Ahogyan a nyári zöldválogatásnak is megvan a maga szerepe a gyümölcsöskertben, úgy a téli metszésnek is helyének kéne lenni. Bár a szakma nincs teljesen egy véleményen a gyümölcsfák metszéséről, mégis a tapasztalatunk azt mutatja, hogy egy helyesen elvégzett téli metszés nagyban hozzájárul a megfelelő gyümölcsmennyiséghez és minőséghez egyaránt.
Nem minden gyümölcsfát metszünk télen egyébként, mert például a kajszibarackot is csak nyáron zöldválogatjuk és a diót sem szoktuk bármikor metszeni: tavasszal elvérezhet a fa, míg a téli és nyári végi metszés ideális a dió esetében. A téliben szakmán belül nincs teljes egyetértés, de sokan metszik amúgy télen is azért a diófákat.
A diófáknak az ősz kezdetén a legkisebb a gyökérnyomása, így a legjobb időszak arra is, hogy a fán keletkezett sebek beforrjanak.
Miért metszünk télen?
A téli metszés idején a lombkorona jobban átlátható és alaposabb metszés tudunk végezni, mint nyáron. Emellett a befelé álló ágakat, gallyakat is könnyebb lemetszeni, mint amikor tele van levéllel a fa.
A beteg növényi részeket, az összeszáradt, fán maradt termésmaradványokat minden esetben vágjuk le. Ha itt nem járunk el gondosan, akkor a következő szezonban a növényvédelmet fogjuk megnehezíteni saját magunk számára.
A metszés másik fontos szempontja az, hogy a termésmennyiséget ezzel be is állíthatjuk. Az ideális termésmennyiség gyümölcsfajtánként változó és nagyban függ a tápanyagok utánpótlásától, koronaformától és akár a talajtól és a terület kitettségétől is.
Egy megfelelően tápanyagozott gyümölcsfa esetében a sokkal több termés is szépen be tud érni, megfelelő gyümölcsmérettel, míg egy ugyanolyan metszéssel egy gynegén tápanyagozott, rossz talajviszonyoknál lévő fa, netán még az alany is eltér, akár gyengébb termésmennyiség is lehetséges.
A metszést mindig a gyümölcsfa fajtájához és az alanyhoz állítjuk be. Külön törődést, hozzáértést igényelnek a repedésre hajlamos fajok, mint például az Érdi bőtermő fajtaként. Ilyenkor a megvastagodott középső sudarat nem is szokás kivágni, hanem csak oldalirányba kivezetni.
„A legtöbb gyümölcsfa esetében a vázakorona egy kiváló koronaforma, mert az év minden szakában a nap is körbe tudja sütni, egyenletesebb lesz a gyümölcsérés is és növényvédelmi szempontból is egy praktikus típus. Ehhez azonban már az ültetéskor megfelelő térállást kell biztosítani a fáknak” – vallja Varga Szabolcs agrármérnök, növényvédelmi szakmérnök, aki az évek során több ezer gyümölcsfa-ültetvényt metszett már meg vagy irányította a metszési szakirányítását.
Kell-e nyáron zöldválogatni, ha télen metszünk?
A legtöbb ültetvénytulajdonos költséghatékonysági szempontból csak évente egyszer metszet. Ezzel ellentétben viszont a nyári zöldválogatás nagyban hozzájárulhat a csökkenő növényvédelmi munkákhoz is, mivel sem a kártevők nem tudnak a sűrű lombkoronában megbújni, de még egy esős időszakban is hamarabb felszáradnak a hajtások, levelek, ami a gombabetegségek szempontjából fontos tényező.
Ugyanígy a gyümölcsérés is egyöntetűbb lesz, ami szintén költségcsökkentő hatású, ha anyagi okokból spórolnánk ki az évi két metszést.