A tábla széléről
A tábla széléről

Támad a drótféreg, sok helyütt újra vetik a kukoricát

Támad a drótféreg, sok helyütt újra vetik a kukoricát

Agrofórum Online

Soha nem látott drótféreg fertőzés tizedeli a kukorica és a napraforgó vetéseket egyes dunántúli megyékben (Lehet, hogy másutt is!)

Erre már Dr. Aponyi Lajos és Dr. Salla-Harcsa Marietta is felhívta a figyelmet a weboldalunkon. Érdemes-e újravetni a kipusztult kukoricát? Ez okoz fejtörést és álmatlan éjszakákat a gazdáknak.

TERKA-információ

A legintenzíveb kártételről a Fejér megyei gazdálkodók számoltak be a legutóbbi TERKA kerekasztal beszélgetésen. A problémát a kivonások következtében jelentkező hatékony növényvédő szerek hiánya okozza – vélik a gazdák.

A kártétel egyes helyeken eléri a 10-30%-ot is.

Sokan az újravetéssel próbálkoznak, ami vagy a kipusztult sorok pótlása – de ez szinte kivitelezhetetlen –, vagy a meglévő állomány „kitárcsázása” és rövid tenyészidejű fajtákkal való újravetése. Ha a növényállomány 60-70%-a megmarad, akkor érdemes meghagyni – mondták a gazdák –, ha ennél több „kiment”, akkor jöhet a tárcsa.

Egy biztosan állítható: ha ez a kártevő fertőzés nem korlátozódik a kukoricavetések elenyésző hányadára, akkor kihatással lehet a termések alakulására és az árakra is.

Kereskedői információként az is elhangzott, hogy a világ legnagyobb kukoricatermelője, az USA a késői vetés gondjaival küzd az eddigi szélsőséges időjárás következtében, így jelentős – több tízmillió tonnás – terméskieséssel számolnak.

*

Érdemes lesz már a tenyészidő alatt a piaci folyamatokat figyelni!

Száz szónak is egy a vége, a pattanóbogár lárvája itt van a nyakunkon és a kíméletlen féreg rágja a jobb sorsra érdemes növényeinket.

Ha ez a kártevő és még néhány társa továbbra is veszélyeztetni fogja a termesztés sikerét, akkor mi lesz?

Miként fogunk tudni védekezni ellene?

A kérdés, csak kérdés marad?

 A tábla széléről Dr. Bódis László

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Addig adj, amíg adni tudsz!

2020. december 6. 06:36

Karácsonyra készülve az erdők-mezők is ünnepi ruhába öltöznek; legalábbis ebben reménykedünk, mert még ilyen vén fejjel is arról álmodozik az ember, hogy fehér Karácsonyunk lesz.

„Korhadt fakeresztek”…

2019. november 5. 18:02

Novemberre készülve az ember akaratlanul is belekerül abba a ködös, sáros, pocsolyás hangulatba, amelynek vége az elmúlás.

Búzatermesztésünk jövőjéről

2019. április 24. 14:34

Lehet, hogy rosszul gondolom, de néhány tíz, vagy akár ötven hektáron is, önállóan, nem lehet gazdaságosan búzát termelni, mert vagy nincs hozzá elegendő eszköz, vagy túl sok van – ami nincs kihasználva.

Húsvéti kirándulás

2019. április 12. 08:15

Áprilisi lapszámunk bevezetőjéből ragadtam ki egy-egy részletet, mert az idő – mint már annyiszor – a természet és a közelgő ünnep felé sodorta a gondolataimat.

Csökkentették a 2023/24-es globális kukoricatermés-előrejelzést

2023. június 30. 08:03

A Nemzetközi Gabonatanács (IGC) módosította a 2023/24-es gazdálkodási esztendőre vonatkozóan a globális kukoricatermelés előrejelzését.

Kétmenetes gyomirtásra lehet szükség a repcében – szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2023. szeptember 19. 13:10

A repcével együtt kelnek az őszi T1-T2 csoportba tartozó gyomnövények, valamint az aratás során elszóródott árpa- és búzaszemek.

A Gabonakutató tavaszi kínálatából most kedvezménnyel

2020. december 7. 08:35

A Gabonakutató hibridkukorica-portfoliója sokrétű, minden éréscsoportban többféle felhasználásra kínál fajtákat. Most három kukorica, illetve egy olajnapraforgó hibridet szeretnénk a termelők, gazdálkodók figyelmébe ajánlani, melyek most kedvezményes áron kaphatók.

Megállt a búza árának emelkedése

2021. február 18. 07:01

Párizsban a malmi búza árszintje 1,5 euróval a tonnánkénti 29 eurós szintre mérséklődött márciusra.