Házikert

Bambuszatka: már a bambuszokat is védeni kell

Agrofórum Online

Világos foltokkal tarkított a bambusz levele? Atkák megjelenését vettük észre a bambuszon? Ez a bambuszatka és most már nálunk is védekezni kell ellene.

Igen kellemetlen kártevő lett az utóbbi években a bambuszatka, mert amellett, hogy áttelel, esztétikai kárt tesz a dísznövényben, ami hosszabb távon a fejlődést is aláveti.

Hogyan érkezett?

Hála a globalizációnak a világ minden pontjáról érkeznek hazánkba is növények, hol legálisan, hol „zsebimporttal” a nyaralásokról. Többek között ez az oka annak is, hogy először Ázsiából Amerikában, majd hazánkban is megjelent a bambuszatka.

Természetesen a másik ok az egyre melegedő klímánk és a hazai mikroklíma, mert sok kártevő elkezdett feljebb érkezni a melegebb tájakról is, erre az eddig mediterrán, hidegebb, mérsékeltebb időjárású helyre.

Mit kell tudni a bambuszatkáról?

A bambuszatkák (Schizotetranychus celarius) egy rendkívül jól akklimatizálódó faj. A kártevőt viszonylag nehéz megkülönböztetni a már ismert takácsatkától. Ráadásul a takácsatka is képes a leveleket károsítani. Érdekessége a bambuszatkának, hogy míg a takácsatkákat a téli hideg megállítja, addig a bambuszatka kártételét csak lelassítja.

A bambuszatkáknál a kifejlett nőstény telel át. Ahogy rövidülnek a nappalok, a nőstény bambuszatka anyagcseréje is lelassul és nyugalomba vonul. Általában narancssárgára is színeződik és befejezi a téli időszakra a peterakást.

A bambuszatkák államban élnek, mint a hangyák és gyapjas szövedékekben lakva szívogatják a növényeket. Viszonylag gyorsan szaporodnak, akár 4 hét alatt teljes kolóniák alakulnak ki. Mivel a széllel is közlekednek, így gyorsan is terjednek.

Hogyan védekezzünk ellenük?

A kontakt szerek hatástalannak bizonyulnak a védelmet is adó gyapjas szövedékek miatt. Japánban és számos más bambusztermesztő országban ragadozóatkákkal védekeznek ellenük.

Felszívódó atkaölő szerekkel is dolgozhatunk, de általában 2-3 hetente ezt a kezelést ismételni kell, pont a gyors szaporodása végett.

Mi a fő probléma vele?

Első körben a díszbambuszokon ez esztétikai problémát okoz. Viszont mivel a fotoszintézishez szükséges zöld növényi részeket szívogatják, így visszavetik a növényfejlődését, csökken a fotoszintézisük és később elpusztulnak a nagyon károsodott tövek.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az őszi krókusz szakszerű gondozása

2024. október 18. 13:10

Az őszi krókusz alkalmazkodott a hideg időjárási viszonyokhoz. A virágzás időzítése lehetővé teszi számára, hogy kihasználja a tavaszi és nyári csapadékot.

Milyen káros anyagoktól véd meg minket az anyósnyelv?

2024. október 17. 12:40

Az anyósnyelv az alacsony páratartalmat és a hűvös helyeket kedveli, mindemellett nagyon szívós, hálás szobanövény.

Hogyan érzékelnek a növények?

2024. október 17. 05:40

A növények esetében is sokfelé hallani és használjuk mi magunk is ezt a fogalmat, hogy a növények is éreznek. De mit is éreznek valójában?

Fűszernövények télen: ezt tegyük, hogy tavasszal újra hajtsanak!

2024. október 16. 11:40

A nyár folyamán jó néhány cserép fűszernövény összegyűjtésére volt lehetőség. Megmutatjuk, milyen igényeik vannak, hogy túléljék a telet.

Hogyan szabályozhatjuk hatékonyan az agresszíven terjedő bambusz állományát?

2024. március 9. 04:36

Hosszú évek óta elhanyagolt bambuszok irtásába fogtunk, eddig vágással, csákányozással, ásással próbálkoztunk. Vegyszert is vettünk már, de azt még nem próbáltuk ki. Hogy lehetne a legóvatosabban használni a szert? A bambusz tönkre tudja tenni a kifejlett, vagy a fejlődésben lévő gyümölcsfákat?

Baj van a bambusszal, káros lehet, ha ilyen poharat, tányért használunk

2023. október 26. 17:10

Egy bambuszpohár miből is lehetne másból, mint bambuszból. Ezt gondoljuk, ugye? Pedig ezek a színes, praktikus és környezetbarát eszközök melamin felhasználásával készülnek. Ez pedig számos kérdést vet fel, legelsőként azt, hogy biztonságos-e a használatuk, vagy sem?

Hogy lehet a bambuszt a kertben véglegesen kiirtani?

2018. október 5. 07:13

H. Róbert kérdése: Hogyan lehet a bambuszt a kertben véglegesen kiirtani? Kiásással próbálkoztunk. Attól tartok, hogy egy darabka földben maradt gyökér képes kihajtani. Milyen gyomirtó hatásos?

Verziók rovarhotelre: így készítsünk egyszerűen rovarhotelt

2022. november 6. 05:37

Íme pár ötlet, hogyan készíthetünk otthon valódi természetes hatású rovarhotelt!