Házikert
Házikert

Derékkímélő kerti ötletek

Derékkímélő kerti ötletek

Agrofórum Online

Ki ne örülne annak, ha nem négykézláb kéne térdelni a földön, miközben gyomlálni kell vagy épp szüretelni! A derékkímélő ötletek már jól beváltak nálunk is és így igazán öröm tud lenni a szüret is, felesleges hajlongás nélkül akár!

Magaságyás praktikuma

Korábban már írtunk az önöntözős magaságyásról, mely egy szuper víztakarékos megoldás. De a magaságyás nemcsak ebből a szempontból érdekes, hanem azért is, mert a munkafelület rögtön magasabb kerül és nem kell annyit hajolgatni. Ideális esetben 60 cm körül kezdődik a magaságyások magassága, ha az a cél, hogy a hajolgatást megspóroljuk. Egy méternél magasabbra viszont azért nem érdemes építeni, mert akkor a karóznivaló zöldségek, mint a paprika és a paradicsom már szedés idején túl magasra kerülhet és ott meg a másik véglet lesz a probléma.

Ideálisan egy 60 cm-es ágyásmagasság az, amiben már kényelmesen állva lehet dolgozni, sőt, ha az ágyás szélessége sem tér el a 50-60 cm-től akkor kartávolságra állva át is nyúlhatunk rajta keresztül, ami szintén megkönnyíti a szüretelést és fenntartást.

Szüretelés és komposztra vágás egymenetben

Mivel mi a hobbikert és a nagy gazdaság méretei között vagyunk félúton, így bátran mondhatom, hogy a kézi munkaerőt egészen jól optimalizáljuk. Mivel nagyjából egy időben szüretelünk bizonyos növényekről, mert ez könnyíti a feldolgozást is a mi esetünkben, így az olyan töveknél, ahol a beérés egyöntetű és várhatóan a szüret után már nem lesz újabb termés a tövön, ott tőből metszőollóval kivágjuk a növényeket és így a termést könnyen ládába szedjük, majd a növényi felesleges részek már mennek is a komposztra, vagy az olyan ágdarálónkba, mely képes zöld növényi részeket frissen is bedarálni.  Ezt tudjuk paradicsomnál és paprikánál is tenni, de ahogy közeledik az ősz akár a fűszernövények nagyjánál is megtehetjük, mint a bazsalikomok például. Ez esetben a hasznos és szép leveleket lecsipkedjük egy ládába, miután az egész tövet kivágtuk és az ágrészek mehetnek is a komposztra!

Időseknek sok leülőt készíthetünk

Ha a derékfájósoknak akarunk kedvezni, vagy az idős nagyszülőket lepnénk meg, akkor az ágyások bizonyos pontjaira tehetünk kis padokat is vagy a magaságyások szegélyét építhetjük ki úgy, hogy ülni is lehessen rajta. Ez azért is praktikus, mert így akár ülve is végezhető sokféle kerti munka a gyomlálástól egészen a szüretig.

Ha a kert kialakítása előtt vagyunk

Ha nem szeretünk cipekedni, de sok terményre számítunk, akkor már tavasszal vagy most ősszel úgy alakítsuk ki a kertet, hogy a kis kézikocsik, talicskák kényelmesen elférjenek a sorok között. Nem árt, ha belekalkuláljuk azt is, hogy a növényeink mennyire lesznek terebélyesek. Ez azt jelenti, hogy bár üresen az ágyások között kényelmesen elférünk, de ha a nagy növények lombja túllóg az ágyásokon, akkor már újra nehézkes lesz a talicskázás közötte. A veteményeskertet ezért érdemes alaposan megtervezni, milyen munkák várhatóak és azokat milyen eszközökkel lehet könnyíteni. Szuper fém kerti kocsikat lehet már kapni, ami pakolható zöldhulladékkal, szüretelőládával és masszív kerekeivel akár a 300 kg-os terhelést is bírja. Ehhez viszont megfelelő sortávolságokra lesz szükség, hogy közlekedhessünk is vele!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egy kicsi kert is lehet növényzetben gazdag és színes

2024. július 2. 05:40

Hogyan lehet játszani a terekkel és mitől lesz biodiverz egy olyan kert is, mely alig két ágyásból áll? Nézzünk egy esettanulmányt, hogy mi hogyan oldottuk meg!

Hidrovetés, a leghatékonyabb füvesítő módszer

2024. június 30. 16:10

Első blikkre úgy tűnhet, mintha egy kerti slagból zöld festékkel permeteznék be az utcafrontokon futó földterületeket, kvázi egyfajta műfüvet utánozva ezzel. Ám ez nem festék, hanem valódi fűmag, és a bepermetezett helyeken nem sokkal ezután elképesztő pázsit nő!

Fűszernövények a kertben: ültessük őket júliusban!

2024. június 30. 12:10

A július általában nem az ültetés ideje. Viszont fűszernövények telepítéséhez éppen ideális, hiszen ekkor fejlődnek a legjobban.

11 jel, ami arra utal, hogy egy fát jobb lenne kivágni

2024. június 29. 16:10

Ha beteg egy fa a kertben, a legtöbb esetben elgondolkodunk azon, hogyan meg lehet-e menteni. Vannak biztos jelei, ha már nincs esély rá.

Mit tegyünk, ha a magaságyásban megjelenik a penész?

2024. március 15. 08:10

A magaságyást új földdel töltjük fel és teleültetjük növényekkel, majd néhány nap múlva megjelenik a penész. Mi a teendő?

Mire jó a mángold?

2022. október 11. 09:38

A mángold egy egyszerűen tartható növény a veteményesben is, nagy leveleinek köszönhetően jól beárnyékolja a talajt, szép háttérnövényként alacsonyabb haszonnövények előtt és a növénytársítási rendszerben is fontos része van.

Még június végén is vethető zöldségek

2023. június 28. 05:36

Ebben a cikkben összeszedtem pár növényt, amit még nyáron is ráérünk vetni.

Mit mikor ültessünk a magaságyásba? – A siker kulcsa az ideális sorrend

2024. március 21. 14:10

A vetési és ültetési szezon márciusban kezdődik és – egy jól átgondolt ültetési tervvel – egész szezonban tart. Az alapos tervezés kiemelt jelentőségű magaságyás esetén, hiszen kis területből szeretnénk kihozni a maximumot.