Címke: Mezőgazdaság

mezőgazdaság

A mezőgazdaság a nemzetgazdaság azon ágazata, amely magába foglalja a földművelést (növénytermesztést) és az állattenyésztést. A KSH adatai szerint a mezőgazdaság a bruttó hazai termék (GDP) termeléséhez 3,8%-os aránnyal járult hozzá 2016-ban. A hazai bruttó hozzáadott értékből 4,5%-ot adott az agrárium, a beruházásokban 5,5, a foglalkoztatásban 5,0% volt az aránya. Összességében a magyarországi mezőgazdasági adottságok átlag felettiek. Hazánk 9,3 millió hektárnyi területének 80%-a – 7,4 millió hektár – termőterület, melynek nagyjából fele szántó, 20% körül alakul az erdő és 15% a művelés alól kivont területek aránya. A maradék 15%-on osztozik a gyep, a szőlő, a gyümölcsösök, és a nádasok. 2017-ben a mezőgazdaság által hasznosított terület 5,35 millió hektár volt (KSH). Legfontosabb szántóföldi növényeink: búza, kukorica, árpa, tritikálé, rozs, zab, napraforgó, burgonya, cukorrépa, őszi káposztarepce, szója, lucerna, zöldségfélék, dohány. A tenyésztett főbb állatfajok: szarvasmarha, sertés, baromfi, juh, kecske, ló. Agrofórum Online – minden, ami mezőgazdaság.

Kapcsolódó címkék

növénytermesztésprecíziós növénytermesztésszántóföldi növénytermesztésdísznövénytermesztésfehérjenövénytermesztésAlföldi Állattenyésztési és Mezőgazda NapokKaposvári Állattenyésztési NapokállattenyésztésÁllattenyésztésiXXVI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda NapokAlföldi Állattenyésztési Napokállattenyésztési támogatásokállattenyésztési törvénykertészetkertészeti gépkertészeti gépbemutatókertészeti traktorkertészeti kiállításkertészeti géptámogatáskertészetek korszerűsítéseMagyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft.Kertészet korszerűsítése- üveg- és fóliaházak létesítésekertészeti támogatásZsendülés Kertészeti Konferenciakertészeti ágazatMagyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Zrt.Kertészettudományi KarkertészetigépűrkertészetNemzetközi Mezőgazdasági és Kertészeti Munkagép (EIMA) kiállításMagyar Kertészeti Árudák EgyesületeV. Kertészeti Konferenciakertészeti központkertészeti kultúrazöldségtermesztésGabonakutató Nonprofit Kft.gabonagabonaszárításGabonatermesztők Országos Szövetségekalászos gabonagabona vetőgépgabonaexportNemzetközi Gabonatanácsgabonaárgabonafeldolgozásgabonatárológabonalisztharmatgabonafutrinkaelevenszülő gabona levéltetűmagtári gabonazsuzsokgabonaágazatgabonaszondagabonapoloskaMagyar Gabonafeldolgozók Takarmánygyártók és Kereskedők SzövetségeGabonaszövetségGabona Controlgabona tárolásgabonakártevőmezei gabonamolygabona lisztharmatMagyar Gabonafeldolgozókgabonatőzsdegabonapiacgabona áragabonaszipolygabonaárakgabonafélékgabonasilóGabonavető gépőszi kalászos gabonagabona levéltetűgabonaféleKalászos Gabona FórumGabonatarlógabona szellőztetőgabona levéltetvekgabonafélék áragabonatermésőszi gabonafélékGabonanemesítésbiogabonagabonalevéltetvekZöld gabona-levéltetűgabonaátvételgabona-minősítésgabonapoloskákgabona vörösrozsdagabonakereskedőgabonakereskedelemzöldségkukoricazöldségzöldség-gyümölcszöldséghibridhajtatott zöldségzöldségfélékZöldségkülönlegességfagyasztott zöldségzöldség áraprimőr zöldségzöldséghajtatásszezonális zöldséggyümölcsgyümölcstermesztésgyümölcsültetvényNAIK Gyümölcstermesztési KutatóintézettojásgyümölcsÉszakkelet-magyarországi Alma és Egyéb Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanácstrópusi gyümölcsiskolagyümölcsgyümölcsösgyümölcsrepedésgyümölcsmolygyümölcsfaglöospóriumos gyümölcsrothadáskeleti gyümölcsmolyközönséges gyümölcsfa-takácsatkapiros gyümölcsfa-takácsatkamoníliás gyümölcsrothadásalternáriás gyümölcsfoltosságegzotikus gyümölcsbogyós gyümölcsGyümölcstermesztési Kutatóintézetgyümölcspárlatgyümölcs feldolgozó üzemgyümölcslégyümölcsrázógépgyümölcsfeldolgozásmérsékelt égövi gyümölcsfajgyümölcsös-ültetvénygyümölcsminőségutóérő gyümölcsökgyümölcsfeldolgozócsonthéjas gyümölcsGyümölcskülönlegességgyümölcsösök vértetűGyümölcs-és Dísznövénytermesztő Kutatóintézetgyümölcsmúmiagyümölcsszedésgyümölcsfákgyümölcsök áragyümölcsritkításgyümölcsökgyümölcshullásSimon Gyümölcs
Agrárhírek / Növénytermesztés

