Dr. Aponyi Lajos

Dr. Aponyi Lajos

Agrofórum Online

Nem halasztható tovább a télvégi lemosó permetezés – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. február 22. 10:10

Február utolsó dekádjára sem változott lényegesen az időjárás alakulása. A nappali hőmérsékletek meghaladják az ilyenkor szokásos értékeket, és éjszakánként is rendszeresen fagypont feletti a levegő hőmérséklete.

Még ne erőltessük a talajmunkát! – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. február 21. 08:10

Február utolsó dekádjában folytatódott az ilyenkor megszokottól több fokkal melegebb időjárás. Éjszakánként ugyan fagypont körüliek a hőértékek, de nappal jellemzően 10-15 °C a levegő hőmérséklete.

Aktuális a télvégi lemosó permetezés – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. február 15. 10:10

Február első felében sorra dőltek meg a nappali és éjszakai hőmérsékleti melegrekordok, ami elősegítette a növények kényszernyugalmi állapotának megszűnését. Az egyébként is korán fakadó ribiszke- és köszmétefélék rügyei megpattantak, de néhány dísznövényféle is ugyanígy reagált az átlagosnál korábban jött tavaszias időre.

Tovább nőttek a mezei pockok által fertőzött területek – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. február 14. 08:10

Február első dekádjában minden eddigi nappali és éjszakai melegrekordot megdöntött az időjárás. Ennek hatására az ősszel vetett kalászos és káposztarepce vetések fejlődése is megkezdődött.

Lassan nyugalomba vonulnak a poloskák – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2023. november 2. 12:40

November első napjaira gyökeresen megváltozott a kárpát-medencei időjárás. Az egymást váltó délnyugat-északkelet irányú időjárási frontok több hullámban nedves levegőt és csapadékot szállítottak. A front mentén bőséges eső hullott, de a dél-alföldi tájegységek ismét kevesebbet kaptak. A hőmérséklet visszaesett ugyan, de még így is meghaladja a sokévi átlagot, éjszakánként pedig elkerülnek bennünket a fagyok.

A kedvező időjárás miatt a mezei pocok folyamatosan szaporodik – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2023. november 1. 09:40

Október utolsó napjaiban változatos időjárásban volt részünk. Több, délnyugatról északkelet irányába elvonuló időjárási front csapadékkal áztatta a földeket. A bőségesebb eső ismét az elvonuló front mentén esett, az Alföld térségében kevesebb hullott, de az elvetett kalászos gabonák kelésében sokat segített. A hőmérséklet továbbra is a sokéves átlag feletti, éjszakai fagyok a közeljövőben sem várhatók.

A liszteskék a szabadban is áttelelnek – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2023. október 25. 16:10

Október utolsó hetében ősziesre fordult hazánk időjárása. Az egymást váltó időjárási frontok több-kevesebb csapadékot szállítottak a térségbe. A legtöbb eső a délnyugati-északkeleti tengely mentén hullott, helyenként 30-40 mm is, de a dél-alföldi tájegységekben nem nedvesítette át kellőképpen a talaj felső rétegét, ott maradt az őszi aszály.

Országszerte kritikusan magas a mezeipocok-fertőzöttség – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2023. október 24. 17:10

Október utolsó hetében még mindig várat magára az őszies időjárás. A napokban ugyan átvonult a Kárpát-medence felett egy váltakozó hőmérsékletű front, de csak átmeneti lehűlést okozott. Jelentősebb csapadékot elsősorban a délnyugati-északkeleti tengely mentén hozott, az Alföld déli tájegységei ismét kimaradtak az áztató esőből.

A hidegre fordult időjárás tömegesen vonzza a poloskákat – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2023. október 19. 10:10

Október közepén gyökeres változás állt be az időjárásban. Az eddig jobbára az átlagosnál melegebb időjárást egy csapásra kisöpörte a Kárpát-medencéből egy hidegfront. A hideg levegő hozott némi csapadékot, de érzékelhető mennyiségben csupán a nyugati tájegységekben és a keleti tájegységekben esett.

A repcében nagy foltokban eltűnt a vetés – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2023. október 18. 18:10

Október közepére gyökeres változás állt be az időjárásban. Az eddig tartó, szokásosnál melegebb időjárást hirtelen hőmérsékletcsökkenés mellett hűvös idő váltotta fel, kevés esővel, és a derült éjszakákon a fagyzugos helyeken nulla fok alatti hőmérséklettel.