Agrárközélet
Agrárközélet

Már elindult a jégkármérséklő-rendszer felkészítése

Már elindult a jégkármérséklő-rendszer felkészítése

NAK

A korábbi évek tapasztalataira reagálva a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara már április közepén elindítja az üzemeltetésében lévő jégkármérséklő-rendszert. A JÉGER Üzemeltetési Iroda munkatársaira a zökkenőmentes indulás érdekében számos feladat hárul.

Folyamatosan zajlik a rendelkezésre álló üres generátorpontokhoz kezelők toborzása. Új munkatársakat a négy régió manuális üzemeltetésű generátorpontjaira keresi a szervezeti egység. Amennyiben ambíciót és kedvet érez magában, hogy generátorkezelőnek jelentkezzen, abban az esetben érdeklődjön a jegkarmersekles@nak.hu e-mail címen.

A 2018. évi tapasztalatok alapján, valamint a korábbi indulásnak megfelelően, a talajgenerátorok kihordását idén előbb kell megkezdeni. Ahhoz, hogy április 15-én elindulhasson a riasztási időszak, már február 18-án az automata és a manuális generátorok kitelepítését el kell indítani. Az üzemeltetési iroda idénre feladataként tűzte ki az informatikai rendszer fejlesztését, ami az előző évhez képest nagy előrelépés lesz mind az üzemeltetők, mind a generátorkezelők számára. A lépéssel a korábbiaknál is pontosabb riasztás érhető el, valamint megtörténnek a kezelők által kért fejlesztések a telefonos applikációra.

fotó: nak.hu

A jégkármérséklő-rendszer 2018. május 1-jén összesen 986 talajgenerátorral kezdte meg a védekezést, amelyek közül 222 automatikus működtetésű. a rendszer már az első évében bebizonyította létjogosultságát, miután tavaly az elmúlt 30 év legzivatarosabb tavasz végének és nyarának voltunk elszenvedői. A villámlások száma májustól szeptemberig a megelőző extrém évhez képest is további 4 százalékkal nőtt, és átlépte a 2,9 milliót. Ez majdnem kétszerese volt a korábbi 4 év átlagának. Egy átlagos májusi hónapban 5-7 napon mutatkozik zivatartevékenység, ez a szám tavaly 27 volt. Júniusban és júliusban is hasonlóan szélsőséges időjárás volt jellemző 26-26 zivataros nappal.

Sikeresek a hazai agrárcégek az orosz piacon

2019. április 24. 10:16

Nemrég orosz sajtóhírek szerint felmerült az orosz embargó esetleges szigorításának lehetősége is, ami igen érzékenyen érintené Magyarország és az uniós országok eddig még nem korlátozott tenyésztési célú szarvasmarha kivitelét is.

Lendületben a hazai bioágazat

2019. április 24. 07:17

Az adatok azt mutatják, hogy Magyarországon az elmúlt időszakban az ökológiai művelésű ültetvények és szántók aránya nőtt, a közeljövőben az ökogyepterületek nagyobb mértékű emelkedése várható.

Zsugorodó közfoglalkoztatás? - A számok ezt mutatják!

2019. április 23. 07:47

A közfoglalkoztatottak száma folyamatosan csökken (a mezőgazdasági közfoglalkoztatásban résztvevőké is), egyre több álláskereső találja meg helyét a nyílt munkaerőpiacon. 2010-óta harmadára csökkent a munkanélküliség, 800 ezerrel több a munkavállaló, 7 százalékuk a mezőgazdaságban helyezkedett el.

Ötödik magyar-szerb kormányzati csúcstalálkozó - szerb kollégáival tárgyalt Nagy István agrárminiszter

2019. április 21. 09:18

A tárgyalás legfontosabb témái az állat- és növényegészségügyi hatósági együttműködés, az agrár-élelmiszergazdaságra, az agrárdigitalizációra és a precíziós gazdálkodásra, valamint a GMO-mentes mezőgazdaságra vonatkozó együttműködés voltak.

A NAK debütált a Szakma Sztár versenyen

2018. április 24. 06:56

Hétfőn megkezdődött az idei Szakma Sztár verseny a budapesti Hungexpón. A szerdáig tartó eseményen a NAK négy agrárszakmát kiemelten is népszerűsít.

Előzetes igényfelmérést tart a NAK a napelemfarmokkal kapcsolatosan

2018. március 12. 11:30

Egy kisteljesítményű naperőmű megvalósítása mintegy nettó 190-220 millió forintos beruházást igényel.

Az agrárkamara az élelmiszerek áfacsökkentésének folytatását szorgalmazza

2018. február 27. 13:06

Folytatni kell az alapvető élelmiszerek áfa-csökkentését, mivel ennek gazdaságfehérítő hatása megkérdőjelezhetetlen, és hatékonyan javítja a legálisan működő piaci szereplők versenyképességét.

A NAK és az AKI a mezőgazdasági őstermelők adózásáról és járulékfizetéséről végez online felmérést

2018. június 25. 06:38

A felmérés célja a mezőgazdasági termelők jelenleg érvényes őstermelői adózással és járulékfizetéssel kapcsolatos véleményének feltárása.