Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Az uborka kiegyenesítésének története 

Az uborka kiegyenesítésének története 

Agrofórum Online

Amióta világ a világ, a termesztők törekednek arra, hogy az ő termékeik legyenek a legesztétikusabbak, legnagyobbak és legízletesebbek. De vajon tudta-e, hogy az uborkák, ha rajtuk múlna, girbegurbák lennének?

Az uborka-kiegyenesítés ugyanis nem modern találmány. Sőt, az uborkák nem csak a mai világban görbülnének el, ez régen is probléma volt, ami rontotta az üzletet. Éppen ezért a 19. században George Stephenson (angol mérnök, a gőzmozdonyos vontatás tökéletesítője) úgy döntött, túljár a természet eszén, és feltalált egy uborka-kiegyenesítő üveg formát, amely első blikkre úgy néz ki, mint egy art deco váza, amiben tetszik vagy sem, az uborkának egyenesen kell nőnie.

Stephenson a newcastlei gőzgépgyárában egyszerre több üveghengert is legyártatott, hogy a földjein növő szeszélyes zöldségek növekedését kordában tartsa. Kevesen tudják, de Stephenson feltalálta (vagy legalábbis továbbfejlesztette) az uborkaszeletelőt is, miközben a tökéletes szendvics kialakításán elmélkedett, amelyeket előszeretettel fogyasztott el a délutáni teájához.

A viktoriánus kertészek tehát anno Stephenson speciális üveghengereire támaszkodtak annak érdekében, hogy elkerüljék a kanyargós formájú uborkákat, amelyek nemcsak nehezebbé teszik a zöldség felszeletelését, de ízben is elmaradnak egyenes formájú társaik mögött.

Ezek a viktoriánus uborkaegyengető formák ma is megtekinthetők a bronxi Bartow-Pell Mansion Museumban, ahol többek között olyan régi furfangos kertészeti eszközöket is megcsodálhatunk, mint az antik répakapák, rögtörők, darázsfogók, és a furcsa, de állítólag annál hasznosabb vakondvillák.

Bár mai szemmel meglehet, ezek az eszközök furcsának és nyilvánvalóan elavultnak tűnhetnek, ezek a szerszámok arról mesélnek, hogy az ember miként alakította át a természet kincseit egy hosszú és folyamatosan fejlődő projektté a megélhetés és a szórakozás érdekében.

A múzeumban az uborkaformák mellett több mint 150 kapa és 350 öntözőkanna is helyet kap – kitalálhatják, mind más formájú és funkcionalitású! Mielőtt tehát elkezdenénk azon töprengeni, miért ilyen furcsa egyik-másik kertészeti eszköz, mindig arra kell gondolnunk, hogy a termesztők ősidők óta formálják, alakítják, fejlesztik, újítják a szerszámaikat, hogy a végfelhasználók, azaz a mi asztalunkra a lehető legszebb zöldségek és gyümölcsök kerüljenek.

Ma, a boltokban sétálva legalább már tudni fogjuk, hogy nem volt mindig evidens, hogy a kosarakban egyenes uborkák közül válogathatunk, ez ugyanis egy több évszázados, szövevényes múltú, kreatív munkafolyamat eredménye.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Több száz gyümölcs- és dísznövényoltványt kellett megsemmisíteni

2024. április 19. 12:10

Az ónodi piacon végzett ellenőrzés során a leggyakoribb problémák a szaporítóanyagok minőségével voltak, de a címkék kapcsán is számos hiányosságot találtak az ellenőrök.

A nyers zöldségek és gyümölcsök fogyasztása halálos betegséget is okozhat

2024. április 19. 08:10

Az elmúlt években Európa-szerte ugrásszerűen megnövekedett a potenciálisan halálos humán alveoláris echinococcosis parazitás fertőző betegség előfordulása, amelyet egy galandféreg okoz.

A megszokottnál korábban indult az idei spárgaszezon

2024. április 15. 11:40

A hirtelen jött felmelegedésnek köszönhetően az idén tavasszal a három héttel korábban indult a spárga szedése a hazai kertészetekben.

Így segítenek a növényeknek megbirkózni a szárazsággal és a sóterheléssel

2024. április 14. 12:10

Az Intrahorti mint higiéniai és tápoldatokat gyártó cég megfelelő szakértelemmel rendelkezik a piacot jelenleg érintő kihívások kezeléséhez. Ilyen például a Spanyolországban és Olaszországban tapasztalható szárazság.

Mit tehetünk az uborka kesernyés íze ellen?

2023. augusztus 14. 13:10

Bár hazánkban talán a paradicsom és a paprika a legnépszerűbb zöldségféleség, nem sokkal mögöttük, dobogós helyen áll az uborka is. Néha azonban megesik, hogy a saját termesztésű uborkánk kesernyés. Miért van ez, és mit tehetünk ellene?

Támrendszeres konzervuborka termesztése II. - Kémiai talajtulajdonságok

2020. május 16. 04:36

Gyakran szokott a talaj sótartalmával gond lenni, amire az uborka különösen érzékeny. Bár a zöldségféléket sóérzékeny növények kategóriájába soroljuk, de az uborka ezen belül is a különösen érzékenyek csoportjába tartozik.

9 uborkakártevő, amikre figyelni kell

2023. augusztus 15. 10:40

Egyetlen nyár sem múlhat el a roppanós, édeskés uborka nélkül, amit ma már tucatnyi fogásként elkészíthetünk. Az uborka könnyen termeszthető növény, ezzel együtt azonban rá is leselkednek külső veszélyek, főként kártevők formájában, amelyekre nem árt, ha odafigyelünk, különben bottal üthetjük a friss, roppanós uborkánk nyomát!

Támrendszeres konzervuborka termesztése III. - Tápanyagellátás

2020. május 17. 04:36

Az uborka – más zöldségfélékhez, pl. paprika vagy paradicsomhoz hasonlítva – sok nitrogént és valamivel kevesebb káliumot, továbbá egészen kevés foszfort igényel.