Ház, táj
Ház, táj

Ismerjük fel a beporzó rovarokat a kertünkben! – A méhfélék I.

Ismerjük fel a beporzó rovarokat a kertünkben! – A méhfélék I.

Agrofórum Online

Ki ne ismerné gyerekkorától kezdve a legszorgosabb rovarokat, amelyek egy rendkívül izgalmas közösség részei. Számtalan méhfajjal találkozhatunk a kertben, és érdemes róluk tudni egy s mást.

A kertünkben sürgő-forgó beporzók közül közelebbről megismerkedtünk már a legfontosabb bogarakkal, lepkékkel, darazsakkal és kétszárnyúakkal (légyfajokkal).

A hártyásszárnyúak rendjébe tartozó darazsak (fémdarazsak, bányászdarazsak) rokonai a különböző méhfajoknak. Ez a rend pedig több száz különböző méhfajt számlál itthon, köztük a legfontosabbak a poszméh-, művészméh-, bundásméh-, földiméh-fajok és természetesen a háziasított háziméh.

A következő két cikkben ezekkel a fajokkal ismerkedünk meg. Most a poszméhek és a bundásméhek kerülnek bemutatásra.

Szorgos kis méhecskék

A beporzó méhfajok már külsejükben is elárulják nekünk, hogy miért látogattak el a kertbe: jó beporzók lévén rendelkeznek egy igen hatékony szállítóeszközzel, mégpedig a lábukon lévő púpos kosárkájukkal, emellett a testükön és végtagjaikon lévő dús szőrzetükön is sárgállik a pollen. Aktív repülési időszakuk alatt szinte nem is látunk mást, csak hogy egyik virágot a másik után látogatják.

A háziasított háziméh mellett nagyon sok vadméh-faj is szép számmal képviselteti magát a rovarvilágban: hazánkban több mint 700 vadméh-fajt tartanak számon, szerte a világban pedig kb. 20-25 ezerre becsülik a fajok számát.

Beporzó tevékenységük a gyümölcsös kultúrákban és a vadnövények természetes életközösségeiben is vitathatatlan. Kutatások alkalmával megfigyelték, hogy például az almafa virágainak beporzói fele-fele arányban házi- és vadméhek. Ezenkívül vannak olyan növények (pl. lucerna) amelyek felépítésükből adódóan nehezen hozzáférhetők a háziméh számára, ezért beporzásuk nagyban függ a vadméhek tevékenységétől.

Poszméh-fajok

A poszméh-fajoknak több mint 250 fajuk ismert, az egész világon elterjedtek. Az ide tartozó fajok változó méretűek, nagy részük szociális, ami azt jelenti, hogy 50-500 egyedet magába foglaló kolóniákban élnek. A kolóniákban élő fajok napközben gyakran föld alatt pihennek, általában emlősök föld alatti kamráiban, amelyeket egerek, vakondok üregeiben készítettek. Ezek a fajok így kerülik el a rájuk kedvezőtlenül ható nagy meleget és a forró napsugarakat. Más poszméh-fajok a fák odvaiban, vagy akár a magas és sűrű fűben is létrehozhatják a kolóniát, nem szükséges számukra a föld alatti otthon.

A poszméhek a virágokról pollent és nektárt is gyűjtenek

A mérsékelt égövben, így hazánkban is az egyedek nagy része (dolgozók, idős nőstények, herék) ősszel elpusztulnak, és csak a megtermékenyített nőstények telelnek át. Ezek a nőstények tavasszal lerakják a petéiket az általuk épített és csak néhány sejtből álló lépbe. A hímek csak nyár végén, illetve ősszel jelennek meg.

A poszméhek fajtól függetlenül szelíd fajok, de a nőstények szúrhatnak, ha veszélyben érzik magukat, ezért ne háborgassuk őket! Hazánkban a földi poszméh (Bombus terrestris) a legelterjedtebb faj.

A poszméheket másképpen dongóknak, vagy dongóméheknek is nevezik, ami hangos, döngő repülésükre utal. A poszméhek a legnagyobb termetű méhek közé tartoznak. Tömött testüket rendszerint tarka szőrbunda fedi. Színük általában feltűnően kontrasztos.

A virágokról pollent és nektárt is gyűjtenek. Számos növényt, köztük vadnövényt és termesztett növényfajt is beporoznak, köztük például a paradicsomot, cukkinit, dinnyét, paprikát és lucernát. Számos országban oly mértékben elterjedtek, hogy az üvegházi növényfajok egyedüli beporzó rovaraivá váltak.

Népszerűségüknek és tagadhatatlan hasznosságuknak köszönhetően az 1980-as évek óta kereskednek is velük. Ez a helyzet az Európában (Franciaországban, Olaszországban), Törökországban és Irán északi részén honos földi poszméh dalmatinus alfajával (Bombus terrestris dalmatinus), amelynek 1 millió kolóniája 2006-ban mintegy 57 országba jutott el.

