Házikert

Támadnak a földibolhák

Agrofórum Online

Júliusban és augusztusban a földibolhákra sem árt odafigyelni, mert igen nagy károkat tudnak okozni a kertben. Nézzük is, mit tehetünk ellenük vagy épp értük.

Ellenük vagy értük?

Igen, nem elírás, mert bizony használhatjuk okosan is megjelenésüket és átcsábíthatjuk növényekre is, ha szükség van rá. Persze itt nem arról van szó, hogy egyes növényeket szeretünk, másokra mérgesek vagyunk és akkor uzsgyi neki, kap egy kis földibolhát. Véletlenül sem. A földibolháknak is vannak kedvelt tápnövényei, amit ha ültetünk, akkor a számunkra hasznosabbakról el tudjuk őket csábítani.

Ilyen kombináció például a káposztafélékről való elcsábításhoz a sarkantyúka is. A sarkantyúkát tarra is rágják ilyenkor, viszont a káposztán elvétve találunk belőlük. És miért jó ez? Mert foltszerűen tudunk növényvédeni, bármilyen szemlélet szerint védekezünk a kertben.

Vegyszeresen vagy bio megoldásokkal?

A földibolhák ellen az évek során számos kísérletet folytattunk védekezésügyben. Természetesen a vegyszerrel való problémamegoldás a leghatékonyabb és leggyorsabb, csak utána számolni kell annak ökológiai „örökségével” is, amit más hasznos rovarokkal teszünk.

Bio megoldások közül az áztatott fokhagyma olaja volt a leghatásosabb, de a narancsolaj vagy neem olaj is kiválóan működő megoldás volt.

Bio megoldások közé tartozik a talaj takarása is, viszont itt nem szalmával vagy más mulccsal takarunk, hanem rebarbaralevéllel, csalánnal vagy akár bodzalevéllel. Használhatunk a talajra szórt kőport is vagy alginitport.

Egy igen régi recept a földibolhák ellen a levelek rozsliszttel való megszórása is.

Egymást segítő növények működnek?

Régi kutatások és kísérletezések folynak már az egymást segítő növények rendszerét illetően a földibolhák sakkban tartásáról is. Annyira nem hatékony, mint a fentebb felsorolt megoldások, de némileg észrevehető a gyérülés. A kombinációkban a borsfű, saláta és spenót kombinációját javasolják, de azt vettük észre az évek során, hogy ez is fajtafüggő, mert nem minden esetben működik.

A kapálása a talajnak viszont ehhez képest eredményesebb, mert így megzavarjuk a rovarok életét.

Mikor védekezzünk és mikor ne?

Amikor az értük vagy ellenük a kérdés, akkor az is felmerülhet, hogy vajon minden esetben védekezzünk-e ellenük?

A válasz abban rejlik, hogy mi a haszonnövény? Ha retekkel vagy más gumójáért termelt zöldséggel dolgozunk, akkor a leveleken lévő kár alapvetően nem érdekes, mert a hasznos részek nem károsodnak. (Bár az egészséges gumóhoz nem árt egészséges levélzet sem…) Viszont ha káposztánk, salátánk vagy más leveléért díszítő és ehető növényünk van (rukkola, zsázsa, kínai kel pl), akkor mindenképpen vagy csalogassuk el a rovarokat növényeinkről például sarkantyúkákra vagy védekezzünk növényvédelmileg ellenük.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az őszi krókusz szakszerű gondozása

2024. október 18. 13:10

Az őszi krókusz alkalmazkodott a hideg időjárási viszonyokhoz. A virágzás időzítése lehetővé teszi számára, hogy kihasználja a tavaszi és nyári csapadékot.

Milyen káros anyagoktól véd meg minket az anyósnyelv?

2024. október 17. 12:40

Az anyósnyelv az alacsony páratartalmat és a hűvös helyeket kedveli, mindemellett nagyon szívós, hálás szobanövény.

Hogyan érzékelnek a növények?

2024. október 17. 05:40

A növények esetében is sokfelé hallani és használjuk mi magunk is ezt a fogalmat, hogy a növények is éreznek. De mit is éreznek valójában?

Fűszernövények télen: ezt tegyük, hogy tavasszal újra hajtsanak!

2024. október 16. 11:40

A nyár folyamán jó néhány cserép fűszernövény összegyűjtésére volt lehetőség. Megmutatjuk, milyen igényeik vannak, hogy túléljék a telet.

Sok a gabona-levéltetű a kalászos állományokban

2020. április 9. 04:36

Jellemzően sok a gabona-levéltetű, amit jelez a kalászosok sárgulását előidéző komplex vírusfertőzés gyakori előfordulása. A kártevő szaporodásának és a vírusok terjesztésének kedvezett a hosszú és enyhe ősz és a tél.

Miért lyukas az alig pár hete kicsírázott retek levele?

2023. május 6. 04:38

Tájékoztatásukat kérem! Vajon mitől lett lyukas az alig pár hete kicsírázott retek levele?

Növekszik a bolharágás kártétele az őszi káposztarepcén

2019. október 1. 08:17

A repce állományokon folyamatosan kelnek a fiatal repcedarázs álhernyók, hiszen a darazsak már a növények kelése óta repkednek a táblák fölött, várva az első növényekre.

Milyen permetszerekre lesz szükségem tavasszal a veteményesben?

2024. február 18. 11:10

Ősszel költöztünk új otthonunkba, egy családi házba, melyhez hatalmas kertrész tartozik. Hamarosan szeretném elkezdeni a kertészkedést. Milyen permetszerekre lesz szükségem már tavasszal a veteményesben?