Házikert

Amit a citromfűről tudni érdemes

Agrofórum Online

Kerti dísznövényként vagy gyógynövényként is érdekes választás a citromfű. Kiváló mézelő, így lepke- és méhecskecsalogató növényként is ültethetjük.

Régi gyógynövényünk

A citromfű (Melissa officinalis) régi gyógynövényünk. Már az ókorban is előszeretettel használták nyugtató hatása miatt. Az utóbbi évszázadokban, a rohanó társadalmakban is egyre inkább felértékelődik, mert egy esti citromfűtea igazán jó kikapcsolódást ad a testnek és a léleknek is, mely után az elalvás is könnyebben mehet. Persze a teázás önmagában egy szeánszként is felfogható.

Legismertebb hatása tehát az idegeket erősítő és nyugtató hatása, ezért alvászavarokra is és kezdődő depresszióra is ajánlják a természetgyógyászatban. Mivel serkenti a máj működését, jó emésztésjavító és puffadásgátló hatású, így más területeken is bevethető teaként. Egyes kutatások szerint a pajzsmirigyre is jó hatással van.

Hatóanyagai között a polifenolok antivirális tulajdonságát érdemes kiemelni. Egyes vírusfertőzések, még az ajakherpesz ellen is bevethetőek a természetgyógyászi ajánlások alapján.

Arra azonban figyeljünk, hogy gyermekeknek csak hígítva és egy éves kor felett adható, melyről minden esetben kérdezzük meg a gyermekorvost.

Drogként a hajtásokat és a leveleket szedik. A citromfű leveleinek hatóanyagai az illóolajok (citronellál, citrál), a cseranyagok, a flavonoidok, a kávésav, a gyanta és a szaponin.

Milyen kertben jó a citromfű?

Alapvetően a jó vízgazdálkodású talajokat kedveli, tehetjük félárnyékba és napra is. Magassága átlagosan a 40-50 cm-t éri el, de nitroéndús talajban és sok vízmennyiségnél akár magasabb töveket is nevelhetünk. Aszályos években is könnyen kihajt, ilyenkor viszont a párnás növényekhez hasonlóan, igen alacsonyan a talajfelszínen burjánzik csak, virágzása is gyengébb lesz a mézelés mellett.

Jó mézelését nevében is őrzi: Melissa avagy „mézelő méh”.

Április elején magról vetjük vagy május, júniusban palántázzuk. Magról jól vethető, de dugványozással és tőosztással is szaporítható könnyedén. Ha túl nagy területet foglal már el, bátran ásóval daraboljuk fel és ültessük át a töveket, majd a mélyedést az anyatő körül töltsük vissza talajkeverékkel.

Vetőmagszükséglet 300g/kh. Hozama 3-4q/kh száraz herba.

Citromfű a konyhában

Citrusos, kellemes íze miatt húsok mellé szószokhoz és mártásokhoz ugyanúgy használható, mint salátákba vagy édességekbe. Jól illeszkedik joghurtokkal is, de akár krémeket is készíthetünk belőle.

Ha nem ételként tekintünk rá, akkor házi natúrkencéket is gyárthatunk magunknak. Egyes receptúrákban dezodorként, máshol fogkrémként is használják. Aromás illata miatt érdemes minél többféleképpen kipróbálni!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az őszi krókusz szakszerű gondozása

2024. október 18. 13:10

Az őszi krókusz alkalmazkodott a hideg időjárási viszonyokhoz. A virágzás időzítése lehetővé teszi számára, hogy kihasználja a tavaszi és nyári csapadékot.

Milyen káros anyagoktól véd meg minket az anyósnyelv?

2024. október 17. 12:40

Az anyósnyelv az alacsony páratartalmat és a hűvös helyeket kedveli, mindemellett nagyon szívós, hálás szobanövény.

Hogyan érzékelnek a növények?

2024. október 17. 05:40

A növények esetében is sokfelé hallani és használjuk mi magunk is ezt a fogalmat, hogy a növények is éreznek. De mit is éreznek valójában?

Fűszernövények télen: ezt tegyük, hogy tavasszal újra hajtsanak!

2024. október 16. 11:40

A nyár folyamán jó néhány cserép fűszernövény összegyűjtésére volt lehetőség. Megmutatjuk, milyen igényeik vannak, hogy túléljék a telet.

A zsálya, a kakukkfű, a zsurló és a mocsári teknős

2021. július 5. 11:42

A győrújfalui Sudár Birtokon nem minden gyom irtandó, az útifű és a mezei zsurló például kifejezetten óvott növény még akár a bazsalikomok vagy zsályák között is. De a faluszéli területen szinte minden élőlényt védenek, legyen az hétpettyes katica, mocsári teknős vagy szürke gém.

Zöldítő Videó

Legyen saját fűszerkertünk - 1. rész

2019. május 3. 07:36

Hogyan kezdjünk neki saját fűszerkertünk létrehozásához? Mik az igényeik kedvenc fűszernövényeinknek? Mik az ültetési és gondozási szabályok? Hogyan szaporíthatom az egyes fűszernövényeket?

Immunerősítő gyógynövények

2023. március 12. 09:34

Tudja, hogy melyek azok az immunerősítő gyógynövények, amelyek segíthetnek a megfázásos tünetek és az influenzás megbetegedések leküzdésében?

5 gyógytea, ami nem hiányozhat otthonról

2023. október 8. 06:40

Nézzük most sorra, melyek az alapgyógyteák, amik nem hiányozhatnak otthonról!