Agrárközösség
Agrárközösség

Csak a támogatás miatt vetünk zöldtrágya növényeket vagy kihasználjuk a pozitív hatásaikat is?

Csak a támogatás miatt vetünk zöldtrágya növényeket vagy kihasználjuk a pozitív hatásaikat is?

Javában tart az aratás a földeken, amikor már a következő fontos művelettel kell foglalkoznunk. A zöldtrágyázásról a legtöbb esetben csupán a kötelezettségek -lehető legfájdalommentesebb- teljesítése kapcsán esik szó a Gazdálkodók körében.

Azon gazdálkodók, akik a zöldítésen belül az ökológiai fókuszterület kijelölését zöldtrágya vetéssel (ökológiai másodvetéssel) teljesítik, nem dőlhetnek hátra a betakarítás után, a másodvetés-kötelezettségeket igen nagy arányban a repce gabona kultúrák után teljesítik az erre kötelezettek.

A zöldtrágya növények használata nem csupán a 10/2015. (III. 13.) FM rendeletben foglaltaknak való megfelelés (és így a teljes támogatási összeg lehívása) miatt fontos, annak agronómiai előnyei is vannak.

Szeretném összefoglalni, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni az ökológiai másodvetések alkalmazásánál.

Tábla kiválasztása

Az ökológiai másodvetésnek a „sima” zöldtrágyázáshoz hasonlóan talajjavító szerepe van, így a tábla kijelölésekor mindenképpen érdemes figyelembe venni a tápanyag ellátottságot, és azt, hogy mikor történt szervestrágyázás.
Az is fontos, hogy milyen fő növény után vetjük a zöldtrágyát, hiszen nagyban meghatározza a köztes kultúra a vetésforgót (a min. 60 napos vegetáció betartása esetleg akadályozhatja az őszi talajelőkészítést, vetést).

Vetésidő kiválasztása

Az első szempont (tábla kiválasztás) szinte el is dönti ezt a kérdést. Amennyiben őszi vetésű kultúra után, nyáron vetjük a zöldtrágyát, kulcsfontosságú, hogy a főnövény betakarítása (és tarlókezelése) után a lehető legrövidebb időn belül vessük el a másodvetést, a nyári időszakban gyakori aszályos időjárás nehezítheti a kelést.
Lehetőség van arra, hogy a zöldtrágya kultúra téli takarónövényként a területen maradjon, ekkor az őszi aratás után, mindenképpen még október 31. előtt kell elvetnünk a köztes kultúrát, ügyelve arra, hogy megfelelő fejlettségi állapotban legyen a tél beköszönte előtt.

Fajösszetétel kiválasztása

Az ökológiai másodvetésre használható növényeket a 10/2015. (III. 13.) FM rendelet 3. számú mellékletében találjuk. Az ott szereplő 32 növényből kell minimum kettőt választani, tehát minden esetben keverék vetése az előírás.
A keverék kiválasztásánál szintén több szempontot kell figyelembe vennünk, és talán a zöldtrágyázás sikere és haszna is ezen a ponton dől el leginkább.
A keverék összeállításánál gondoljunk arra, hogy az adott tábla milyen fizikai tulajdonsággal rendelkezik, mit szeretnénk javítani rajta (a keresztesvirágú fajok gyökérzete mélyebbre hatol, míg a pillangós fajok gyökérzete inkább a felső rétegeket szövi át.)
Alapvetően e két említett család (keresztesvirágúak és pillangósok) tagjai közül kerül ki a legtöbb zöldtrágyázásra alkalmas növény, van azonban néhány kivétel.
Vannak olyan növények, amelyek valamelyik -e célból kiemelten fontos- tulajdonságuk miatt kerültek a listába (pl.: facélia, hajdina, cirok, rozs, zsázsa stb.).

Bedolgozás időzítése

A zöldtrágya ökológiai célú „elszámolásának” feltétele, hogy minimum 60 nap teljen el a vetés és a bedolgozás között. Ennek figyelembevételével kell terveznünk a bedolgozást. Választhatjuk azt, hogy a nyári betakarítás utáni vetéssel, őszi vetésű kultúra előtti bedolgozással teljesítjük a másodvetést, vagy az őszi betakarítású kultúra után, téli takarónövényként kint hagyva, kora tavasszal dolgozzuk be a zöldtrágyát.
Elsősorban a vetésforgóban következő növény határozza meg, hogy mikor dolgozzuk be az ökológiai másodvetést, de a választott fajtaösszetétel is befolyásolja.

Az előző soraimból látszik, hogy ez a 4 fő szempont egymástól elválaszthatatlan, és egyik a másikból következik.

Az biztosan megállapítható, hogy az ökológiai másodvetés nem csak a zöldítés teljesítése szempontjából „kötelezően” teljesítendő feladat, hanem körültekintően alkalmazva kifejezetten hatékony talajjavítási módszer.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Itt az új, 2024-től érvényes Standard Termelési Érték (STÉ) kalkulátor

2024. március 22. 12:10

Létrehoztuk az új Standard Termelési Érték (STÉ) kalkulátort, amely márciustól elérhető az Agrárközösség honlapján.

Adózási kérdésekről őstermelőknek

2023. április 3. 15:47

Az ŐCSG tagok által felveendő tevékenységeket hogyan kell, hogyan célszerű meghatározni? Láthatóvá válnak azok a számlák, melyek nem kapcsolódnak a vállalkozás tevékenységéhez? Az Agrárközösség szakértői cikkében olyan kérdéskörökre térnek ki, melyek fontosak a vállalkozások életében.

Álmom egy tanya

2023. március 28. 05:36

Pályázati fronton jelenleg 2023. június 5-ig elérhető a „Tanyák háztartási léptékű villamos energia és vízellátás, valamint szennyvízkezelési fejlesztései” kiírás, amely 95% támogatási intenzitású.

Kinek és mire jó a kisüzemek támogatása pályázat, mire érdemes figyelni a megvalósítás során?

2022. október 21. 10:36

Idén utoljára 2022. november 17. – 2022. november 30. között lesz lehetőség mezőgazdasági termelőknek ezen a pályázaton indulni, így akik hezitálnak az induláson, azoknak nyújtunk segítséget a döntésben.

Zöldtrágya vagy takarónövény – mi a különbség?

2021. július 6. 05:47

3-5 év alatt jelentős szervesanyag-növekedés érhető el a talajaidban, különösen akkor, ha a talajmegújító technológia minél több elemét alkalmazzuk.

Aratás utáni talajművelés fontossága: tarlóhántás

2022. július 19. 05:36

A tarlóhántást az aratás után a lehető leggyorsabban el kell végezni. Ott, ahol altalajlazítást terveznek, legkézenfekvőbb a szalmát szétteríteni.

Talajjavítás növényekkel

2019. július 17. 09:37

A szakszerű köztesnövény-keverékek segítenek a talajszerkezet javításában (megfelelő pórusméret) és biztosítják az egészséges talajélet körülményeit.

Készítsünk csalánlevet a növényeink számára!

2022. május 30. 06:37

A csalánlé elriasztja a kártevőket, ha a növény levelére permetezzük, de kiváló zöldtrágyaként is alkalmazható, ha öntözéssel juttatjuk ki. Hogyan készítsük el otthon, és milyen töménységben alkalmazzuk?