Így lehet élelmiszert termelni a legmostohább körülmények között

2023. december 6.

A DANA Global a Temasek által támogatott nemzetközi öntözéssel és éghajlatváltozással foglalkozó vállalattal – a Rivulis-szal – együttműködve az Abu Dhabi Masdar Cityben egy demófarmot hozott létre, amely a fenntartható mezőgazdasági módszereket demonstrálja a lehető legmostohább körülmények között.

Agrárhírek / Agrárgazdaság

Ezer sebből vérzik az ukrán gazdaság, elemzők már orosz győzelemmel is kalkulálnak

2023. december 2.

Ukrajna rugalmasan állt át a hadigazdálkodásra, ám a lassan két éve tartó háború nyomot hagyott minden termelői szektoron, így a mezőgazdaságon is. Elemzők szerint az új ukrán agrárium nem hasonlít majd a korábban megismertre.

Szakcikkek / Gépészet

A mezőgazdasági műveleteket forradalmasító abroncs került piacra

2023. december 1.

A Yokohama Off-Highway Tires első alkalommal mutatta be az új Alliance Agriflex+ 373 gumiabroncsot az AGRITECHNICA kiállításon. Ez egy innovatív gumiabroncs, amelyet kifejezetten úgy fejlesztettek ki, hogy terepen és közúton egyaránt használható legyen szállításra.

Agrárhírek / Gépinfo

Zuhanórepülésben a mezőgazdasági abroncsok piaca

2023. november 30.

Az idei esztendő harmadik negyedévében 154 ezer mezőgazdasági abroncsot értékesítettek Európában. Ez 21 százalékos zuhanás a 2022-es év azonos időszakában regisztrált 194 ezer darabhoz képest, derült ki az Európai Abroncs- és Gumigyártók Szövetsége (ETRMA) adataiból.

Agrárhírek / Növénytermesztés

Már a gazdálkodókat is hibáztatják a rovarok pusztulásáért

2023. november 28.

A német szövetségi kormány szerint az utóbbi 10 év intenzív mezőgazdasága tehető felelőssé a rovarpusztulásért, amiben a talajmunkák is közrejátszanak.

Agrárhírek / Gépinfo

A John Deere kevesebb mezőgazdasági gépet akar gyártani

2023. november 27.

Közzétette negyedik negyedéves számait a Deere, a világ legnagyobb mezőgazdasági gépgyártója, az eredményeknek örülhettek a befektetők, az előrejelzésnek nem.

Agrárhírek / Agrárközélet

Nincs mese, a talajvízszint emelésére országszerte nagy szükség van

2023. november 16.

Közös érdekünk, hogy a vízminőséget minél jobb állapotban tartsuk, környezetünket, teremtett világunkat megóvjuk – mondta Nagy István agrárminiszter „a Rába és a Rábca folyó mentesített öblözeteinek árvízvédelmi fejlesztése" című projektátadó rendezvényen.

Agrárhírek / Agrárközélet

A nők jelenlegi helyzete, kihívásai és prioritásai a magyar mezőgazdaságban

2023. november 14.

A Corteva Agriscience kutatást végzett a magyar női gazdálkodók kihívásainak felmérésére.