COVID-Agrár

Rekordszinten a teafogyasztás a koronavírus miatt

Agrofórum Online

A 2020-as évben, amikor a koronavírus megjelent és számos lezárás volt Európa, illetve világszerte a németek több teát ittak, mint valaha.

A német Tea Report 2021 szerint az egy főre jutó fekete-, zöld-, gyógy- és gyümölcstea-fogyasztás Németországban mintegy 70 literre emelkedett. Ez mintegy két literrel több, mint a korábbi rekord év 2019-ben.

Míg a fogyasztás a szállodák, éttermek és büfék piacán a zárvatartások miatt összeomlott, az értékesítés a speciális üzletekben, drogériákban és az élelmiszer-kiskereskedőknél látványosan nőtt.

Egy főre jutó 300 liter fekete teával a kelet-frízek ismét világbajnokok a teaivásban, őket követik az írek 222 literrel, a britek pedig 177 literrel. Összesen 60 604 tonna tea kelt el. Ez három százalékos növekedést jelent. A gyógynövény- és gyümölcsteák 41 081 tonnát, a fekete és zöld teák pedig 19 523 tonnát tettek ki. 2019-ben az arány 40 000-19 200 tonna volt.

Különösen a gyógyteák és a gyümölcsteák örvendnek egyre nagyobb népszerűségnek, és négy százalékos értékesítési növekedést értek el.

A biotermékek iránti kereslet növekedésével összhangban a teán belüli arányuk is nőtt. A tájékoztatás szerint tavaly a fekete- és zöld teák 12,9 százaléka volt bio minőségű (2019-ben ez még csupán 12,0 százalékot tett ki), a gyógynövény- és gyümölcsteáké 13,5 százalék (2019-ben alig 11 százalék volt).

Összesen 40 985 tonna teát importáltak Németországba tavaly 71 országból, elsősorban Indiából, Kínából és Srí Lankáról – számolt be a német proplanta híroldal. Ezzel szemben 21 818 tonna teát exportáltak 108 országba. A német teakülönlegességek világszerte népszerűek, és kiváló minőségük miatt értékelik őket. A jelentés szerint a német teák fő vásárlója ismét Franciaország volt.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A rágcsálnivalókat és a macskaeledeleket keresik a koronavírus miatt a britek

2022. február 14. 07:03

A teljes brit kiskereskedelmi szektorra vonatkozó felmérések azt mutatták, hogy a fogyasztói kiadások megemelkedtek.

A koronavírus veszélyezteti a sertéstartó cégeket

2022. január 25. 08:17

Az ágazat számos szereplője szerint sok állattenyésztő gazdaságra nehezedik nyomás a koronavírus miatt kialakult helyzetben késedelmesen folyósított segély miatt Németországban.

A koronavírus állíthatja meg a szarvasmarha-árak szárnyalását

2022. január 2. 05:36

Az új koronavírus-változat miatti szigorúbb követelmények és korlátozások végső soron további árnyomást is eredményezhetnek.

Az Egyesült Államokban szarvasok is elkapták a koronavírust

2021. augusztus 30. 05:03

Világszerte a legtöbb állatfertőzést olyan fajoknál jelentették, amelyek szoros kapcsolatban álltak a koronavírusos személyekkel.

Melyik krizantémfaj vagy -fajta részei fogyaszthatók?

2022. november 16. 04:37

Itt az oldalon olvastam a Mindent a krizantémról cikket. Szeretném megtudni, hogy gyógyteaként vagy egyéb módon melyik fajta fogyasztható. Esetleg mindegyik? Köszönöm a választ!

Hűsítő teák a kertből

2021. szeptember 4. 07:46

Bár a nyár lassan eltelik, de még napközben lesznek olyan melegek, hogy egy hűsítő tea igencsak jól esik. Emellett ráadásul az iskolatáskák kulacsaiba sem mindegy mit teszünk gyermekeinknek: cukros löttyöket vagy egészséges itókát?

Három folyó ölelésében: Panyolium Manufaktúra

2023. július 16. 09:40

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy térség, ahol három folyó ölelésében bőséges termést adtak az ártéri dzsungelgyümölcsösök. Nemtudom szilva, cigánymeggy, vilmoskörte, milotai dió adták a zamatosabbnál zamatosabb ízű gyümölcsöt, csakhogy hiába. Azt ugyanis értékesíteni évről-évre nehezebben tudták az itt élők, köztük Móruczék is. Látta ezt István, a család legifjabb tagja, és úgy döntött, hogy lesz, ahogy lesz, de ő ezen változtatni fog. Jó szerencséjére társra is lelt a hatalmas feladathoz, aki a nagyvárost hátra hagyva költözött ide, Panyolára.

Oroszország a világ második legnagyobb teaimportőre

2021. április 27. 05:47

Kína a legnagyobb teatermesztő ország a Földön, India a második, a harmadik helyet pedig Kenya szerezte meg a rangsorban.