Ház, táj blog

Érintés

Agrofórum Online

A természet sokszínűsége mindig megérint. Most is ez történt elem, mint ahogy tíz évvel ezelőtt is. Ezt a hangulatot szeretném visszaidézni egy régi írásommal.

A múltkoriban egy zenei műsornak adták ezt a címet, amelyet a tévé is közvetített. Valahol a műsor elején, csak úgy találomra, belenéztem (hallgattam), és ott is ragadtam a képernyő előtt. Megfogott a régies zeneszámok hangulata.
Találó volt az előadás címválasztása – engem is megérintett.
Érintés. Mennyi mindent lehet ezzel a halkan zengő szóval kifejezni, lelki és testi értelemben is.

A szerelem is így kezdődik: megérint, egy látvány – Valakié -, megérint egy hang – az Övé -, megérinti egy kéz – az enyém -, és megérint egy száj – az Övé.
Megérint a zene, a természet, az idő múlása, vagyis a bennünket körülvevő világ.

Gyermekkorunkban sok minden szerettünk volna lenni, amíg a „boldog” felnőtteket csodáltuk. Aztán lehámlott a csodálat, és kamaszodván nem akartunk semmit, mert nem tudtuk mit kezdjünk a felnőttekkel meg az életünkkel. És mégis lettünk valamivé, mert valahol, valamikor egy érintésre eldőlt a sorsunk.

A miénk, akik a földet választottuk, emigyen, másoké másként.

Nekünk a gondolat szabadsága mellett megadatott a természet szabadsága is A hozzánk hasonló halász-vadász, erdő-, mezőjáró embereknek ugyancsak. De a többieknek? Legfeljebb hétvégeken.

Jó idekint a határban, meg a szőlőben, meg az almáskertben és jó a munka mellett élvezni az októberi nap néha még erős, de egyre bágyadtabb ragyogását.

Számomra az egyik legkedvesebb hónap az október, a maga bársonyos őszi érintésével. A naplementében egyre hosszabbra nyúló árnyékokkal, a völgyekbe beülő köddel, amelyet a hajnal is csak nehezen tud kikergetni onnan.

Ilyenkor boldog vagyok – meg máskor is, – hogy az élet ide sodort a föld közelébe.

A múlt hónapban arról írtam kissé kesernyésen, hogy miként orozza el az érdek az értéket, vagyis az üzleti szellem a termőföldet.

Arról viszont nem szóltam, hogy mi, akik belőle élünk, vajon mi megvédjük-e a földet?

Söpörjünk egy kicsit a saját portánk előtt is, ne csak a mások felelősségét firtassuk.

Ki védi meg a termőföldet – a sajátunkat – az eróziótól, a belvizektől, az árvizektől?

Lehet a kérdést továbbhárítani, mondván: ennek java része nem a mi dolgunk, de azért – valljuk be – a földdel szemben elkövetett hibáknak gyakorta mi is részesei vagyunk.

Mi módon is lehet hibákat elkövetni?!

„Cselekedettel és mulasztással”. Az ismeretek híján végzett rossz minőségű talajmunkát minek minősítjük? Cselekedetnek vagy mulasztásnak? Mulasztás, ha az ismereteink helyben topognak, és nem törekszünk az újabb információk megszerzésére. Mulasztás, ha elnagyoljuk a tennivalókat, mulasztás, ha a döntéseink nem megalapozottak, mulasztás, ha átlépjük az értékrend szabta korlátokat; folytathatnám, és mindez meglátszik, visszaköszön a cselekedeteinkben.

Október van. A talaj, a föld még meleg, bár az éjszakák, de különösen a hajnalok már hűvösek, és néha dérszőnyeget terítenek a bokrok aljára, amely azonban a Nap első sugaraira harmattá olvad.

Szép az október, a vénasszonyosnak csúfolt nyárutóval, a fák színesedő lombjaival, a kisorolt repcevetésekkel, meg a sokhelyütt idejekorán elvetett és már kelőfélben lévő árpákkal, amelyek nemsokára szabad prédái lesznek a vírusvektoroknak.

Nagy a készülődés. Befelé is, kifelé is. Szorgos kezek és mindentudó gépek nyomán takarulnak be az ősziek, tetézve a kalászosok többlettermése és az esőzések miatti gyenge minősége okozta gondokat, amelyek raktári pihenésre ítélték a búza java részét. Most meg jön a kukorica – garmadával.

Hogy ebből mi lesz?

Kifelé is nagy a készülődés: talajmunkák, búzavetés. Most kell elővenni a tapasztalatokat, az új ismereteket, amikor döntünk: tápanyagról, fajtáról, minősített vetőmaghasználatról. Nehogy hibát kövessünk el: mulasztással.

Október van, még meleg a talaj, mely áldott ölébe fogadja a jövő reménységeit, hogy a duzzadó magvakból ezernyi új élet fakadjon.

Ahogy múlnak a hetek, a fák színes levelei egyre fakóbbá válnak, és az arra nyargaló szél érintésére elvitorláznak az enyészet felé.

A tábla széléről 2008 októberében – Dr. Bódis László

Allergiás kertészkedik – allergiás tünetek és keresztallergia

2025. szeptember 15. 05:40

Összességében az allergia fogalmába mindazokat a túlérzékenységi reakciókat foglalják össze, melyeket egy immunreakció vált ki. Mi történik akkor, ha keresztallergia alakul ki?

2025-ben fészkelt először hazánkban a feketeszárnyú kuhi!

2025. szeptember 13. 05:40

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület hírt adott arról, hogy feketeszárnyú kuhi idén először, sikeresen költött hazánkban.

A sünbarát kert tartozékai

2025. szeptember 11. 05:40

Sokat tehetünk a kert sünbaráttá tételéhez: pár egyszerű megoldás, és biztonságosan közlekedhetnek, vadászhatnak és telelhetnek a sünök!

Segítsünk a sünökön! – Magukra maradt fiatal sünöket találtam, mi a teendőm?

2025. szeptember 5. 05:40

Egy fenntartható kertben nem ritka látvány az újszülött sün. Mit tegyünk, ha fészket találunk? Hogyan állapítsuk meg, hogy kell-e a segítségünk?

Hogyan öntözzük helyesen a növényeinket?

2022. június 29. 06:36

Minden egyes növényfaj igényelhet különböző bánásmódot, és ez az öntözésre is igaz. Milyen gyakran, mennyit és hova? És ha még ez nem lenne elég, a hogyan kérdés is életbevágó! Lássuk a legfontosabb szabályokat az öntözés terén, amiknek a betartásával a legnagyobb kánikulát is kibírják a növények!

Kertészt kapájáról

2018. április 27. 08:40

A veteményeskertünkben nevelt növények gondozásához körültekintően kell megválasztanunk sok évig szolgáló munkatársainkat, a szerszámainkat.

kertünkbe látogató madarak megismerése! A szajkó és a fakopáncsfajok

2022. február 2. 04:36

Ismét a nagyobb testű, etetőt látogató madaraké a szerep! Ismerkedjünk meg közelebbről a kiváló utánzóművész szajkóval, a fák doktorával, a nagy fakopánccsal, az erdőkhöz hűséges közép fakopánccsal és a vékony ágakon is táplálkozó kis fakopánccsal!

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Július

2023. július 10. 05:38

Megérkezett a nyár, amikor epekedve várunk lédús gyümölcsökre, frissítő limonádéra és üde zöldségekre. Vajon ilyenkor milyen idényterményekből válogathatunk?