13℃ 6℃
március 11. Szilárd, Tímea, Konstantin
Ház, táj blog

Koronavírus: el akarják kerülni a zavart az élelmiszer-ellátásban

Agrofórum Online

A koronavírus miatt számos ország korlátozásokat vezetett be a határian az Európai Unión belül. A gazdálkodók és iparági szereplők szervezetei szerint ez akár ellátási zavarokat is okozhat majd az élelmiszer-ellátásban.

Az európai élelmiszer- és italforgalmazók kereskedelmi szövetségének képviselői szerint már most késések és zavarok figyelhetők meg a határokon a mezőgazdasági és csomagolóanyagok szállításában. Több mint egy tucat EU-ország vezetett be valamilyen korlátozásokat a határain a koronavírus-járványra reagálva. A szövetség felhívta a figyelmet a szektorban tapasztalható munkaerőhiány miatt komoly problémák alakulhatnak ki.

Annak érdekében, hogy az alapvető teremékekből, így az élelmiszerekből és a gyógyszerekből ne alakuljon hiány az ezeket szállító teherautóknak gyorsított sávokat kellene nyitni a határállomásokon. Felszólították az Európai Unió országait és intézményeit, hogy készítsenek készenléti terveket a munkavállaló-hiány kezelésére – számolt be a Thomson Reuters hírügynökség.

„Tekintettel arra, hogy az agráripari és élelmiszer-ellátási lánc rendkívül integrál és számos határon átnyúlva működik meg kell akadályozni a komolyabb zavarok kialakulását az ellátási láncban. Meg kell őrizni azt a képességet, hogy mindenkinek biztosítani tudjuk az élelmiszereket. Az Európai Unió egységes piacának jövője szempontjából is kiemelten kell kezelni ezt a kérdést” – hívta fel a figyelmet az élelmiszer- és italforgalmazók kereskedelmi szövetsége.

A közös iparági nyilatkozatot a FoodDrinkEurope, az európai élelmiszergyártó iparági kereskedelmi testület, a gazdákat képviselő Copa és Cogeca, valamint a CELCAA, az élelmiszer- és alapanyag-ágazatban működő kereskedelmi társaságok szövetsége is aláírta.

Az Európai Bizottság közölte, hogy folytatja annak biztosítását, hogy a különböző termékek forgalmazása és szállítása továbbra is hatékonyan működjön. Ebben különös tekintettel vannak az élelmiszerek és az egészségügyi termékek forgalmazására.

Mindent a rebarbaráról

2025. március 11. 05:40

Hogyan termeszthető eredményesen, és miként készíthetjük el a rebarbarát?

Miért részesítsük előnyben az őshonos növényeket a kertünkben?

2025. február 27. 05:40

A kertünk nemcsak a mi menedékünk, örömünk és kreativitásunk színtere, hanem számtalan élőlény otthona is. Nem mindegy, milyen növények élnek benne, és azokat hogyan gondozzuk. Miért érdemes minél több őshonos növénnyel körbevennünk magunkat?

Ritkább vendégek a madáretetőnél - II. rész

2025. február 25. 05:40

A fenyőfák lakói szintén a legritkább vendégnek számítanak az etetőnél hazánkban. A fenyőrigó, a fenyőszajkó és a fenyőpinty is egyedülálló látvány, így minden madármegfigyelő szerencsésnek mondhatja magát, ha találkozik velük.

Ritkább vendégek a madáretetőnél - I. rész

2025. február 23. 05:40

Vannak olyan fajok, amelyeknek megfigyelése az etetőnél csodaszámba megy. Ilyen vendégünk lehet a hósármány, a csonttollú, a süvöltő és a csíz is.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Mindenkinek előnyös lehet a rövid ellátási láncban való együttműködés

2019. március 1. 04:36

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által szervezett fórumon a zöldséget, gyümölcsöt termesztő kamarai tagok találkozhattak a további beszállítókat, partnereket kereső áruházlánc szakembereivel, akik a termelőkkel szembeni elvárásaik mellett az eddigi együttműködések tapasztalatait is ismertették.

Egészségvédő tejtermékeket fejlesztettek ki

2023. január 21. 06:34

Egészségvédő sajtot, sajtkrémet és joghurtot is kifejlesztettek a MATE Kaposvári Campusa és a Fino Food Kft. közös projektje keretében.

Hüvelyes zöldségek: szuperfoodnak számítanak, mégis keveset fogyasztunk belőlük

2021. február 11. 06:35

A hüvelyes zöldségek igazi szuperfoodnak számítanak: magas a rosttartalmuk, amely többek között segít a vércukorszint egyenletes szinten tartásában és hozzájárul az egészséges emésztéshez és a normál koleszterinszint fenntartásához is.