Ház, táj

Allergiás kertészkedik – mi pontosan a pollen és mi a szerepe?

Agrofórum Online

Mire jó és pontosan hogyan működik a pollen? Hogyan jött létre a természetben ennyiféle formájú és színű virág? Pontosan mi célt szolgál a növénynek a virága?

A növények virágai annak érdekében alakultak ki olyan formájúvá és színűvé, amilyeneknek ma ismerjük őket, hogy a pollen (hímnemű magkezdemény) sikeresen a termőre (a nőnemű magkezdeményre) kerülhessen. A virágzat evolúciós fejlődése a növények számára egyetlen célt szolgál, méghozzá a fajuk fennmaradását, mindeközben az embereknek pedig számos hasznot hoznak – gondoljunk a gyümölcstermő fákra és cserjékre, vagy a tavaszi virágainkra.

A kreatív természet okos alkotásai

A természet kimeríthetetlen gazdag forma- és színvilágban hozott létre különböző virágzatokat, amelyek a mi kertünknek gyönyörű virágágyásokat és termésben gazdag palántákat, gyümölcstermő bokrokat és fákat eredményeznek.

Ezzel szemben a növény számára egyetlen célt szolgál a virágzat: a fennmaradást, hogy fenntarthassa a saját faját úgy, hogy a sikeres szaporodási stratégiájával új élőhelyeken telepedhessen meg, és kicserélje a genetikai állományát egy másik fajtársával, hogy alkalmazkodásra képesek maradjanak az utódai.

Állatok és virágok kapcsolata

A növények és az állatok közös, nem ritkán évmilliós távlatú fejlődése alatt sok kölcsönösen előnyös kapcsolat (úgynevezett szimbiózis alakult ki). Míg a méhek, dongók, legyek, bogarak, lepkék, madarak és denevérek élelmet, illatanyagokat vagy éjszakai szállást kapnak a növénytől, addig a növény virága a tüsténkedő állatoknak hála garantáltan beporzásra kerül: így mindenki nyert.

A természet kimeríthetetlen gazdag forma- és színvilágban hozott létre különböző virágzatokat
A természet kimeríthetetlen gazdag forma- és színvilágban hozott létre különböző virágzatokat

Annak érdekében, hogy ez a kapcsolat minél gördülékenyebben menjen, a növények elképesztő stratégiákat fejlesztettek ki a beporzók egyes csoportjainak magukhoz csalogatásához.

Például az ajakosvirágúak rendjébe tartozó fajok olyan virágot fejlesztettek ki, amelyek a nagyobb testű dongókra is számítanak, és keskenyebb bejáratot hagynak a nektárhoz vezető úton a virágzatban, vagy mélyre elrejtik azt a virágban, így a dongónak be kell másznia mélyebben a virágzatba, eközben pedig letörlődik a testén szállított pollentömeg. Okos, nem igaz?

Vannak olyan növények, amelyek virágai kellemetlen szagot árasztanak magukból, és nyitottan kínálják a nektárt a beporzók részére – ezt a stratégiát a legyeknek találták ki.

A nappali lepkék számára a virágok megfelelő leszállóhelyet is biztosítanak, és hogy a szájszervükkel kényelmesen tudjanak táplálkozni, csöves virágzatot alakítottak ki (pl. vadmajoránna).

Az éjszakai lepkékre számító növények naplemente után csalogatják illatukkal a beporzókat, ilyen az angyaltrombita és a lonc stratégiája is.

A legprofibb csalogatómódszere kétségkívül bizonyos orchideafajoknak van, amelyeknek virágzatát úgy alakították ki, hogy bizonyos rovarok nászra kész nőstényeihez hasonlítson, így a hím egyedek gondolkodás nélkül repülnek rá a virágokra. Sajnos semmi egyebet nem visznek magukkal, csak egy jó adag pollent a virágról.

Ennek a dongónak a teste már tele van virágporral
Ennek a dongónak a teste már tele van virágporral

Fontos az energiatakarékosság is!

A nektár- és pollentermelés nagyon sok energiát kíván a növénytől, ezért a növények különböző trükköket, módszereket vetnek be, hogy minél több rovart magukhoz csalogassanak:

  • élénk színanyagokkal gazdag pollentartalmat színlelnek;
  • több nektármirigyet láttatnak a világgal, holott csak egyet vagy kettőt pumpálnak tele ténylegesen nektárral;
  • vagy egy összetett virágzatnak nem minden virága szolgáltat nektárt.

