4℃ 3℃
november 26. Virág, Szvetlana, Konrád, Viktória, Milos
Ház, táj blog

Fatüzelés: érvek és ellenérvek

Agrofórum Online

Érdemes, hasznos, tudatos döntés a fával való fűtés az otthonunkban? Milyen környezetvédelmi vonatkozásai vannak? Mitől függ a fatüzelés helyes gyakorlata?

Sok embertől hallani, hogy anyagi, környezetvédelmi, kényelmi vagy egyéb más megfontolásból nem élnek a fával való fűtés lehetőségével. Sok érvet és ellenérvet fel lehet sorakoztatni a témában, és számos tényező – köztük a vásárlás, a megfelelő tárolás, szárítás és felhasználás – közrejátszik abban, hogy a fatüzelés előnyeit vagy hátrányait sikerül-e érvényesítenünk.

Az alábbi összefoglaló a pro-kontra érvekkel segíthet végiggondolni, hogy milyen lehetőségeket rejt a fatüzelés, és milyen hátrányaival kell számolnunk.

A fatüzelés előnyeiA fatüzelés hátrányai
A fa megújuló energiaforrás: a felelős erdőgazdálkodásból származó, tüzelőanyagnak elszállított fa helyére fákat telepítenek.A nem megfelelő használat (pl.: nedves fával való fűtés) során csökken a fűtőérték, és több szennyezőanyag jut a levegőbe.
A fatüzeléssel biztosíthatja a háztartás a nem megújuló (fosszilis) energiahordozóktól való függetlenséget.A tűzifával való fűtés hatásfoka erősen függ a tűzifa minőségétől.
A fával való fűtés során környezetbarát tüzelőanyagot használunk.A faanyag tárolása és szárítása körülményesebb a többi tüzelőanyagéhoz képest (pl.: gáz, fabrikett).
A faanyag, amelyet eltüzelünk (és a megfelelő helyről vásároljuk), szén-dioxid-semleges*.Egyes tűzifa-fajták égetése során sok hamu keletkezik.
A többi tüzelőanyaghoz képest alacsonyabb a levegőterhelése (emissziója): mivel a fa nem tartalmaz ként, ezért a füstje sem tartalmaz a környezetre rendkívül káros kén-dioxidot.A megrendelt faanyag szállítása akkor gazdaságos, ha az otthonunkhoz minél közelebb vásároljuk meg a fát. Nagyobb távolságra történő szállítás drága és magasabb a környezetterhelése.
A többi tüzelőanyaghoz (pl. brikett, pellet) képest kedvezőbb ára van. 
Megfelelő előkészítés és feldolgozás mellett kényelmes és könnyű az alkalmazása. 
A fatüzelésre való teljes átállás esetén nincs dolgunk a gázszolgáltatással. 
Helyi szinten elérhető energiaforrás, így kisebb távolságokra való szállítás sem jelent nagy környezetterhelést. 
A helyi kitermelésből vásárolt tűzifa bevételi forrást jelent az erdőgazdaságnak. 
*A felelős erdőgazdálkodásból származó, fatüzeléshez használt faanyag szén-dioxid-semleges, vagyis pontosan annyi szén-dioxid keletkezik az égése során, mint amennyit növekedése alatt elnyelt.

A fatüzelés nem merül ki „pusztán” ennyiben, a fenti tényezőket is még tovább lehet bontani. Vegyük például a tudatos vásárlás fontosságát.

A fa megújuló energiaforrás – a felelős erdőgazdálkodásból származó, tüzelőanyagnak elszállított fa helyére fákat telepítenek

Ha a vásárolt tűzifa felelős erdőgazdálkodásból származik, a kitermelt fa helyére újabb csemetéket ültetnek, melyek újra képesek elnyelni a keletkezett szén-dioxidot, így ha ügyelünk a vásárláskor az eladó megválasztására, azzal támogatjuk a hazai felelős és fenntartható fakitermelést.

