Terményárak
Terményárak

A várható időjárás miatt módosulnak a terméskilátások

A várható időjárás miatt módosulnak a terméskilátások

Kép: Massey Ferguson Global

Európában emelkedést, az Egyesült Államokban csökkenést hozott a hét első kereskedési napja. Párizsban a malmi búza, a repce és a kukorica is drágult, míg Londonban a takarmánybúza a következő határidőre kis mértékben ugyan, de vesztett értékéből. Chicagóban a búza ára 1,1 százalékkal, a kukoricáé 0,7 százalékkal, a szójababé pedig 1,4 százalékkal csökkent. A repce árszintje stagnált.

Az amerikai kukorica határidők hétfőn először emelkedtek, majd megfordult a trend. A drágulást azon aggályok támasztották alá, hogy az Egyesült Államok középnyugati részén a termőterületek meleg és száraz körülményei fenyegethetik a növények fejlődését.

„Az előrejelzők arra számítanak, hogy az elkövetkező két hétben a kukoricaöv északnyugati felében problémák alakulhatnak ki, mivel az esőzések elmaradnak” – mondta Arlan Suderman, a StoneX árukért felelős közgazdásza az ügyfeleknek szóló feljegyzésében.

A kukorica globális kínálatának várakozása a Brazíliában tapasztalható tartósan száraz időjárás és Kína erőteljes vásárlása közepette már csökken.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) közölte, hogy a kukorica heti exportja 1,413 millió tonna volt, a piaci elvárásoknak megfelelően.

Európában ezzel szemben vevői fölény alakult ki a piacon, főleg Párizsban, ahol a malmi búza, a repce és a kukorica is többe került a nap végére. A takarmánybúza enyhe londoni mínusza ugyan kissé beárnyékolta a pozitív összképet. Párizsban egy tonna malmi búzáért 216,5 eurót adtak, ami 1,75 eurós tonnánkénti pluszt jelentett. Napközben 219,75 eurón is kötöttek üzletet, de forgalom nem volt túl élénk, a szeptemberi határidőre 16 206 kontraktus jött létre. Decemberre jóval több, 26 480 üzletet kötöttek a parketten. Erre a határidőre is 1,75 euróval emelkedett a tonnánkénti kurzus, ez 215,5 eurós árszintet eredményezett. A kukorica 4 eurós plusz után 258 euró/tonnába került. A repce 541,75 euró/tonnás kurzusa 4,25 eurós drágulást jelentett. Londonban a takarmánybúza ára 20 angol pennyvel 201,7 angol penny/tonnára mérséklődött.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hol vannak a kínaiak a terménypiacon?

2024. május 25. 09:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, a repce viszont olcsóbb lett.

Újra drágult a búza

2024. május 24. 13:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, miközben a repce drágult.

A szójabab a kínai vásárlásokról szóló pletykák miatt drágult

2024. május 23. 11:10

Európában a malmi búza és a repce drágult, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa viszont közben mínuszban zárt.

Júliusi csúcsra lökte a búza árát a csökkenő orosz termésbecslés

2024. május 22. 10:10

Európában a malmi búza tovább drágult, ugyanakkor a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa mínuszban zárt.

Hat hónapos mélyponton a szójabab ára

2020. március 13. 07:33

A mezőgazdasági termékek árára jelenleg kevésbé figyelnek a világpiacon a nyersanyagok és árupiaci termékek kategóriájában, hiszen az olajpiaci zuhanás hosszú távú hatásai jóval jelentősebbek lehetnek.

A mexikóiak veszik az amerikai kukoricát

2021. május 6. 11:17

Chicagóban a kukorica ára szerdán megint több mint nyolc év legmagasabb árszintjére emelkedett, de később megfordult a kereskedés hangulata.

Emelkedett a kukorica és a búza ára

2018. február 13. 11:50

A búzához hasonlóan a kukorica ára is nőtt a világpiacon. Az Argentínából származó termény exportára december 8. és január 12. között tonnánként öt dollárral 163 dollárra emelkedett.

Globális ellátási gondok a búzapiacon

2020. január 24. 12:47

A búza árjegyzése a globális ellátási gondok miatti aggodalmak közepette a tonnánkénti 214,2 dollárnak megfelelő szintig drágult a chicagói árutőzsdén.