Az energiatakarékosság nagy mesterei például a fészkesvirágzatúak (pl. százszorszép, kokárdavirág, napraforgó), amelyek sok kicsi virágból alkotják a nagy, „egységnyi” fészekvirágzatot, és a megtermékenyíthető kis virágok köré feltűnő színű, nagy, „üres” virágokat fejlesztenek. Így a rovarok azt hiszik, hogy nektárban és pollenben tocsogó virágzatra bukkantak.

Ezenkívül a rovarokkal porzódó virágok egy ragadós anyaggal vannak bevonva, hogy jól meg tudjanak tapadni a beporzó állatokon, és gond nélkül eljussanak a legközelebbi virágra.

Az energiatakarékosság nagy mesterei a fészkesvirágzatúak
Az energiatakarékosság nagy mesterei a fészkesvirágzatúak

Méhlegelők

A méhlegelők olyan növénytársítások, amelyeket mézelő növények alkotnak – vagyis olyanok, amelyek bőven termelnek nektárt a legfontosabb beporzóink számára (ide tartozik például a fekete nadálytő, vagy a kerti tök, amely egy virágában 28 mg nektárt is képes termelni egy nap alatt). A méhlegelőket annak érdekében hozták létre városokban, szántóföldek mellett vagy azok között, és mostanában nagyobb kertekben is, hogy segítsék a beporzók életét: mindig találjanak elegendő táplálékot és búvóhelyet egy háborítatlan „legelőn”.

Érthető, hogy aki pollenallergiával szenved, annak a méhlegelőket kicsit messzebbről kell csodálni, mivel elképesztő mennyiségű pollen szabadulhat fel egy egészséges, fajokban gazdag környezetben.

Kapcsolódó cikkek:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mit kell tudni a hazánkban élő társas darázsfajokról? - I. rész

2024. augusztus 30. 05:40

Magyarországon a leggyakrabban a társas darázsfajok képviselőivel találkozhatunk. Közülük a leggyakoribbak a kecskedarázs, a német darázs és a padlásdarázs.

Mit kell tudni a hazánkban élő magányos darázsfajokról?

2024. augusztus 27. 05:40

Életmódjukat tekintve a darázsfajokat két nagy csoportba oszthatjuk, így megkülönböztetünk magányos és társas darázsfajokat. Ismerkedjünk meg a magányos darazsak szokásaival és legfőbb fajaival!

Mit kell tudni a hazánkban élő darázsfajokról?

2024. augusztus 16. 05:40

A minap találtunk egy tenyérnyi darázsfészket, amely kecskedarazsak otthona volt. Gondoltam, utánajárok az allergiás cikksorozat kapcsán a darazsak világának, és a darázsfészkek biztonságos eltávolításának.

Allergiás kertészkedik – a pollen és a megporzás

2024. augusztus 5. 05:40

Értsük meg a növények különböző szaporodási stratégiáit! Mi a különbség a szélbeporzású és rovarmegporzású növények pollenjei között? Melyik növények egy- és melyek kétlakiak? Mit jelent az egyivarú és kétivarú virág fogalma?

Mit kell tudni a hazánkban élő darázsfajokról?

2024. augusztus 16. 05:40

A minap találtunk egy tenyérnyi darázsfészket, amely kecskedarazsak otthona volt. Gondoltam, utánajárok az allergiás cikksorozat kapcsán a darazsak világának, és a darázsfészkek biztonságos eltávolításának.

A darazsak is segítik a beporzást

2018. szeptember 19. 14:40

A kutatások hiánya a darazsak védelmének kidolgozását is akadályozza, pedig számuk csökken a klímaváltozás és az élőhelyek zsugorodása miatt.

Fontos szerepet játszanak a beporzásban a molylepkék?

2020. május 13. 16:02

Az éjjel aktív molylepkék jóval nagyobb és összetettebb beporzási hálózattal rendelkeznek, mint a nappal tevékenykedő rovarok, például a méhek.

Károsak a virágok körül repdeső, darázsra emlékeztető kis rovarok?

2023. június 22. 04:36

Az elmúlt 1-2 héttől igen sok sárga csíkos rovar repdes a virágoknál, darazsakhoz hasonlóak, csak azoknál sokkal kisebbek. Mik lehetnek ezek, és károsak-e?