Egy másik nagyon fontos kérdés a károsanyag-kibocsátás. A fa eltüzelésekor számos tényező befolyásolja, hogy mekkora terhelésnek tesszük ki a környezetünket. A nem megfelelő tüzelőanyag használatának következményeképpen számos levegőszennyező anyag (pl.: szén-monoxid, nitrogén-oxid, nitrogén-dioxid, egyéb, az egészségre veszélyes anyagok) kerülhet a levegőbe. Ennek legfőbb okai a következők lehetnek:

  • nem megfelelő minőségű tüzelőanyag: nedves fa, vagy különböző anyagokkal kezelt (pl.: lakozott vagy préselt) faanyag;
  • megfelelő mennyiségű oxigén hiánya; a kémény esetleges hibája, dugulása; elégtelen füstelvezetés, vagy régi, karbantartás nélkül használatban lévő készülékek.

A cikksorozat további részeiben bővebben kitérünk a megfelelő minőségű tüzelőanyag fontosságára, de röviden itt is legyen szó arról, hogy a tűzifa használatakor a fa nedvességtartalma elsődleges jelentőségű.

Egy fa a kivágáskor 45-50%-os nedvességtartalmú, ami a nyári időszak során 18-25%-ig képes kiszáradni, és kb. 1 évnyi megfelelő tárolás esetén csökkenhet le a tüzeléshez alkalmas 10-20%-os nedvességtartalomra. A száradás üteme a fa fajtájától is függ.

A nem megfelelő tüzelőanyag használatának következményeképpen számos levegőszennyező anyag kerülhet a levegőbe

Nedves fával tüzelni nemcsak gazdaságtalan, de környezetkárosító is. A száraz fa fűtőértéke 15 MJ/kg, a frissen vágotté 7 MJ/kg körüli, mivel a fában rejlő energia jelentős része ilyenkor a fában lévő víz elpárologtatására megy el.

A következő cikkekben a tüzelőanyag vásárlásáról, a megfelelő tárolásról és szárításról, valamint a helyes felhasználásról lesz szó.

Kapcsolódó cikkek:

Mi a különbség a mikrozöld és a csíra között?

2025. november 22. 05:40

A csíráztatás és a mikrozöldek nevelése fenntartható és egészséges alternatívát jelent a lecsökkent zöldség- és gyümölcsválaszték idején.

Ökológiai sövény gondozása

2025. november 14. 06:10

Mivel az ökológiai sövény számos cserjefajból áll, azt várnánk, hogy jelentős figyelmet kell szentelni a gondozására. Pedig éppen ellenkezőleg!

Az ökológiai sövény növényei

2025. november 13. 05:40

A sövények kiterjedt lehetőséget adnak menedékként a kertünk hasznos állatainak az időszakos vagy hosszabb ideig tartó nyugalmi időszakokhoz.

Ökológiai sövény – a fenntartható, fajgazdag kert élő védőfala

2025. november 11. 05:40

Az ökológiai sövény kialakításához különböző időben virágzó, különböző terméseket hozó, lombhullató és örökzöld cserjéket kell kombinálni.

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Április

2023. április 14. 05:36

Az április nagyon izgalmas hónap a kerti szezon szempontjából: nemcsak a zöldségek és gyümölcsök, de már a fűszerek között is találunk szezonális fajtákat. Lássuk, milyen idényszerű finomságok kerülhetnek az asztalra ebben a hónapban!

Őszi körtés-fahéjas pite

2019. november 17. 09:34

Az őszi idénygyümölcsök közül a körte az egyik kedvencem. Számtalan étel van, amihez felhasználható, ezek közül én most egy édes pite receptjét hoztam nektek, bizonyítva, hogy nem csak a klasszikus szilvás-fahéjas vagy almás-fahéjas verzió állja meg a helyét.

Húsvéti sonka

2019. április 19. 06:37

Ha rajtam múlna, minden héten főznénk sonkát. Jó, hát lehet, hogy a tormát és a retket időnként lecserélném valami másra, de magát a sonkát szerintem nagyon nehezen tudnám megunni.

Holló Albert, a detki fiatal gazda

2018. május 19. 05:24

Bemutatkozik a Mátra lábánál gazdálkodó Holló Albert, aki méltán büszke arra, hogy négy generáció gazdálkodik a családban.