6℃ 4℃
december 12. Gabriella, Johanna, Franciska
Ház, táj blog

Kevés a szén-dioxid – bajban a sörgyártók

Agrofórum Online

Az italgyártók a széndioxid ellátás miatt aggódnak. Az etanol üzemek elhalványuló széndioxidkészletei sodorhatják bajba a sör- és üditőitalgyártó vállalatokat.

Az Egyesült Államokban a szén-dioxid kínálatért felelős 45 etanol üzem közül 34-ben részlegesen már csökkentették a termelést. Egy felmérés szerint a széndioxid-termelés a járvány kitörése óta akár 50 százalékkal is visszaeshetett. A beszállítók a szűk kínálatot áremeléssel próbálják orvosolni, amit első körben a sörgyártók érezhettek meg egy 25 százalékos áremelés következtében – hívta fel a figyelmet az Equilor Befektetési Zrt.

Az etanolüzemek azért zártak be, mert az Egybesült Államokban drámai mértékben terjedő koronavírus miatt rendkívül keveset autóznak az emberek. Ez természetesen magával hozta az üzemanyagkereslet csökkenését, így a jóval kisebb benzinértékesítés miatt sokkal kevesebb etanolra van szükség. Ugyanis a környezetvédelmi előírások miatt az Egyesült Államokban is meghatározott mértékű etanolt kell keverni a benzinhez.

Az ország kukoricatermelésének nagyjából harmadát az etanol előállításához használják fel. Részben ezzel is magyarázható, hogy a múlt héten 3,3, az elmúlt hónapban 6,7, de idén eddig összesen 17,3 százalékkal zuhant a kukorica ára az árutőzsdén.

Az italgyártóknak összességében egyébként idén nem megy túl jól a tengerentúlon. Bár az éttermi és egyéb vendéglátóhelyeken keletkező forgalmat némileg egyensúlyozzák az élelmiszerboltokban, szupermarketekben keletkező plusz eladások, de ezeknek a profittartalma alacsonyabb.

A Dow Jones italgyártók tőzsdei teljesítményét mutató, Dow Jones Beverages mutató 13,2 százalékkal csökkent idén. A Coca-Cola üdítőitalgyártónak 7,1 százalékkal, a világ legnagyobb sörgyártó vállalatának, az Anheuser Busch Inbev-nek pedig 44 százalékkal zuhant eddig 2020-ban az árfolyama a New York-i Értéktőzsdén. A komoly keresletoldali problémák mellett újabb nyomás helyez a kurzusra az alapanyagok, így a szén-dioxid drágulása.

Vigyázzunk a tűzifacsalókkal!

2025. december 11. 05:40

Tűzifa vásárlás előtt erősen javasolt, hogy minden esetben ellenőrizzük a hirdetésben vagy a hirdető weboldalán feltüntetett adatokat.

Segít a Nébih Maradék nélkül adagkalkulátora – tervezzük meg tudatosan az ünnepi menüt!

2025. december 6. 05:40

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Maradék nélkül program és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége adagkalkulátorral segíti a karácsonyi menütervezést.

November 30-ig szavazhatunk a 2026-os Év Fájára!

2025. november 29. 05:40

Az Országos Erdészeti Egyesület és az Év Fája Kuratórium kezdeményezésére és szervezésében már tizenkettedik alkalommal kerül sor az online nyílt szavazásra.

Mi a különbség a mikrozöld és a csíra között?

2025. november 22. 05:40

A csíráztatás és a mikrozöldek nevelése fenntartható és egészséges alternatívát jelent a lecsökkent zöldség- és gyümölcsválaszték idején.

A kukorica profi startertechnológiája

2022. április 12. 05:37

A kukorica termesztésében is a vegetáció első fele meghatározó a termés szempontjából. Ha ebben a fázisban a növény a lehető legtöbb és legjobb támogatást kapja (stresszmentes fejlődés, gyommentes környezet, megfelelő tápanyagellátás, ideális környezeti feltételek), akkor javul a termésbiztonsága, növekszik a potenciális termés elérésének lehetősége.

Két hónapos csúcsra ugrott a szójabab ára

2024. március 22. 07:40

Alapvetően emelkedtek az árak terménypiacokon, a főbb kurzusok közül egyedül az európai repce ára mérséklődött. Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, ám a repce olcsóbb lett.

"A rossz évek a legjobb tanító évek azoknak, akik tudnak gondolkodni és a tanulságokat hasznukra tudják fordítani" - (Tessedik Sámuel)

2021. november 29. 15:18

A stressz az összes élő szervezetre, a legparányibbtól a legösszetettebb struktúrával bírókra is hatással van és természetesen indirekt vagy közvetlen módon kölcsönhatás tapasztalható közöttük.