Ház, táj blog

A járvány ellenére sem esett vissza a kávé iránti kereslet

Agrofórum Online

A New York-i határidős arabica kávé árfolyama 15 százalékkal mászott feljebb az elmúlt egy hónapban.

A CNBC által megkérdezett elemzők szerint a koronavírus-járvány ellenére sem esett vissza az otthon ragadt emberek koffein iránti igénye. Így a pánikszerű vásárlások alkalmával jelentős mennyiségű kávét vásároltak az emberek. A házon kívüli fogyasztásról a házon belüli fogyasztásra álltak át sokan, miután a világ minden táján korlátozó intézkedéseket vezettek be a kormányok a koronavírus-járvány megfékezése érdekében. Az elemzők szerint kínálati oldalról nincs probléma, mert bár a lezárások hatással vannak a termék vásárlóhoz való eljutásában, az végül eljut a vásárlóhoz. A korlátozó intézkedések jellemzően az élelmiszergyártásában dolgozókat alapvető fontosságú munkavállalóknak tekintik, így ők folytathatják a munkájukat – hívta fel a figyelmet az Equilor Befektetési Zrt. Ennek köszönhetően az ellátási lánc széteséséről nem beszélhetünk a kávé esetében. Az elemzők hozzátették, hogy a járvány vége utáni hónapokban a kávé piacán egy egyszeri keresletkiesésre lehet számítani, amikor is a fogyasztók a most felhalmozott készleteiket nem fogják már a jelenlegi szintig pótolni.

A kávé jelenleg fontonként, ami 454 grammnak felel meg 117,55 dollárcentbe kerül. Ez azt jelenti, hogy egy kilogramm kávé az árutőzsdén 2,59 dollárt ér. A mélyponton egyébként február elején járt a kávé, akkor csupán 97 dollárcentet adtak egy fontért. Utána a koronavírus terjedésével párhuzamosan kialakuló általános felvásárlási láz adott lendültet a kurzusnak. A március 17-i 101,73-ról március 25-re 129,35-ig szaladt a kurzus. Utóbbi érték idei csúcsnak számított, ugyanis pont a tavalyi esztendő utolsó napjaiban került többe a kávé az árupiacokon.

Az arabica kávéfajta fő termőterületének egyébként Brazília számít, azon belül is a Belo Horizonte környéki Minas Gerais régió. A világ kávétermelésének nagyjából 70 százalékát adja az arabica kávéfajta, a többi a robusta. Utóbbival leginkább a londoni árutőzsdén kereskednek. Utóbbi kávéfajtának Vietnám a fő termőterülete.

Növények a fesztiválok középpontjában III.

2025. október 9. 05:40

Cikksorozatunkban összegyűjtöttük hazánk legnépszerűbb, növényekről szóló ünnepeit. Most érkezzenek a hagyományos sütemények, pálinkák és lekvárok legfinomabb alkotóelemei!

Növényszaporítás a kiskertben – évelők tőosztása

2025. szeptember 29. 05:40

A tőosztás a növények szaporításának egyik legelterjedtebb módszere, amelynek során a növény kifejlett vagy még fejlődés alatt lévő vegetatív részeit használjuk fel.

Szlovéniában már fészkeket épített az idegenhonos keleti lódarázs

2025. szeptember 28. 05:40

Szeptember elején adták hírül Szlovéniában, hogy Koper városában keleti lódarázs fészkeire bukkantak.

Növényszaporítási módszerek, amiket a kiskertben is könnyen meg tudunk oldani

2025. szeptember 26. 05:40

Mi a különbség az ivaros és az ivartalan szaporítás között? Milyen módszerek léteznek ezeken belül? Mit lehet egyszerűen megoldani a kertben?

Indul az ország első, diplomás Csokoládé-, kávé-, teakészítő mesterképzése

2019. július 12. 11:15

Professzionális szinten sajátíthatók el a csokoládé, kávé és tea gyártásával kapcsolatos ismeretek a Szent István Egyetem budapesti Élelmiszertudományi Karán, a szeptemberben induló Csokoládé-, kávé-, teakészítő mesterképzésen. Az ország első, diplomával elismert szakirányú továbbképzésére augusztus 15-ig még lehet jelentkezni.

Kávézólánc hódít a tea földjén

2020. február 11. 12:47

Az újfajta technológiavezérlet kiskereskedelmi modellt használó kínai kávézólánc, mely 2019 végére több mint 4 500 kávézót üzemeltetett Kína területén.

A jövő élénkítő itala már nem kávébabból készül - jön a "molekuláris kávé"!

2019. február 19. 04:37

Egy 2019-es tanulmány kimutatta: a természetben emberi beavatkozás nélkül található kávéfajták 60 százalékát kipusztulás fenyegeti. Az iparágat a munkaerő-probléma szintén veszélyezteti.

A kávé segíthet az elhízás és a cukorbetegség elleni harcban

2019. július 20. 11:22

Tudósok felfedezése szerint a kávé stimulálja a barna zsírszövetet, ami kulcsfontosságú az energiaégetés szempontjából. Azt még nem tudják, hogy a koffeinnek van-e ilyen hatása, vagy a kávé más összetevőjének.