A tábla széléről
A tábla széléről

Latolgató

Latolgató

Agrofórum Online

Az áprilisi kánikulában lapozgatom a régi Agrofórum bevezetőket. 2008-ban ez idő tájt az esélyeket latolgattuk, és ez most sincs másként tíz év elteltével, és így lesz a jövőben is, amíg a világ, a világ.

A kökénybokrok menyasszonyi dísze már hervadóban van, és az idő is egyre melegebbre fordul. Egy ember megy az úton. Nekifeszül a szélnek. Cserzett arca és keze elárulja, hogy nem városi ember. Léptei nehezek, mintha csizmáival mindig a sarat taposná.

Az idén már márciusban letudtuk a nagy ünnepeket és a böjti szelek is kinyargalták magukat a még jobbára kopasz határban. Meg-meghempergőztek a szépen fejlett őszi vetéseken, megcibálták az út menti fák frissleveles ágait, és ahol kicsit lazább talajt fogtak, jót markolva belőle szétszórták, amerre jártak, és ahol arra semmi szükség nem volt.

Az ember meg fejébe húzza a kalapját, időnként hátat fordított a fel-feltámadó süvítésnek, és a szemét dörzsölve morogja:

A fenébe. Abbahagyhatná már!

Annak ugyan mondhatta. A szél játékos kedvében volt. Körbeugrálta, mint a gidák az anyjukat.

Kéne a kalapom mi? – zsörtölődött tovább az ember. – Bár azt se bánnám, csak a vetéseimről el ne vidd a „fődet”.

De a szél ezt már nem hallotta, messze járt, árkon-bokron is túl, és átlebbent a földek felett a maradék fény felé, hogy lenyugtassa a Napot.

Az ember meg csak ment az úton. Szeméből már kidörgölte, arcáról letörölte a böjti szelek homokverését.

Remélem, ez a hónap jobb lesz, mint a tavalyi, amikor az áprilisi fagy egy éjszaka áthúzta a gyümölcstermesztők számításait. Bár kitudja? – morfondírozott magában. Egy biztos: a legnehezebb hónap előtt állunk. Sűrűsödnek a feladatok – a napraforgó meg a kukorica vetése, aztán a repce és a kalászosok növényvédelmi munkái. Soroljam? – és tovább fűzte a gondolatokat latolgatva a jövőt: – Lehet, hogy többet kellene vetni kukoricából, persze kitudja maradnak-e az árak? Valamennyivel biztos, hogy lejjebb mennek, de mennyivel? Persze függ majd az időjárástól, meg a tavalyi készletektől, ahogy szinte minden ezektől függ. Azután itt van a napraforgó. Lehet, hogy abból is többet kellene vetni? Hm… ilyen árak mellett csak megérné… Meg annak nem is ingadozik úgy a termése, mint a kukoricáé. Az elmúlt évi szárazság ellenére is elég elfogadható termést adott.

Hogy azután Európában – mások is felbuzdulva az árakon – mennyivel vetnek nagyobb területen? Ez is nagy kérdés. Egyáltalán reális ez az árfelhajtás?

Az ember valami gyanúsat sejt az irreális árajánlatok mögött. Van itt egyáltalán kereskedés, vagy csak egyre magasabbra tornászott árak vannak valódi árumozgás nélkül?

Egy biztos: aki a sor végén áll, mindig az „szívja meg”. Amikor én a termelő – mondja az ember – azt hiszem, hogy jól jártam, a következő kanyarban veszem észre, hogy nem a felvásárlási árak mentek az „égbe”, hanem mind az, amit költségként befektetni kényszerülök.

Messzire vezet ez az okoskodás, és talán hiábavaló is, mert a kételkedés itt nem segít hozzá a gondok megoldásához.

A lényege, hogy mindenből többet kellene termelni, – mondják – mert a Világ egyre több élelmiszert igényel. A távol-keleti országok szinte korlátlan piacot jelentenek a jövőben – legalábbis ezt hallottam múltkor egy rendezvényen az FVM-ben. „Termeljünk több kukoricát”, ez volt a címe.

Azt ígérték a szervezők, hogy az ott elhangzott előadások anyaga valamilyen formában majd megjelenik az Agrofórumban.

Mindenesetre jó lenne, ha az áprilisi számban találkoznék vele, hátha kapok néhány ötletet, amelyeket még a vetési szezonban hasznosítani tudok.

Persze ha lesz időm, meg erőm a munka mellett még olvasgatni is.

  • Arra van időnk, amire akarjuk – szólal meg egy belső hang.

  • Könnyű azt mondani – morgolódott magában az ember, aztán felnézett az égre. Lehet, hogy segítséget várt, de az is lehet, hogy csak a Holdat nézte, ahogy vöröslő karéjjal emelkedik a horizont fölé, mint ahogy a Nap vele átellenben az előző este nyugovóra tért.

A tábla széléről 2008-ban – Dr. Bódis László

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Addig adj, amíg adni tudsz!

2020. december 6. 06:36

Karácsonyra készülve az erdők-mezők is ünnepi ruhába öltöznek; legalábbis ebben reménykedünk, mert még ilyen vén fejjel is arról álmodozik az ember, hogy fehér Karácsonyunk lesz.

„Korhadt fakeresztek”…

2019. november 5. 18:02

Novemberre készülve az ember akaratlanul is belekerül abba a ködös, sáros, pocsolyás hangulatba, amelynek vége az elmúlás.

Támad a drótféreg, sok helyütt újra vetik a kukoricát

2019. június 7. 13:15

Soha nem látott drótféreg fertőzés tizedeli a kukorica és a napraforgó vetéseket egyes dunántúli megyékben (Lehet, hogy másutt is!)

Búzatermesztésünk jövőjéről

2019. április 24. 14:34

Lehet, hogy rosszul gondolom, de néhány tíz, vagy akár ötven hektáron is, önállóan, nem lehet gazdaságosan búzát termelni, mert vagy nincs hozzá elegendő eszköz, vagy túl sok van – ami nincs kihasználva.

A bruttó hozzáadott érték 4,1 százalékát adta az agrárium tavaly

2020. július 24. 11:33

A beruházások volumene az agráriumban 8,5 százalékkal emelkedett az előző évhez viszonyítva, teljesítményértéke 420 milliárd forint volt.

Megnyitotta kapuit a Nemzetközi Zöld Hét Berlinben

2019. január 20. 08:49

A Nemzetközi Zöld Hét 93 éves történetében az idén mutatkozik be a legtöbb kiállító, 61 országból 1750-en. Önálló nemzeti standdal 36 ország jelentkezik, ami szintén rekord. Magyarország előkelő helyen, Franciaország és Lengyelország mellett kapott helyet.

Egyre többen dolgoznak az idősek közül

Az 54 év feletti gazdaságvezetők 87%-a tervezi a munkavégzést vagy éppen dolgozik a nyugdíjkorhatár elérése után is.

Diplomácia: Nagykövetekkel tárgyalt Nagy István agrárminiszter

2019. január 23. 09:48

A magyar mezőgazdaság legfőbb feladata a feldolgozottsági szint növelése, az öntözés fejlesztése és a generációváltás elősegítése, a kutatás-fejlesztés eredményeinek az agráriumba történő beillesztése. Nagy István jelezte, az idei év legfontosabb témája a közös uniós agrárpolitika (KAP).