Ház, táj

Mire használhatók fel a természetes eredetű konyhai hulladékok a kertben?

Agrofórum Online

A komposztálás mellett számos egyéb lehetőség kínálkozik arra, hogy a természetes eredetű konyhai hulladékot a kert növényeinek javára fordítsuk. Lássuk, mire használhatjuk többek között a tojáshéjat, a tealevelet, a kávézaccot vagy a napraforgó maghéját!

A mi ételeinkhez fel nem használt növényi és állati termékek egyes részeinek kitűnő helyet találhatunk a kertben a kommunális hulladékot gyűjtő szemetesünk helyett. Vegyük sorra, hogy mihez hasznosíthatjuk a tea- és kávéfogyasztásunk melléktermékeit, a citrusfélék és olajos magvak héját, a tojáshéjat, valamint az egyes fűszereket.

Kávézacc

A kávézacc az egyik legsokoldalúbban felhasználható konyhai melléktermék, a hangyák távoltartásától a súrolószeren át az arcpakolásig számos területen helyet kaphat.

A kertben szolgálhatja a veteményes talajának vagy a komposztnak a gazdagítását, de belekeverhetjük a talajtakaró anyagunk (pl.: mulcs, fűkaszálék, szalma) közé is, így a nitrogénben gazdag kávézacc természetes eredetű tápanyagként a csapadék segítségével beszivárog a talajba, és felvehető tápelemmé válik a növények számára. Különösen örülni fognak neki a nitrogénigényes növényeink, például a paradicsompalánták.

Tealevél

A kávézacchoz hasonlóan a tealevelek még forrázás után is sok tápanyagot tartalmaznak. A komposztba vagy a talajtakaró anyag közé keverve hozzájárul az egészséges talajélet fenntartásához. A tavaszi és a kora nyári időszakban – amikor a talajban élő mikroorganizmusok a legaktívabbak – különösen gyorsan és hatékonyan tudnak hasznosulni a tápanyagok. Arra figyeljünk, hogy a filteres kiszerelésű teák kis zacskója általában nem lebomló anyagokból készült, ezért ezeket a teákat ne a filterükkel együtt dobjuk a komposztba, vagy keverjük a talajtakaró anyagba!

A tealevél a komposztba vagy a talajtakaró anyag közé keverve hozzájárul az egészséges talajélet fenntartásához

Tojáshéj

A tojás minden része gazdag az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi anyagokban. A héja kiváltképp kalciumban és magnéziumban gazdag. Ezek a mikroelemek a komposztba vagy a talajba vegyítve serkentik a giliszták szaporodását, és tápanyagot biztosítanak a számukra. A giliszták pedig, mint tudjuk, elengedhetetlen szereplői az egészséges talajéletnek.

Ezen kívül a tojás héja a talajba kerülve fellazítja, levegősebbé teszi a közeget. Ez különösen a zöldségpalánták számára fontos, mert a fejlődő gyökereiknek elengedhetetlenül fontos a talaj megfelelő levegőzöttsége.

A tojás héja kiváltképp kalciumban és magnéziumban gazdag

Citrusfélék

A narancs, citrom és grapefruit gyakran kerül a bevásárlókosárba. Előfordul azonban, hogy a túlérett vagy beteg termések idejekorán rothadásnak vagy penészedésnek indulnak. Ha nekiláttunk a veteményesnek, semmiképpen se dobjuk a szemetesbe a gasztronómia számára értéktelenné vált narancsot vagy citromot! Vágjuk félbe, és tegyük az ágyás szélére, vagy a sorok közé, mert kiváló csigariasztó!

A narancs héja egy másik settenkedő betolakodó ellen is hatásos: a macskák ürülékétől megszabadulhatunk a virágok és a vetemény közelében, ha a sorok közé, a talajra kiszórjuk a héjdarabokat.

Olajos magvak héja

Nemsokára itt a Télapó, akinek tele a puttonya finomságokkal, köztük az elmaradhatatlan földimogyoróval. Jusson eszünkbe a csemegézés közben, hogy a földimogyoró, a napraforgó és a pisztácia héja is jól hasznosítható a kertben, ugyanis a tojáshéjhoz hasonlóan fellazítja a talajt. Mielőtt azonban a talajba vagy a komposztba kerülnének, győződjünk meg róla, hogy nincs a felületükön só, mert az kevésbé előnyös a talajlakó szervezetek számára, és negatívan befolyásolhatja a talajkémiai folyamatokat.

