Ház, táj
Ház, táj

Adventi készülődés – asztali és ajtódíszek

Adventi készülődés – asztali és ajtódíszek

Agrofórum Online

Minden évben szentelek időt egy kis alkotásra az adventi időszakban is. Az elkészült dísz- vagy használati tárgyak hol ajándékba, hol a család részére készülnek. De hogyan kezdjünk neki magunk egy ünnepi ajtódísz vagy asztali dísz elkészítéséhez?

Tökéletes recept természetesen nincs, mindenkinek mások az igényei: vannak, akik az aktuális divatot követik az ünnepi dekorációban, megint mások egy meghatározott színvilághoz ragaszkodnak (én az utóbbi csoportba tartozom). Érdemes mindenekelőtt egy kis környezettanulmányt folytatni: egy asztali dísz vagy ajtódísz akkor érvényesül a legjobban, ha illeszkedik az otthon színeihez, hangulatához, esetleg az anyagaihoz. Hová szeretnénk tenni az elkészült díszt? Milyen anyagokat érdemes választanunk hozzá? Milyen színeket használjunk?

De talán ne rohanjunk ennyire előre. Először inkább válasszuk ki a legmegfelelőbb helyet, időt és eszközöket az alkotáshoz!

A megfelelő hely az alkotásra

Kezdjünk el időben készülni rá!

Sokszor esünk abba a hibába – főleg ilyenkor, mikor egy négyfős család is egyszerre hatfelé indul meg –, hogy az utolsó pillanatra hagyjuk az alapanyag- és eszközbeszerzést. Próbáljunk meg egy kicsit előregondolkodni: válasszunk ki egy délelőttöt vagy délutánt és egy helyet, amikor és ahol van egy pár alkotásra szánt óránk, és előtte türelmesen, nyugodtan szerezzük be az alapanyagokat és a szükséges eszközöket! Ez utóbbiakat szorultabb helyzetben kölcsön is kérhetjük valakitől.

Ajtódísz és kicsi asztalidísz gyertyával

A legszükségesebb eszközök a következők lehetnek: olló, metszőolló, újságpapír vagy egyéb alátétnek megfelelő anyag, esetleg drót, csípőfogó. Helyszínnek válasszunk egy olyan ideiglenes „alkotósarkot”, ahol kényelmesen elférünk, a mozgásunkat – legalábbis a kezünkét – nem korlátozza semmilyen berendezési tárgy, elérhető távolságban van konnektor, és van elég pakolóhelyünk. Az időpontot úgy válasszuk meg, hogy hagyjunk magunknak tisztán 1-2 órát az alkotásra. Úgyis mindig akkor lendülünk bele, amikor már lassan letelik az erre szánható idő, de a kellemes alkotói tevékenységhez, az igényes munkához és az utólagos elégedettség-érzéshez legalább ennyi időre szükségünk van.

Söröskupakos ajtódísz

Mit szeretnénk pontosan elkészíteni?

Ehhez a részhez van szükség a legtöbb abból az említett utánajárásból, amiből az otthoni környezet feltérképezésére is szánnunk kell időt. Számtalan helyről meríthetünk ötletet, és tegyük is meg bátran, elvégre a legtöbbünk nem képzett virágkötő vagy dekoratőr, nem várhatjuk el alapvetően magunktól, hogy ismerjük az összes anyagot, színt, termést, kombinációs lehetőséget stb. Nézzünk szét alkotóműhelyek, hobbiboltok, virágüzletek kirakataiban, az internetre feltöltött képek között vagy barátainknál, rokonainknál! Így alakíthatjuk ki legkönnyebben a mi elképzelésünket, és teremthetjük meg rövid időn belül a saját ízlésvilágunkat is!

