Agrárközösség
Agrárközösség

Csak a támogatás miatt vetünk zöldtrágya növényeket vagy kihasználjuk a pozitív hatásaikat is?

Csak a támogatás miatt vetünk zöldtrágya növényeket vagy kihasználjuk a pozitív hatásaikat is?

Javában tart az aratás a földeken, amikor már a következő fontos művelettel kell foglalkoznunk. A zöldtrágyázásról a legtöbb esetben csupán a kötelezettségek -lehető legfájdalommentesebb- teljesítése kapcsán esik szó a Gazdálkodók körében.

Azon gazdálkodók, akik a zöldítésen belül az ökológiai fókuszterület kijelölését zöldtrágya vetéssel (ökológiai másodvetéssel) teljesítik, nem dőlhetnek hátra a betakarítás után, a másodvetés-kötelezettségeket igen nagy arányban a repce gabona kultúrák után teljesítik az erre kötelezettek.

A zöldtrágya növények használata nem csupán a 10/2015. (III. 13.) FM rendeletben foglaltaknak való megfelelés (és így a teljes támogatási összeg lehívása) miatt fontos, annak agronómiai előnyei is vannak.

Szeretném összefoglalni, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni az ökológiai másodvetések alkalmazásánál.

Tábla kiválasztása

Az ökológiai másodvetésnek a „sima” zöldtrágyázáshoz hasonlóan talajjavító szerepe van, így a tábla kijelölésekor mindenképpen érdemes figyelembe venni a tápanyag ellátottságot, és azt, hogy mikor történt szervestrágyázás.
Az is fontos, hogy milyen fő növény után vetjük a zöldtrágyát, hiszen nagyban meghatározza a köztes kultúra a vetésforgót (a min. 60 napos vegetáció betartása esetleg akadályozhatja az őszi talajelőkészítést, vetést).

Vetésidő kiválasztása

Az első szempont (tábla kiválasztás) szinte el is dönti ezt a kérdést. Amennyiben őszi vetésű kultúra után, nyáron vetjük a zöldtrágyát, kulcsfontosságú, hogy a főnövény betakarítása (és tarlókezelése) után a lehető legrövidebb időn belül vessük el a másodvetést, a nyári időszakban gyakori aszályos időjárás nehezítheti a kelést.
Lehetőség van arra, hogy a zöldtrágya kultúra téli takarónövényként a területen maradjon, ekkor az őszi aratás után, mindenképpen még október 31. előtt kell elvetnünk a köztes kultúrát, ügyelve arra, hogy megfelelő fejlettségi állapotban legyen a tél beköszönte előtt.

Fajösszetétel kiválasztása

Az ökológiai másodvetésre használható növényeket a 10/2015. (III. 13.) FM rendelet 3. számú mellékletében találjuk. Az ott szereplő 32 növényből kell minimum kettőt választani, tehát minden esetben keverék vetése az előírás.
A keverék kiválasztásánál szintén több szempontot kell figyelembe vennünk, és talán a zöldtrágyázás sikere és haszna is ezen a ponton dől el leginkább.
A keverék összeállításánál gondoljunk arra, hogy az adott tábla milyen fizikai tulajdonsággal rendelkezik, mit szeretnénk javítani rajta (a keresztesvirágú fajok gyökérzete mélyebbre hatol, míg a pillangós fajok gyökérzete inkább a felső rétegeket szövi át.)
Alapvetően e két említett család (keresztesvirágúak és pillangósok) tagjai közül kerül ki a legtöbb zöldtrágyázásra alkalmas növény, van azonban néhány kivétel.
Vannak olyan növények, amelyek valamelyik -e célból kiemelten fontos- tulajdonságuk miatt kerültek a listába (pl.: facélia, hajdina, cirok, rozs, zsázsa stb.).

Bedolgozás időzítése

A zöldtrágya ökológiai célú „elszámolásának” feltétele, hogy minimum 60 nap teljen el a vetés és a bedolgozás között. Ennek figyelembevételével kell terveznünk a bedolgozást. Választhatjuk azt, hogy a nyári betakarítás utáni vetéssel, őszi vetésű kultúra előtti bedolgozással teljesítjük a másodvetést, vagy az őszi betakarítású kultúra után, téli takarónövényként kint hagyva, kora tavasszal dolgozzuk be a zöldtrágyát.
Elsősorban a vetésforgóban következő növény határozza meg, hogy mikor dolgozzuk be az ökológiai másodvetést, de a választott fajtaösszetétel is befolyásolja.

Az előző soraimból látszik, hogy ez a 4 fő szempont egymástól elválaszthatatlan, és egyik a másikból következik.

Az biztosan megállapítható, hogy az ökológiai másodvetés nem csak a zöldítés teljesítése szempontjából „kötelezően” teljesítendő feladat, hanem körültekintően alkalmazva kifejezetten hatékony talajjavítási módszer.

Változtak a közösségi értékesítés feltételei 2020-ban!

2020. január 16. 05:38

Ki és hogyan értékesíthet ÁFA mentesen? Mire kell nagyon figyelni, így hogy változott az ÁFA törvény? Kötelező olvasmány gazdáknak, akik az EU-ba értékesítik a terményeiket, termékeiket.

„A fejlődés hagyománya” - az OMÉK margójára

2019. október 4. 10:29

A következő 2-3 évben annyit fog változni a mezőgazdasági ágazat, amennyit ezelőtt 30 év alatt összesen.

Erdőgazdálkodás, erdőhasznosítás hogyan adózunk utána?

2019. szeptember 25. 08:34

Nagyon sok gazdálkodót, vállalkozást érintő kérdés az erdőgazdálkodás, az erdő hasznosításából származó jövedelem adózási kérdésköre. A cikk - a teljesség igénye nélkül - segít az eligazodásban.

A mezőgazdasági idénymunka (EFO) igénybevételének és elszámolásának szabályai

2019. szeptember 4. 10:55

Az ősz a mezőgazdasági idénymunka fő szezonja. Mik a fontos pontok, amelyekkel érdemes tisztában lenni? Tudta például, hogy az idénymunkával szabadság is keletkezik, amit meg kell váltani?

A szója a zöldítésen kívül is csábító a gazdáknak

2018. március 12. 19:39

A Karintia Kft. tapasztalatai szerint a szójatermesztésben nem lesz jelentős változás, a bioszójával kevesen fognak próbálkozni, a zöldítést pedig más módon oldják meg a termelők.

Gondolatok a mézontófű termesztéséről

2019. november 16. 11:24

A mézontófű (Phacelia tanacetifolia L.) Észak-Amerika délnyugati (Kalifornia) mérsékelten meleg térségéből származik. Az érdeslevelűek családjába tartozik, eredeti elterjedési területén számos, több mint száz őshonos a Phacelia nemzetségbe tartozó fajjal találkozhatunk.

Talajjavítás növényekkel

2019. július 17. 09:37

A szakszerű köztesnövény-keverékek segítenek a talajszerkezet javításában (megfelelő pórusméret) és biztosítják az egészséges talajélet körülményeit.

Gondolatok a zöldtrágyázásról

2017. július 20. 10:15

A zöldtrágyázás mivel a zöldítésben kötelezően választható elemként jelenik meg, ezért sok gazdálkodó a szükséges rosszként tekint rá, pedig a zöldtrágyázás segíti a talaj termékenységének fenntartását és fokozását.