre használt, tóra használt és akár a medencében használtak között.

Ha a medencének gyógyfürdő jelleggel is használjuk, akkor tehetünk bele akár magnézium-szulfátot is, mely később szintén jótékony lesz a kertben is.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Indulhat a kétnyári virágaink ültetése, hogy a következő évben pompázzanak

2024. szeptember 18. 16:10

Az ősz ideális időszak a vetésre, így a növényeknek elegendő idejük van megerősödni a tél előtt, és tavaszra színes, illatos virágokkal díszíthetik a kertet.

Hogyan ültessünk helyesen mogyorót?

2024. szeptember 17. 14:40

Mogyoróbokrot ültetni hálás dolog, hiszen a növény, bár eleinte több évet is kell várnunk a termésére, később évtizedeken át gazdag terméssel örvendeztet meg minket.

Milyen növények illenek egy gyermekbarát kertbe?

2024. szeptember 16. 07:10

Minden növény biztonságos a gyerekek számára, amelyik nem mérgező. Ezek közül válogattunk olyanokat, amelyek kifejezetten szépek is.

Az őszirózsa gondozása – hogy egész ősszel pompázzon

2024. szeptember 15. 08:10

Fontos, hogy a fagyok beállta előtt folyamatosan biztosítsuk számára a megfelelő vízellátást, körülbelül 2 centiméternyit, mivel a virágzási időszakban nagyobb a nedvességigénye.

Miért jó az esővízzel történő öntözés a növényeknek?

2024. március 23. 04:36

Hogyan gyűjtsük megfelelő módon az esővizet? Milyen lehetőségek léteznek? Miért jó kimondottan az esővízzel történő öntözés a növényeknek?

Miként gondozzuk nyáron a szobanövényeket?

2024. július 14. 04:37

Kérem segítségüket! Hogyan gondozzam általánosságban nyáron a szobanövényeket? Köszönöm.

Kártevő idézhette elő dudorok kialakulását a kamélia levelein?

2024. május 4. 04:39

A kaméliám levelein látható göbökről küldök fotókat - ez kártevő? Hogyan menthetném meg a virágot? Segítene, ha erkélyre vagy a kertbe kitenném cserépben, vagy ha kiültetném? Egy bimbója volt, az lehullott és a levelei is hullanak. A földjén furcsa, szürke darabok vannak.

Miért nem hoz virágokat a csónakorchidea?

2022. december 31. 06:36

Csónakorchideám korábban teli volt gyönyörű szép virágokkal, azonban jó ideje csak zöld levelei láthatók, virágokat nem képez. Mitől lehet ez?