Mi legyen télen a kerti szerszámokkal?

Agrofórum Online

Növényeink mellett kerti szerszámaink téliesítéséről sem érdemes elfelejtkeznünk.

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A téli időszakban nagy valószínűséggel nincsen rájuk szükségünk, ezért érdemes gondosan előkészítve a következő évre betárolni őket. Az első lépés legyen tisztításuk, majd következzen szárazra törlésük. A fém felületeket drótkefével, vagy akár smirglivel is tisztíthatjuk, olajos ronggyal ápolhatjuk, így előzve meg rozsdásodásuk. A folyamat közben nézzük át alaposan eszközeinket, nem tartalmaznak e törött, sérült, vagy esetleg hiányzó részeket, ezzel előzve meg azt, hogy tavasszal egy rossz eszköz és csalódás érjen minket. Az esetleges hibák ilyenkor, a tél folyamán könnyebben, még a munkacsúcs előtt orvosolhatók. Az életlen szerszámokról is gondoskodjunk, fenőkővel vagy reszelővel óvatosan élezzük meg őket. Tárolóhelyünket is érdemes jól megválasztanunk, amellett, hogy jól záródó a tárolónk, nagyon fontos, hogy száraz is legyen. A jó elrendezés, átláthatóság és használhatóság érdekében falra szerelt akasztókat, műanyag vagy faládákat is érdemes beszereznünk. A fűnyírókról, motoros gépekről se felejtkezzünk el a téliesítés során. A tisztításuk mellett üzemanyaguk leengedése is fontos teendőnk.

A vizes kerti berendezések ellátására is nagy gondot fordítsunk, ugyanis a hőmérséklet fagypont alá csökkenése komoly veszélyt jelent a vezetékekre, hiszen a bennünk maradó víznek, mennyiségétől függően akár olyan ereje is lehet, amely szétfeszíti a csöveket, de akár kisebb repedéseket is okozhatnak a csövekben és csapban egyaránt. Víztelenítsünk mindent, amit csak lehet, a kerti csapokat zárjuk el, a szivattyúkat is szereljük le és tároljuk egy száraz helyiségben. Ott, ahol automata öntözőrendszer van, télire azt is víztelenítenünk kell. Az elemek közül a csövek könnyebben elviselik a belefagyott vizet, viszont a szelepek és a szórófejek hamar károsodnak. A slagokat tegyük el a leghamarabb, tekerjük össze még a keményebb fagyok beállta előtt, hiszen ha a hidegtől megdermednek, ezután már nehéz őket megfelelően tárolni.

Szerszámoskamra: ideje rendet rakni

2021. március 22. 12:36

Rohanó léptekkel közeledik a tavasz, vagyis inkább a kerti szezon és most már biztos nem halogatható a kerti szerszámok rendbetétele. Ilyenkor még talán van idő javítani őket, új nyelet venni vagy épp takarítani a szerszámoskamrában, ami sokszor akár kincseket is rejthet.

Miért és hogyan fertőtlenítsük a metszőollót és a többi szerszámot?

2023. január 28. 06:38

Növényvédelem és mégse: miért és hogyan fertőtlenítjük a szerszámainkat? Lássuk, hogy mi a jelentősége, és hogyan végezhető!

Az uborka kiegyenesítésének története 

2023. november 4. 07:10

Amióta világ a világ, a termesztők törekednek arra, hogy az ő termékeik legyenek a legesztétikusabbak, legnagyobbak és legízletesebbek. De vajon tudta-e, hogy az uborkák, ha rajtuk múlna, girbegurbák lennének?

Praktikus ötletek a motorfűrészek és egyéb szerszámok tárolására

2018. június 21. 16:44

Gondot okoz, hogy hova kerüljön munka után a motorfűrész vagy a fűkasza? Praktikus ötletekre lenne szüksége a szerszámok tárolására? Segítünk!

Gépinfo Képgaléria