A leveleit vesztett ciklámen jövőre újra kihajt?

Agrofórum Online

A ciklámen (Cyclamen persicum) a hűvös évszakok egyik legkedveltebb, virágával díszítő cserepes dísznövénye. A kereskedelem kínálatában virágai változatos színskálában megtalálhatók, valamint a növények közül már méretük tekintetében is válogathatunk.

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Téli nevelése, szobai körülmények között kissé eltér többi társáétól, ugyanis hőmérséklet tekintetében virágzásakor a 12-16°C az, ami ideális számára. A mérsékeltebb hőmérséklet mellett azonban a napfénynek is nagy jelentősége van, ezért lehetőség szerint közvetlenül az ablakba helyezzük el ciklámenjeinket. A legjobb helye a növényeknek régi típusú ablakok esetében az ablakszárnyak közé elhelyezve lenne, de ennek hiányában verandán, télikertben is nevelhetjük, a lényeg az, hogy hűvös, de napfényes legyen kiválasztott helyünk.

A túlzottan meleg körülmények minden esetben a ciklámen korai elvirágzásához, leveleinek lehullásához vezetnek. Öntözését lehetőség szerint alulról, az alátéten keresztül végezzük el, ezzel előzve meg a vízcseppek zöld növényi részekre való rákerülését, a gombás betegségek fellépését. A már virágzó egyedeink kondíciójának megtartása érdekében ne felejtkezzünk el a tápanyagok utánpótlásáról a tápoldatozásról sem.

Kellő odafigyeléssel a ciklámen évente újra kivirágoztatható. A ciklámen egy sajátos tulajdonsága, hogy elvirágzása után – megfelelő tartása esetében a tél vége felé – fokozatosan nyugalomba vonul. Ekkor, részeinek száradásával párhuzamosan vágjuk le elszáradt darabjait, míg csak a gumója marad. A pihenő időszakban a növényeket ne tápoldatozzuk és csak mérsékelten öntözzük.

Nyáron is ügyeljünk arra, hogy tartsuk a növényeket minél hűvösebb helyen. Akkor, amikor a levelei újra megjelennek, gondoskodhatunk átültetésükről is, de vigyázzunk, hogy gumóit ne ültessük el teljesen a föld alá. A levelek növekedési időszakában növeljük az öntözések számát, és újra elkezdhetjük tápoldatozásukat is. Ha az optimális környezeti feltételek a ciklámen számára biztosítottak, évről-évre újra élvezhetjük szép virágainak látványát.

Mit tegyek, hogy hosszabb ideig legyen virágzó ciklámenem?

2023. november 30. 04:38

Újra kaptam egy cserép cikláment, szeretném, ha ez végre hosszú életű lenne, az előzőek mindig hamar elpusztultak. Városban, emeletes házban élek, erkélyem van. Mit tanácsolnak, hogyan tartsam? Hogyan tudnám elérni, hogy hosszabb ideig legyen virágzó ciklámenem, ami a kedvenc virágom?

A ciklámen: hogyan virágoztassuk újra?

2021. november 24. 11:32

A téli időszakban a mikulásvirág mellett a ciklámen a leggyakoribb szobanövény, melyet ajándékba viszünk. Elképesztő színvilágokkal és virágformákkal lehet már kapni, így nem is csoda, hogy rá esik a választás. Aztán elvirágoznak és a legtöbb esetben utána soha többet nem gyönyörködhetünk benne. De vajon hogyan virágoztathatjuk újra a cikláment?

A ciklámen ápolása, igényei

2024. szeptember 29. 10:10

A 10-15 centiméter magasra növő ciklámenek a napos vagy félárnyékos helyeket kedvelik, laza, jó vízelvezetésű és meszes talajjal.

Ciklámen: hogy mindig virítson valami otthon

2023. november 6. 05:40

A ciklámen akkor is virít, mikor más növények már pihenni tértek, éppen ezért kiváló téli ajándéknövény.