A tábla széléről
A tábla széléről

Matuz János hetvenkedik

Matuz János hetvenkedik

Agrofórum Online

Aki nem tudná széles e, vagyis a történelem gyalázata okán nem is olyan széles hazában, hogy ki az a Dr. Matuz János, annak nem is fogom elárulni.

Mégsem hagyhatom a tisztelt olvasót bizonytalanságban, így mégis elárulom. Dr. Matuz János, a növénytudományok doktora, egyetemi tanár, búzanemesítő. Tévedtem, amikor azt írtam az ismertségére vonatkozóan, hogy e hazában, mert kitágítva a határokat, nemzetközileg is ismert és elismert szakember, aki nem kerülhette el az idő múlását, és belépett a hetvenesek táborába.

Kedves János!

Sokan, sokféle módon köszöntöttek, így én sem maradhatok ki a sorból.

Tudtad, hogy a 70 az nem is olyan sok? Ezzel a szellemi frissességgel és fizikai kondícióval még elhetvenkedhetsz legalább tíz évig, azután – hogy ne korlátozzuk az Úr akaratát – jöhetnek a következő 80-asok, meg a 90-esek. És egyszer majd köréd sereglik a család, meg a közélet apraja-nagyja, hogy köszöntsék a matuzsálemi kort megért százéves búzanemesítő János bácsit. Ehhez kívánok neked erőt, egészséget!

Ne örülj, még nem fejeztem be!

Azon tűnődtem, hogy tisztességes, Istenhívő emberként, hogy tudtál ilyen bigámista életet élni? Hogy tudtál szinte egyidőben szerelembe esni egy csinos lánnyal és a búzával? Még szerencse, hogy egyikük sem volt féltékeny a másikra, legfeljebb azért neheztelhetett a feleséged, hogy néha több időt fordítottál arra a másikra: a búzára.

Most a dicsérő szavak következnének az elért eredményeidről, az emberségedről, a becsületességedről, a szerénységedről. Nézd el nekem, hogy nem teszem. Egyébként is – ahogy ismerlek – elhárítanád, meg aztán megteszik ezt mások helyettem is, élükön Oláh Pistával, akinek a veled készült interjúját szaklapunkban olvashatják majd a tisztelőid – valamikor. Lehet, hogy februárban, vagy az extra különszámunkban, ahogy a lap terjedelme megengedi, de előbb-utóbb sor kerül rá.

Jánoskám! Téged már nem hajt az idő, meg bennünket sem.

Te már így is úgy is hetvenes lettél, mint a városligeti trolibusz, a kis postarabló, nagy Sztálin születésnapjának tiszteletére. (Elnézést – rossz vicc volt!)

Jánoskám!

Isten áldjon és éltessen, de azért ne feledd – és most jön az ünneprontás –, hogy van egy aktuális tartozásod az Agrofórum felé: Különlegességek a búza világában című cikked. Rövidesen esedékes lesz.

A munkatársaim nevében is barátsággal köszöntelek, és a manapság divattá vált „Boldog születésnapot” helyett – ami a baráti társasággal úgyis megadatott – hagyományosan azt kívánom: „Isten éltessen” János!

A tábla széléről (a meleg szobából) – Dr. Bódis László

(Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Addig adj, amíg adni tudsz!

2020. december 6. 06:36

Karácsonyra készülve az erdők-mezők is ünnepi ruhába öltöznek; legalábbis ebben reménykedünk, mert még ilyen vén fejjel is arról álmodozik az ember, hogy fehér Karácsonyunk lesz.

„Korhadt fakeresztek”…

2019. november 5. 18:02

Novemberre készülve az ember akaratlanul is belekerül abba a ködös, sáros, pocsolyás hangulatba, amelynek vége az elmúlás.

Támad a drótféreg, sok helyütt újra vetik a kukoricát

2019. június 7. 13:15

Soha nem látott drótféreg fertőzés tizedeli a kukorica és a napraforgó vetéseket egyes dunántúli megyékben (Lehet, hogy másutt is!)

Búzatermesztésünk jövőjéről

2019. április 24. 14:34

Lehet, hogy rosszul gondolom, de néhány tíz, vagy akár ötven hektáron is, önállóan, nem lehet gazdaságosan búzát termelni, mert vagy nincs hozzá elegendő eszköz, vagy túl sok van – ami nincs kihasználva.