A földimogyoró, a napraforgó és a pisztácia héja is jól hasznosítható a kertben – a tojáshéjhoz hasonlóan fellazítja a talajt

Fűszerek

Az éveken keresztül tárolt fűszereink veszítenek minőségükből, a szavatosságuk lejártát követően pedig nem használjuk fel őket a konyhában. Amennyiben ez az erős aromájú fűszereinkkel történik, akkor B-tervnek jöhet a növényvédelmi felhasználásuk.

A bors és a fahéj kiváló vakondriasztó. Szórjuk a vakondtúrások tetejére, vagy csövön keresztül juttassuk egyenesen a járatba a fűszert, így a kupacoló földmunkások a kellemetlenségek elkerülése érdekében új telkek után néznek.

Az erőspaprika az egyik legjobb környezetbarát rovarriasztóvá és rovarirtóvá válhat. Vízzel keverve tegyük egy szórófejes flakonba, és a tetten ért kártevőket részesítsük természetes permetezőléből készült fürdőben.

Bónusz: kéztörlő papírgurigája

Sokan használnak a konyhában gurigás papírtörlőt. Ha a gurigája újrahasznosított papírból készült, akkor nem tartalmaz veszélyes anyagot, így bátran használhatjuk a palánták nevelésére és a kiültetésük utáni védelemre is.

A palánták köré nyomjuk be a papírtörlő gurigáját (amelyet előzetesen két vagy három darabra is elvághatunk) 5-10 cm-re a talajba. Így a kritikus első napokban megvédhetjük a kiültetett palántákat a csigák és kártevő rovarok támadásától.

Tartsuk nyitva a szemünket, és legyünk nyitottak a hulladék csökkentésének lehetőségeire!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mit kell tudni a hazánkban élő társas darazsakról? - II. rész

2024. szeptember 18. 05:40

Az ismertebb kecskedarázsról, a német darázsról és a padlásdarázsról az előző cikkben volt szó, most a nagyobb méretű társas darázsfajt, a lódarazsat és a hozzá rendkívül hasonló, bár magányos életmódú óriás tőrösdarazsat mutatjuk be. Fontos ugyanis, hogy ne keverjük őket össze!

Mit kell tudni a hazánkban élő társas darázsfajokról? - I. rész

2024. augusztus 30. 05:40

Magyarországon a leggyakrabban a társas darázsfajok képviselőivel találkozhatunk. Közülük a leggyakoribbak a kecskedarázs, a német darázs és a padlásdarázs.

Mit kell tudni a hazánkban élő magányos darázsfajokról?

2024. augusztus 27. 05:40

Életmódjukat tekintve a darázsfajokat két nagy csoportba oszthatjuk, így megkülönböztetünk magányos és társas darázsfajokat. Ismerkedjünk meg a magányos darazsak szokásaival és legfőbb fajaival!

Mit kell tudni a hazánkban élő darázsfajokról?

2024. augusztus 16. 05:40

A minap találtunk egy tenyérnyi darázsfészket, amely kecskedarazsak otthona volt. Gondoltam, utánajárok az allergiás cikksorozat kapcsán a darazsak világának, és a darázsfészkek biztonságos eltávolításának.

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Április

2023. április 14. 05:36

Az április nagyon izgalmas hónap a kerti szezon szempontjából: nemcsak a zöldségek és gyümölcsök, de már a fűszerek között is találunk szezonális fajtákat. Lássuk, milyen idényszerű finomságok kerülhetnek az asztalra ebben a hónapban!

Metszés tavasztól télig I. rész – mit metsszünk télen?

2019. január 30. 04:36

A fás szárú növények nyugalmi állapotban végzett metszése általában a vegetatív fejlődést segíti (leveles hajtások erőteljes növekedése), a nyár közepén végzett művelettel az erőteljes növekedésű hajtások fejlődését megállítva a generatív fejlődés lesz túlsúlyban (bőséges virágzást indukálunk).

A szabadság kiadásának és a következő évre történő átvitelének szabályairól

2018. november 12. 15:37

A munkaügyi hatóság komolyan veszi a munkaidőre, a pihenőidőre, a szabadságra és annak kiadására vonatkozó szabályok betartásának ellenőrzését, és habár a bírság mértékét több összetevő befolyásolja, ez 30 ezer forinttól 10 millió forintig terjedhet.

A november bohókás gyümölcse: a narancseper

2023. november 20. 05:40

Nem felejti, aki látta – ha mesét írnának erről a titokzatos fáról, valahogy így kezdődhetne. Az egyre sötétebb, ködösebb, nyugalmas novemberi tájképet varázsolja mesébe illővé termésével ez a fa, de alig tudunk róla valamit is.