Ház, táj

10+1 hasznos tanács locsolótömlő választáshoz

Agrofórum Online

Milyen szempontokra figyeljünk a locsolótömő megválasztásakor, hogy ne vesszünk el a hatalmas választékban? Melyek azok a főbb paraméterek, amelyeket előzetesen át kell gondolnunk, és milyen előkészületeket kell tennünk, hogy meg tudjuk oldani a helyes tárolást és használatot?

Tavasz második felétől minden kertészeti áruda kínálatában előtérbe kerülnek az öntözéshez alkalmatos eszközök, kezdve a legegyszerűbb locsolókannától a tömlőkön át egészen a korszerű, programozható öntözőrendszerekig. A veteményeskertet művelő vagy nagyobb pázsittal rendelkező, esetleg pompás díszkertet karbantartó kerttulajdonosok életét elképesztően megkönnyíti a locsolótömlős öntözés – főként az elmúlt hetekben, amikor a meleg berobbanásával felértékelődik az öntözés szerepe, érdemes megfontolni, hogy milyen eszközt használjunk kertünk vízellátásához.

A locsolótömlő-gyártási technológia sokat fejlődött az elmúlt években, ezért annak is érdemes végigszaladni a következő pontokon, aki éppen cserélné a már meglévő locsolótömlőjét, éppen ezért már legalább egy vásárláson túlvan.

1. A locsolótömlő hosszúsága

Ne vegyünk a szükségesnél hosszabb tömlőt, különben a mozgatása feleslegen lesz nehezebb, feleslegesen költöttünk rá többet, és feleslegesen válik nehézkesebbé a tárolása is. Ha van két vagy akár több kerti csapunk, vásároljunk inkább két rövidebb locsolótömlőt, mint egy hosszút!

Ha több kerti csap is rendelkezésünkre áll, válasszunk inkább két kisebb, mint egy hosszabb tömlőt!

Mérjük meg, hogy mekkora az a legnagyobb hosszúság, amelyre szükségünk lesz, majd számoljunk rá még egy kicsit, hogy soha ne kelljen túlhúznunk a tömlőt!

2. A locsolótömlő átmérője

A legnépszerűbb, és az átlagos hazai telekméretekhez viszonyítva a legkönnyebben alkalmazható tömlő átmérője 13 mm-es. Nagyobb átmérőjű tömlőt abban az esetben válasszunk, ha sok vizet szeretnénk gyorsabban kiöntözni.

3. A locsolótömlő keresztmetszete

Érdemes olyan tömlőt választanunk, amely érdesített felületű, vagy bordás, vagy gyűrűs keresztmetszetű. Ezeknek a tulajdonságoknak az az előnye, hogy a tömlő sokkal jobban tartja a végére szerelt csatlakozókat és szórófejeket, így sokkal megbízhatóbbak, és a munkabiztonságot is jobban tudják garantálni.

4. A locsolótömlő színe

Egyes gyártók a locsolótömlő színével bizonyos paramétereket jelölnek (pl. az egyazon átmérőjű vagy hosszúságú tömlőknek ugyanolyan színe van), megint mások teljesen szabadon adnak színt a termékeknek. Két szempontot érdemes figyelembe venni a szín megválasztásokat: a tárolás helyét és módját, illetve a láthatóság fontosságát.

A tömlő színénél meghatározó szempont a láthatóság

Ha tároláskor is szem előtt van a tömlő, érdemes a környezetbe jobban beleolvadó színt választani, így például a terasz mellett vagy díszkert közelében tárolt tömlőnek nem szükségszerű rikító kanárisárgának lennie. Másik, éppen ellentétes szempont a jól láthatóság: a többi kerti munkát (pl. fűnyírást) biztonságosabb végezni, ha az udvaron hagyott locsolótömlőt még időben észrevesszük, és feltekerjük a helyére, vagy éppen a játszadozó gyerekek időben észreveszik, és nem esnek el benne.

5. A locsolótömlő anyaga és szerkezete

A tömlő szerkezetében rendkívül fontos, hogy mennyire hajlítható – minél hajíthatóbb, annál könnyebb sokáig rendeltetésszerűen használni. Ezenkívül fontos, hogy ne forduljon elő sokszor, hogy megtörik, mert jelentősen lecsökkenti a használhatóságát.

Az érdesített felületű, vagy bordás, vagy gyűrűs keresztmetszetű tömlők előnye a biztosabb csatlakozás a szórófejhez és a csatlakozókhoz

Az is fontos szempont, hogy hány réteg alkotja a tömlő szerkezetét. Minél több a rétegek száma, annál erősebb a tömlő, és annál ellenállóbb a töréssel és csavarodással szemben. Az olcsóbb tömlők általában háromrétegűek, míg a középkategóriások rendelkeznek plusz egy merevítő réteggel is, a csúcskategóriás locsolótömlők pedig meg sem állnak az öt vagy hat rétegig.

6. A locsolótömlő repedési nyomása

Minden esetben megadják a termék adatlapján a repedési nyomást. Ez az a bar-ban kifejezett érték, amely megmutatja, hogy mekkora az a maximális nyomás, amelyet a tömlő még kibír. Egy komolyabb kerti öntözőberendezés használatához mindenképpen nagyobb repedési nyomású tömlőt válasszunk.