Asztali díszek gyertyával

Felderítő utunk során bátran ismerkedjünk a lehetőségekkel: új anyagokkal, a szín- és alakválasztékkal, és mindezt próbáljuk meg beilleszteni az otthoni miliőbe. Mint már említettem, én személy szerint színvilághoz ragaszkodom, nem szigorúan az éppen aktuális divathoz, és ezt igyekszem beilleszteni annak az otthonnak a hangulatába, ahova szánom a művet. Ez alatt azt értem, hogy ha például tudom, mi a barátnőm vagy nagymamám kedvenc színe, és ez esetleg meglátszik a lakásán is, akkor ahhoz igazítom a színeket és anyagokat. Ha saját otthonomba tervezek készíteni valamit, kicsit könnyebb dolgom van, hiszen jobban ismerem az ünnepi terítéket egy asztali dísz esetében, vagy tapasztalatból tudom, milyen kinti ajtódíszt éri meg készíteni a bejárati ajtóra: milyen huzatos a bejárat környéke, mekkora dísz mutat jól az ajtón stb.

Ajtódísz

Sok múlik az igényes alapanyagokon

Az alapanyagokat tekintve mindenki szabadon dönt arról, mi mellett és mi alapján teszi le végül a voksot, de annyiban remélem, a segítségére tudok lenni a Kedves Olvasónak, hogy az én tapasztalataim alapján mit és hol érdemes beszerezni.

A nem természetes alapanyagokkal (pl. gömbök, feliratok, kerámia- vagy fa figurák, műfenyő-girland, gyertya, szalagok) könnyű dolgunk van, hiszen ugyanúgy találunk kedvünkre valót egy nagyobb áruházláncban, mint egy hobbiboltban vagy piacon. Én idén mindhárom helyen bukkantam kincsekre: az aranygömböket nagyobb áruházláncban, a kosarakat, kerámiafigurákat és feliratokat a budapesti virágpiacon, hungarocell kopogtatóalapot, szép gyertyákat és kisebb alkotóelemeket hobbiboltban találtam.

Bohókás asztali dísz

A természetes alapanyagokat (p. termések, vesszőkoszorúk, fenyőágak) beszerezhetjük egyenesen a természettől, de hogy ne okozzunk sem magunknak, sem másoknak kellemetlenséget az átmeneti gyűjtögető életmódunkkal, szét is nézhetünk, hol bukkanhatunk szép természetes kiegészítőkre. Én idén nagyon hálás voltam drága testvéremnek, akit még december elején elkísértem a budapesti virágpiacra: abban a varázslatos földi paradicsomban faltól falig, padlótól a plafonig roskadoztak a polcok a különlegesebbnél különlegesebb termésektől, kiegészítőktől, kosaraktól, koszorúalapoktól, de még szalagoktól, gyertyáktól, egyéb ajándékötletektől is. Én idén ott tudtam megvásárolni a legtöbb és legszükségesebb holmikat, és a képeken látható művek készültek el belőle.

A díszek alapjául szolgáló tárgyak lehetnek már nem használt kenyereskosarak, régi díszek hajdani tartói, faszeletek, koszorú- és kopogtatóalapok is. Ezekből barkácsáruházakban, kertészetekben, hobbiboltokban nagy választékot találunk.

Mennyi mindent ki lehet hozni egy faszeletből…

Ahogy járjuk a boltokat, csarnokokat, piacot, lassan kirajzolódhat előttünk, mit szeretnénk készíteni és azt kinek szánjuk. Miután megvásároltuk az alapanyagokat, készen állnak az eszközök, és eljött a nagy nap, ragadjuk meg az ollót és ragasztót, és kezdjünk neki!

Tippek az örömteli alkotáshoz

Ha nem szeretnénk egyedül készíteni a díszeket, vonjuk be családtagjainkat, barátainkat is a buliba! Még azok is, akik azt hajtogatják, hogy nincs kedvük vagy kreativitásuk ehhez, ők is csatlakozni fognak a jó mókához.

Falapos asztali dísz felirattal és három gyertyával

Ha kicsit bizonytalanok vagyunk, hogy pontosan hogy állítsuk össze a kompozíciót, először csak ragasztás nélkül tegyük egymás mellé a díszeket! Figyeljünk a mértékre! Ne akarjunk minden figurát, gömböt, termést egy díszre rázsúfolni, mert összegabalyodik benne a szemünk. Mindig a legnagyobb díszt helyezzük el, utána jöhetnek a kisebbek, amiknek a helyével könnyebb sakkozni. Ha gyertyát is szántunk a kompozícióba, először annak a helyét határozzuk meg, és ahhoz igazítsuk a többi díszt!