Érdekesség a poszméhekről

A poszméhek a sikerüket a viselkedésüknek és szájszervüknek köszönhetik: sokkal alacsonyabb hőmérsékleten is aktívak, mint a háziméhek, ezenkívül a többi fajnál jóval hosszabb nyelvvel rendelkeznek. Ez azért fontos, mert így a mélyebben levő nektárforráshoz is hozzáférnek, pl. a lucerna virágaihoz. Ennek köszönhetően a lucerna virágait több mint 70%-ban a poszméhek porozzák be.

Bundásméh-fajok

A bundásméh-fajok a mézelőméhek alcsaládjának egyik legnagyobb csoportja mintegy 400-450 becsült fajszámmal. Ezek a fajok elnevezésüket a robusztus testüket borító dús szőrzetről kapták. Különös ismertetőjük, hogy nincs pollengyűjtő kosárkájuk. Ezt helyettesítendő a nőstények hátsó lábán hosszú szőrszálak nőnek, amelyekre rá tud tapadni a virágpor. A poszméhekhez hasonlóan a hímek és a nőstények is hosszú nyelvvel rendelkeznek, mely lehetővé teszi számukra, hogy a mély és csőszerű virágok nektárjához is hozzájussanak.

A bundásméhek magányosan élnek, fészküket a száraz talajba, falrepedésekbe építik

A bundásméhek magányosan élnek, fészküket a száraz talajba, falrepedésekbe építik. Vannak köztük olyan fajok, amelyek számos növényt látogatnak és képesek beporozni, megint mások csak bizonyos növényekre vagy növénycsaládokra specializálódtak. Ilyen a legismertebb bundásméh-faj is, a gyakori bundásméh (Anthophora plumipes), amely a Boraginaceae növénycsalád és más kora tavaszi fajok virágait porozza be. A kedvencei közé sorolhatók a tüdőfű, a nárcisz, a kankalin, a rozmaring, a káposzta és a lóbab virágai is.

Kapcsolódó cikkek:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A palántaneveléshez megfelelő föld házilag is elkészíthető!

2024. február 27. 05:40

Korántsem mindegy, milyen ültetőközeget választunk palántáink számára! Ha nem bízunk másban, mint amit magunk elkészítünk, akkor itt a lehetőség: állítsuk elő mi a palántaföldet!

Mindent a laskagombáról

2024. február 22. 05:40

Ugyan a csiperkegomba töretlen sikeréhez még nem hasonlítható a laskagomba népszerűsége, de kiváló emészthetőségének és széles körű felhasználásának hála mára már megelőzte a keresettsége a shii-take gombáét.

A füge metszése

2024. február 20. 05:40

Egyre több kertnek lakója a füge, és nem véletlenül kedvelik sokan ezt az impozáns növényt: nemcsak finom és egészséges terméséért, de díszítő értékéért is szívesen ültetik a kertbe. Viszont a teleltetésén kívül a metszésére is időt kell szánni.

Mindent a csiperkéről

2024. február 6. 05:40

Miben különbözik a mezei és az erdőszéli csiperke? Hogyan termeszthetők, és hol találjuk meg őket a természetben? Miért fontos rendszeresen fogyasztanunk csiperkét? Hogyan használjuk fel, és hogyan tároljuk?

Kutyáink és macskáink tiltólistája – ezek ne szerepeljenek az étrendjükben!

2022. március 15. 08:36

Sok háztartásban napi szinten előfordul, hogy az ebédből, a vacsorából vagy a főzésből megmaradt ételmaradék vagy „potyadék” válogatás nélkül a macska vagy kutya táljában landol. Ez alapvetően nem probléma, hiszen ezeknek az élelmeknek a jelentős része alkalmas kedvenceink táplálására, de nem szabad mindent és minden mennyiségben eléjük tennünk! Lássuk a legfontosabb tudnivalókat!

Ismerjük meg a kertünkbe látogató madarakat! – A szajkó és a fakopáncsfajok

2022. február 2. 04:36

Ismét a nagyobb testű, etetőt látogató madaraké a szerep! Ismerkedjünk meg közelebbről a kiváló utánzóművész szajkóval, a fák doktorával, a nagy fakopánccsal, az erdőkhöz hűséges közép fakopánccsal és a vékony ágakon is táplálkozó kis fakopánccsal!

Sziklakert újratöltve

2022. április 1. 07:37

Hogyan leheljünk életet egy elhanyagolt sziklakertbe? Nézzük lépésről lépésre, miként varázsoljuk ismét üde színfolttá!

Gombagyűjtési szabályok I.

2022. április 28. 06:36

Milyen alapvető szabályokat kell betartanunk, ha gombászni indulunk? Mikor és hol gyűjtsünk gombát? Mely területeken kerüljük a gombagyűjtést? A cikksorozat első részében ezekkel a kérdésekkel foglalkozunk.