A tábla széléről
A tábla széléről

Támad a drótféreg, sok helyütt újra vetik a kukoricát

Támad a drótféreg, sok helyütt újra vetik a kukoricát

Agrofórum Online

Soha nem látott drótféreg fertőzés tizedeli a kukorica és a napraforgó vetéseket egyes dunántúli megyékben (Lehet, hogy másutt is!)

Erre már Dr. Aponyi Lajos és Dr. Salla-Harcsa Marietta is felhívta a figyelmet a weboldalunkon. Érdemes-e újravetni a kipusztult kukoricát? Ez okoz fejtörést és álmatlan éjszakákat a gazdáknak.

TERKA-információ

A legintenzíveb kártételről a Fejér megyei gazdálkodók számoltak be a legutóbbi TERKA kerekasztal beszélgetésen. A problémát a kivonások következtében jelentkező hatékony növényvédő szerek hiánya okozza – vélik a gazdák.

A kártétel egyes helyeken eléri a 10-30%-ot is.

Sokan az újravetéssel próbálkoznak, ami vagy a kipusztult sorok pótlása – de ez szinte kivitelezhetetlen –, vagy a meglévő állomány „kitárcsázása” és rövid tenyészidejű fajtákkal való újravetése. Ha a növényállomány 60-70%-a megmarad, akkor érdemes meghagyni – mondták a gazdák –, ha ennél több “kiment”, akkor jöhet a tárcsa.

Egy biztosan állítható: ha ez a kártevő fertőzés nem korlátozódik a kukoricavetések elenyésző hányadára, akkor kihatással lehet a termések alakulására és az árakra is.

Kereskedői információként az is elhangzott, hogy a világ legnagyobb kukoricatermelője, az USA a késői vetés gondjaival küzd az eddigi szélsőséges időjárás következtében, így jelentős – több tízmillió tonnás – terméskieséssel számolnak.

*

Érdemes lesz már a tenyészidő alatt a piaci folyamatokat figyelni!

Száz szónak is egy a vége, a pattanóbogár lárvája itt van a nyakunkon és a kíméletlen féreg rágja a jobb sorsra érdemes növényeinket.

Ha ez a kártevő és még néhány társa továbbra is veszélyeztetni fogja a termesztés sikerét, akkor mi lesz?

Miként fogunk tudni védekezni ellene?

A kérdés, csak kérdés marad?

 A tábla széléről Dr. Bódis László

Búzatermesztésünk jövőjéről

2019. április 24. 14:34

Lehet, hogy rosszul gondolom, de néhány tíz, vagy akár ötven hektáron is, önállóan, nem lehet gazdaságosan búzát termelni, mert vagy nincs hozzá elegendő eszköz, vagy túl sok van – ami nincs kihasználva.

Húsvéti kirándulás

2019. április 12. 08:15

Áprilisi lapszámunk bevezetőjéből ragadtam ki egy-egy részletet, mert az idő – mint már annyiszor – a természet és a közelgő ünnep felé sodorta a gondolataimat.

Egy gépkocsivezető emlékére

2019. február 13. 13:52

Béketűrő, jó természetű ember volt, akinek – ahogy mondani szokták – fát lehetett vágni a hátán, amíg el nem szakadt a cérna… Akkor is inkább magába fojtotta az indulatait, csak nagyokat sóhajtott és rágyújtott.

Emlékek és levelek

2019. február 13. 07:13

Régen jelentkeztem a múltbavesző írásaimmal, aminek több oka is volt. Januárban egyfolytában „boldog új évet…” idézni, kissé nevetséges lett volna. Február elején meg némi időzavarba kerültem, de most visszatérek a régi kerékvágásba, vagyis 2009 februárjához.

Kipróbált megoldások a kukorica gyomirtására

2019. február 13. 10:20

A kukorica gyomirtásának szakszerű és költségtakarékos megoldására mutatunk be néhány, gyakorlatból vett termelői tapasztalatot.

Mikor, hogyan, mennyit vessünk a kukoricából?

2019. március 25. 10:37

A martonvásári tartamkísérletek alapján, az optimális vetésidő, vetésmélység és növényszám meghatározásához nyújt segítséget a kukoricatermesztőknek az írás.

Terményárak: ünnep előtti lassulás eredményezte árcsökkenés

2019. április 23. 10:38

A nemzetközi piacokon is jellemző helyzet már itthon is jelentkezett: az ó-termésű készletekre kínált vevői árak csökkentek az elmúlt hetekben, már amennyiben egyáltalán van gyors szállításra vevő.

Csapadékos hétvégére számíthatunk

2019. augusztus 2. 10:14

Szombatig sokfelé kell esőre, záporokra, zivatarokra számítani, majd vasárnaptól csökken a csapadékhajlam.