A tábla széléről
A tábla széléről

Lehet, hogy rosszul gondolom…

Lehet, hogy rosszul gondolom…

Agrofórum Online

Előre bocsájtom, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vezetőivel és az ottani sajtó munkatársaival kifejezetten jó a szakmai kapcsolatom - szinte barátinak tekinthető. Ennek ellenére van valami, ami nem fér a bögyömbe.

 

Arról tájékoztatott a minap a NAK illetékes munkatársa, hogy vannak bizonyos fizetési kötelezettségeim, illetve elmaradásaim 2013-tól 2015-ig bezárólag. Értetlenkedtem, mint ahogy gondolom számosan, akik ugyanebben a cipőben járnak.

A tények: 2016-ban kaptam értesítést a NAK-tól, hogy a tevékenységem alapján ne az Iparkamarának fizessem a regisztrációs díjat, miután a NAK-nak vagyok a tagja, hanem nekik fizessem be a ….. összegű díjat. Ezt megtettem. (Amióta – valamikor évekkel ezelőtt – az Iparkamara felszólított, oda fizetem az évi 5000 Ft-ot – megjegyzem azt is értelmetlenül -, amit 2016-ban is megtettem, mielőtt a NAK értesítést megkaptam volna.)

2017-ben már csak a NAK-nak fizettem a díjat.

Ezután jött a hideg zuhany.
1. 2016-ban tudtam meg, hogy regisztrált NAK tag vagyok 2016-tól, 2013-2015-ben erről senki nem tájékoztatott.
2. Az iparkamarai befizetéseimet azóta sem térítették vissza.

Lehet, hogy rosszul gondolom, de ésszel nem tudom felfogni, hogy milyen módon lehetséges az, hogy a 2016. évi értesítést megelőző időszakokra (állítólag ekkortól vagyok – bár akkor még nem – regisztrált NAK tag) bármiféle díjat fizessek.

Lehet, hogy rosszul gondolom, de ez a téma megérne egy Alkotmánybírósági állásfoglalást.

A fenti példából kiindulva, bármelyik hatóság utólag megállapíthat valamit, pl.: hogy 2017-től besoroltak (regisztráltak) a szemüvegesek közé, de miután negyven éve van szemüvegem, ezért visszamenőleg fizessem meg az elmaradt szemüveg viselésére jogosító ESZEK (Egyéni Szemüvegesek Kamarája) tagsági díjat.

Lehet, hogy rosszul gondolom, de ez már sok. Annak ellenére, hogy minden tiszteletem a NAK munkatársait illeti, ezt nem tudom megemészteni, még akkor sem, ha a barátság szálai a zsörtölődésem miatt esetleg meglazulnak.

De lehet, hogy csak rosszul gondolom.

A tábla széléről – Bódis László

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Addig adj, amíg adni tudsz!

2020. december 6. 06:36

Karácsonyra készülve az erdők-mezők is ünnepi ruhába öltöznek; legalábbis ebben reménykedünk, mert még ilyen vén fejjel is arról álmodozik az ember, hogy fehér Karácsonyunk lesz.

„Korhadt fakeresztek”…

2019. november 5. 18:02

Novemberre készülve az ember akaratlanul is belekerül abba a ködös, sáros, pocsolyás hangulatba, amelynek vége az elmúlás.

Támad a drótféreg, sok helyütt újra vetik a kukoricát

2019. június 7. 13:15

Soha nem látott drótféreg fertőzés tizedeli a kukorica és a napraforgó vetéseket egyes dunántúli megyékben (Lehet, hogy másutt is!)

Búzatermesztésünk jövőjéről

2019. április 24. 14:34

Lehet, hogy rosszul gondolom, de néhány tíz, vagy akár ötven hektáron is, önállóan, nem lehet gazdaságosan búzát termelni, mert vagy nincs hozzá elegendő eszköz, vagy túl sok van – ami nincs kihasználva.

Csütörtökön kezdődik a NAK Szántóföldi Napok

2019. május 16. 13:33

A NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow az ország egyetlen olyan álló- és mozgógépes szabadtéri kiállítása, ahol a mezőgazdasági gépek legszélesebb kínálata megtekinthető.

A magyar meggy nagy része exportra megy

2018. június 5. 07:28

A magyar meggytermelésben szinte csak hazai nemesítésű és szelekciójú fajták szerepelnek, kiváló beltartalmi értékeket produkálva.

Már elérhető a földügyi szabályok változásáról szóló kiadvány

2020. július 1. 13:03

2020. július 1-jén lépett hatályba a termelőszövetkezeti földhasználati jog alatt álló földrészletek tulajdonjogának rendezéséről és egyes földügyi tárgyú törvények módosításáról szóló 2020. évi XL. törvény.

Kiadvány készült az idei kukorica posztregisztrációs kísérletről

2019. december 27. 13:27

2019-ben összesen 39, a FAO 200, 300, 400 és 500 éréscsoportba tartozó hibridet vizsgáltak a NÉBIH Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatóságának szakemberei.