Házikert

Téli erkélytippek, amit érdemes kihasználni

Agrofórum Online

Üres télen a balkon? Pedig a hideg időben is lehet otthonosat és szépet alkotni, ha megfelelő növényeket használunk hozzá és stílusosan kialakítjuk azt a sokszor csöppnyi teret.

Milyen növények valók a téli balkonra?

Ha van elég helyünk nagyobb dézsákra, akkor örökzöldekkel is dolgozhatunk, mint például a cukorsüvegfenyő, a különböző borókák és tuják. Azért fontos a nagy dézsa, hogy a növények talaja ne fagyjon olyan könnyen át. Természetesen szükség esetén jutazsákkal is burkolhatjuk a dézsákat, de általában a házfalból érkezik annyi meleg, hogy nem lesz probléma.

Futónövények közül, ha év közben a klematiszt vagy loncot dekoratívan futtattuk fel valami rácsozatra, akkor maga a hajtásrendszer is mutatós a téli időszakban. Az illatos lonc nagy előnye, hogy amellett, hogy nyáron fűszeres, parfümös illata van a virágainak, télen a levelek nagy része is a növényen marad, így nem a kopasz hajtásokat kell nézni a hideg évszakban sem.

A kisebb növények közül a csarabok, a párnás évelők, díszfűfélék is kiválóak lesznek.

Dekorelemekkel csínján bánjunk!

Mivel egy kis tér könnyen zsúfolt hatású lehet, így az egyik legfontosabb dolog, hogy ne tegyük tele mindenféle dekorelemmel a balkont. Egyrészt felesleges is és a balkon funkciója is elveszik, másfelől meg hamar szedett-vedett lehet.

Érdemes a voksunkat egy adott stílus mellet letenni és akkor csak abban mozogni. A kortenlemezekből készült dekorelemek kifejezetten szép hatást hoznak az erkélyünkre, de ugyanígy lehet vintage vagy retro hangulatú erkélyünk is.

Időjáráshoz igazodva

A téli időszakban a meleg, puha életérzésé lesz a főszerep, ami egy erkély kapcsán abban nyilvánul meg, hogy takarókkal, plédekkel, nagy párnákkal is kitölthetjük az ülő vagy netán fekvőfelületeket.

Ma már kapható asztalra tehető tűzrakó hely is, de a meleget adó olajlámpások, nagyobb tömbgyertyák is szépek és praktikusak lesznek. Arra vigyázzunk azért, hogy ha nyílt lángot akarunk használni, akkor a környezetében ne legyen gyúlékony tárgy és stabil felületre kerüljön mondjuk egy asztali tűzrakóhely.

Az eszközök legyenek fagyállóak és ha megoldható, akkor a tárgyakban, tárgyakon ne tudjon megállni a víz, mert az a szétfagyás egyik legismertebb oka. (A jég szétnyomja a kerámiákat például).

A teraszok burkolata télen könnyen csúszóssá válhat, így praktikusan tegyünk le rongyszőnyeget a járófelületre vagy olyat, ami ízlésünknek megfelel.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az őszi krókusz szakszerű gondozása

2024. október 18. 13:10

Az őszi krókusz alkalmazkodott a hideg időjárási viszonyokhoz. A virágzás időzítése lehetővé teszi számára, hogy kihasználja a tavaszi és nyári csapadékot.

Milyen káros anyagoktól véd meg minket az anyósnyelv?

2024. október 17. 12:40

Az anyósnyelv az alacsony páratartalmat és a hűvös helyeket kedveli, mindemellett nagyon szívós, hálás szobanövény.

Hogyan érzékelnek a növények?

2024. október 17. 05:40

A növények esetében is sokfelé hallani és használjuk mi magunk is ezt a fogalmat, hogy a növények is éreznek. De mit is éreznek valójában?

Fűszernövények télen: ezt tegyük, hogy tavasszal újra hajtsanak!

2024. október 16. 11:40

A nyár folyamán jó néhány cserép fűszernövény összegyűjtésére volt lehetőség. Megmutatjuk, milyen igényeik vannak, hogy túléljék a telet.

Nemsokára visszafelé pöröghetnek a villanyórák Németországban

2023. július 7. 15:10

A tavaly Európára köszöntő energiakrízis hatására sok magyar háztartás is elkezdett azon gondolkodni, hogyan tudná számottevően csökkenteni a fűtés- és áramszámláját. Megoldást jelenthetnének az erkélyekre szerelhető napelemek, ám ezek egyelőre nem engedélyezettek Magyarországon.

Zöldség- és fűszernövények termesztése kis helyen, virágtartóban – az alapok

2021. február 12. 10:25

Ha a lehetőségeinkhez mérten kertészkedni szeretnénk, és amit csak lehet, megtermelnénk a családunk számára, ne szegje a kedvünket, ha csupán egy kis erkély vagy ablakpárkány áll a rendelkezésünkre! De hogyan oldjuk meg zöldségnövényeink és kedvenc fűszernövényeink nevelését cserépben, virágládában, függőkosárban vagy termesztőzsákokban?

December a balkonon: hogyan legyen szép balkonunk télen is?

2022. december 21. 06:36

A legtöbben azt hiszik, hogy ha tél, akkor egy üres erkély, egy unalmas terasz várja őket csak, mert minden pihen és nincsenek se színek, se illatok a kertben sem. Pedig ez nagy tévedés, mert egy téli terasz vagy erkély is lehet szép, mi több élményt adó és dekoratív!

Hogyan kell öntözni az erkélyen nevelt citromfát?

2023. június 7. 04:36

Erkélyen nevelt citromfát hogyan kell öntözni? Miről tudom, hogy vizet kér, vagy túlöntöztem?