7. A locsolótömlő lépésállósága

A repedési nyomáshoz hasonlóan a tömlő anyaga és szerkezete meghatározza a tömlő lépésállóságát is. Minél több rétegű egy tömlő, annál nagyobb eséllyel bírja ki azt, hogy sokszor keresztülmegyünk rajta lábbal, kerékpárral, talicskával, vagy akár autóval vagy kerti géppel.

8. A locsolótömlő tárolása

A locsolótömlők használati tartamát jelentősen megnöveli a helyes tárolás, amelyhez a szükséges eszközöket (pl.: tömlőkocsik, tömlődobok, függesztő eszközök) a tömlővel együtt vagy attól külön is megvásárolhatjuk. A hosszútávra tervezés szempontjából érdemes legalább középkategóriás tárolóeszközt választani.

A tároláshoz különféle eszközöket vásárolhatunk – ezekből is válasszunk jó minőségűt!

9. Tanúsítványok

A gyártási technológiák fejlődésével nemcsak erősebb és rugalmasabb, de ártalmas vegyületektől mentes termékek is megjelentek a piacon. Az utóbbi években a tömlőket lágyabbá és rugalmasabbá tevő ftalátokat már nem használják e célra egészségkárosító hatásuk miatt, így az újabb tömlőkön a PF (phtalate-free, vagyis ftalátmentes), illetve a DEHP-mentes jelölés szerepelhet (a DEHP a ftalátok egy fajtája, szintén lágyító anyag).

10. Garancia

A locsolótömlők esetében is sokat elárul a minőségről a garanciális idő: vannak 1 éves garanciával forgalmazott termékek, akadnak egy vagy több évtizedes garanciával árusított termékek is, de vannak olyan csúcskategóriás tömlők is, melyek garanciája a termék teljes élettartamára szól.

+1 Jelentős árkülönbségek – legyünk előrelátóak!

Különböztessünk meg három kategóriát a locsolótömlők áraiban! Tapasztalat szerint a három kategória közül (amit nevezzünk olcsó, közép- és csúcskategóriáknak) jellemzően az olcsónál találunk jelentős minőségbeli különbségeket, míg a közép- és csúcskategória esetében már kisebbek a teljesítménybeli eltérések az egyes márkák között.

Előzetes jó tanácsként megjegyzendő, hogy a kínálat – mint a legtöbb kerti eszköznél – itt is széles skálán mozog. Pár ezer forintért is beszerezhetünk locsolótömlőt, de csak egy kicsivel kell többet fizetni egy lényegesen jobb teljesítményűért. Főként akkor éri meg, ha sokat kell öntöznünk, mert a sok használat után az olcsó locsolótömlőket előreláthatóan többször kellene cserélnünk. Ha a műanyaggal történő környezetterhelést is belevesszük, érdemes egyszer vásárolni jó minőséget, mint többször silányabbat.

Kapcsolódó cikkek:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mit kell tudni a hazánkban élő társas darázsfajokról? - I. rész

2024. augusztus 30. 05:40

Magyarországon a leggyakrabban a társas darázsfajok képviselőivel találkozhatunk. Közülük a leggyakoribbak a kecskedarázs, a német darázs és a padlásdarázs.

Mit kell tudni a hazánkban élő magányos darázsfajokról?

2024. augusztus 27. 05:40

Életmódjukat tekintve a darázsfajokat két nagy csoportba oszthatjuk, így megkülönböztetünk magányos és társas darázsfajokat. Ismerkedjünk meg a magányos darazsak szokásaival és legfőbb fajaival!

Mit kell tudni a hazánkban élő darázsfajokról?

2024. augusztus 16. 05:40

A minap találtunk egy tenyérnyi darázsfészket, amely kecskedarazsak otthona volt. Gondoltam, utánajárok az allergiás cikksorozat kapcsán a darazsak világának, és a darázsfészkek biztonságos eltávolításának.

Allergiás kertészkedik – a pollen és a megporzás

2024. augusztus 5. 05:40

Értsük meg a növények különböző szaporodási stratégiáit! Mi a különbség a szélbeporzású és rovarmegporzású növények pollenjei között? Melyik növények egy- és melyek kétlakiak? Mit jelent az egyivarú és kétivarú virág fogalma?

Miért nem érett meg a szeder gyümölcseinek nagy része?

2023. február 16. 04:36

Vajon miért nem érett meg tavaly a szeder gyümölcseinek nagy része? Kérem szépen szakmai véleményüket!

Mitől deformálódtak a magnólia levelei?

2022. május 31. 04:37

Magnólia szinte összes levele deformált, torz. Némely levelén sárgás vagy világos foltok vannak. Kártevőt nem látok rajta. Meglátásom szerint vírus áll a háttérben. Mi lehet valójában a probléma?

Mire van szüksége a szobanövényeknek?

2022. április 14. 07:36

Minden növény életfeltétele azonos, vagyis szükségük van fényre, vízre, tápanyagokra és megfelelő hőmérsékletre is, viszont ezek mértéke, aránya és időbeni eloszlása fajonként, sőt fajtánként is eltérő lehet.

Mitől barnult meg a birsalma terméshúsa?

2023. október 31. 10:39

Szép birsalmáim belseje megbarnult, mi okozza ezt? Talán gombás betegség? Permeteznem kellett volna?