Nagyobb méretű asztali dísz

Ha ragasztópisztollyal, éles tárgyakkal dolgozunk, ne hagyjuk, hogy munkánk közben valami tartósan elterelje a figyelmünket, mert nem csak a készülő műben tehetünk kárt. Munkánkhoz türelmesek legyünk, álljunk hozzá bizalommal és szeretettel! Mindig tartsuk szem előtt: nagyon kevés dolgot nem lehet kijavítani!

Régi kosár újragondolva

Ezúton kívánok minden kedves és kitartó Olvasónak varázslatos, békés, boldog ünnepeket és sikerekben gazdag új esztendőt!

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Különleges időjárási jelenségek

2024. július 17. 05:40

A különleges szó alatt itt ne ritkát értsünk, hanem a szélsőséges, vagy éppen összetett jelenségeket, amelyekkel az elmúlt években egyre nagyobb gyakorisággal találkozunk. Beszéljünk az aszályról, a hőhullámról, az okklúziós frontról, a szélviharokról és a szupercelláról.

Jussanak el mindenkihez a talajvédelemmel kapcsolatos tudnivalók!

2024. július 12. 05:40

Házikert-tulajdonosként is sokat tehetünk kertünk talajának védelmében, sőt ha ismerjük a fizikai tulajdonságait és a benne zajló jellemző folyamatokat, akkor nagyobb eséllyel telepítjük be a kertünket sikeresen a megfelelő növényfajokkal, és helyes gyakorlatokkal fogunk termeszteni is benne.

Megszűnt a baromfik kötelező zártan tartására vonatkozó előírás madárinfluenza idejére

2024. július 11. 05:40

A madárinfluenzával összefüggő kötelező érvényű intézkedések változhatnak, ezért érdemes az állattartóknak folyamatosan tájékozódni a Nébih honlapján és szakmai oldalakon az új hírekről!

Tartsunk indiai futókacsát a háznál!

2024. július 6. 05:40

A futókacsák szívósak, támogató társas lények, és igénytelenségük miatt egyszerű a tartásuk. Mégis, vannak sarkalatos pontok, amelyeket a sikeres kacsatulajdonosok betartanak, így hosszú évekig számíthatnak a futókacsáik hathatós segítségére.

Szórakoztató természet – társasjátékok ajándékba kisebbeknek

2022. december 18. 05:37

Általános iskolás gyerkőcöknek vagy idősebbeknek könnyebb találni olyan játékot, amiben az egész család örömét leli, és többször körbeüljük a játékasztalt. Azonban a kisebbeknek sem kell lemondaniuk az egész famíliát szórakoztató, igényes és szép társasokról.

Szórakoztató természet – társasjátékok ajándékba nagyoknak

2022. december 17. 10:37

Egy szuper társasjáték mindig jó ajándékötlet – nemcsak karácsonyra, hanem akár születésnapra, házavatóra vagy évfordulóra. Kiragadtam azt az 5+1, természettel kapcsolatos, nagyobb gyerekeknek való játékot a sok-sok közül, amely megéri, hogy megismerkedjen vele a rokonság – miközben észrevétlenül tanulunk is valami újat a természetről.

A lúd, az újbor és Márton

2023. november 11. 05:40

Szent Márton, a tours-i püspök, a fegyvertelen katona, hazánk védőszentje, az újbor bírája – honnan ered ez a sokszínű, régi kultusz? Hogy kapcsolódik mindez egyetlen emberhez?

Legyen saját fűszerkertünk - 5. rész

2020. április 4. 06:36

Hogyan nevelhetünk egészséges fűszernövényeket a saját kertünkben? Milyen környezeti igényei vannak a különleges ételek nem mindennapi fűszernövényeinek? Íme a koriander és a zamatos turbolya!