Ház, táj blog

Fatüzelés: érvek és ellenérvek

Agrofórum Online

Érdemes, hasznos, tudatos döntés a fával való fűtés az otthonunkban? Milyen környezetvédelmi vonatkozásai vannak? Mitől függ a fatüzelés helyes gyakorlata?

Sok embertől hallani, hogy anyagi, környezetvédelmi, kényelmi vagy egyéb más megfontolásból nem élnek a fával való fűtés lehetőségével. Sok érvet és ellenérvet fel lehet sorakoztatni a témában, és számos tényező – köztük a vásárlás, a megfelelő tárolás, szárítás és felhasználás – közrejátszik abban, hogy a fatüzelés előnyeit vagy hátrányait sikerül-e érvényesítenünk.

Az alábbi összefoglaló a pro-kontra érvekkel segíthet végiggondolni, hogy milyen lehetőségeket rejt a fatüzelés, és milyen hátrányaival kell számolnunk.

A fatüzelés előnyeiA fatüzelés hátrányai
A fa megújuló energiaforrás: a felelős erdőgazdálkodásból származó, tüzelőanyagnak elszállított fa helyére fákat telepítenek.A nem megfelelő használat (pl.: nedves fával való fűtés) során csökken a fűtőérték, és több szennyezőanyag jut a levegőbe.
A fatüzeléssel biztosíthatja a háztartás a nem megújuló (fosszilis) energiahordozóktól való függetlenséget.A tűzifával való fűtés hatásfoka erősen függ a tűzifa minőségétől.
A fával való fűtés során környezetbarát tüzelőanyagot használunk.A faanyag tárolása és szárítása körülményesebb a többi tüzelőanyagéhoz képest (pl.: gáz, fabrikett).
A faanyag, amelyet eltüzelünk (és a megfelelő helyről vásároljuk), szén-dioxid-semleges*.Egyes tűzifa-fajták égetése során sok hamu keletkezik.
A többi tüzelőanyaghoz képest alacsonyabb a levegőterhelése (emissziója): mivel a fa nem tartalmaz ként, ezért a füstje sem tartalmaz a környezetre rendkívül káros kén-dioxidot.A megrendelt faanyag szállítása akkor gazdaságos, ha az otthonunkhoz minél közelebb vásároljuk meg a fát. Nagyobb távolságra történő szállítás drága és magasabb a környezetterhelése.
A többi tüzelőanyaghoz (pl. brikett, pellet) képest kedvezőbb ára van. 
Megfelelő előkészítés és feldolgozás mellett kényelmes és könnyű az alkalmazása. 
A fatüzelésre való teljes átállás esetén nincs dolgunk a gázszolgáltatással. 
Helyi szinten elérhető energiaforrás, így kisebb távolságokra való szállítás sem jelent nagy környezetterhelést. 
A helyi kitermelésből vásárolt tűzifa bevételi forrást jelent az erdőgazdaságnak. 
*A felelős erdőgazdálkodásból származó, fatüzeléshez használt faanyag szén-dioxid-semleges, vagyis pontosan annyi szén-dioxid keletkezik az égése során, mint amennyit növekedése alatt elnyelt.

A fatüzelés nem merül ki „pusztán” ennyiben, a fenti tényezőket is még tovább lehet bontani. Vegyük például a tudatos vásárlás fontosságát.

A fa megújuló energiaforrás – a felelős erdőgazdálkodásból származó, tüzelőanyagnak elszállított fa helyére fákat telepítenek

Ha a vásárolt tűzifa felelős erdőgazdálkodásból származik, a kitermelt fa helyére újabb csemetéket ültetnek, melyek újra képesek elnyelni a keletkezett szén-dioxidot, így ha ügyelünk a vásárláskor az eladó megválasztására, azzal támogatjuk a hazai felelős és fenntartható fakitermelést.

Egy másik nagyon fontos kérdés a károsanyag-kibocsátás. A fa eltüzelésekor számos tényező befolyásolja, hogy mekkora terhelésnek tesszük ki a környezetünket. A nem megfelelő tüzelőanyag használatának következményeképpen számos levegőszennyező anyag (pl.: szén-monoxid, nitrogén-oxid, nitrogén-dioxid, egyéb, az egészségre veszélyes anyagok) kerülhet a levegőbe. Ennek legfőbb okai a következők lehetnek:

  • nem megfelelő minőségű tüzelőanyag: nedves fa, vagy különböző anyagokkal kezelt (pl.: lakozott vagy préselt) faanyag;
  • megfelelő mennyiségű oxigén hiánya; a kémény esetleges hibája, dugulása; elégtelen füstelvezetés, vagy régi, karbantartás nélkül használatban lévő készülékek.

A cikksorozat további részeiben bővebben kitérünk a megfelelő minőségű tüzelőanyag fontosságára, de röviden itt is legyen szó arról, hogy a tűzifa használatakor a fa nedvességtartalma elsődleges jelentőségű.

Egy fa a kivágáskor 45-50%-os nedvességtartalmú, ami a nyári időszak során 18-25%-ig képes kiszáradni, és kb. 1 évnyi megfelelő tárolás esetén csökkenhet le a tüzeléshez alkalmas 10-20%-os nedvességtartalomra. A száradás üteme a fa fajtájától is függ.

A nem megfelelő tüzelőanyag használatának következményeképpen számos levegőszennyező anyag kerülhet a levegőbe

Nedves fával tüzelni nemcsak gazdaságtalan, de környezetkárosító is. A száraz fa fűtőértéke 15 MJ/kg, a frissen vágotté 7 MJ/kg körüli, mivel a fában rejlő energia jelentős része ilyenkor a fában lévő víz elpárologtatására megy el.

A következő cikkekben a tüzelőanyag vásárlásáról, a megfelelő tárolásról és szárításról, valamint a helyes felhasználásról lesz szó.

Kapcsolódó cikkek:

Kincsek, amiket az erdőben kell hagyni

2025. május 3. 05:40

Az erdőlátogatások során könnyen elragadhatja az embert a lelkesedés, ha valami nem mindennapi „kincsre” bukkan az avarban. Tudnunk kell azonban, hogy mi az, ami semmiképpen nem jöhet haza velünk az erdőből!

Elődeink tudása II. – köhögés és gyógynövények

2025. április 30. 05:40

A leggyakoribb „lábon kihordott” betegségeknek a különböző súlyosságú megfázások számítanak, amik miatt nem feltétlenül maradunk ki az iskolából vagy a munkából. A gyógyulásunkat, sőt még a betegség megelőzését is sok növény teája segítheti.

Gyűjtsük össze a konyhában a húsvéti tojásfestéshez a színezőanyagokat!

2025. április 18. 05:40

A természetes színezőanyagokkal elképesztően változatos húsvéti tojásokat festhetünk az ünnepre.

Kapcsolódjunk be a Tavaszi természetles programba!

2025. április 12. 05:40

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület április 1-től ismét elindította a Tavaszi természetles országos programot, amelynek keretein belül önkéntesen becsatlakozhatunk az Egyesület munkájába.

Kerti kalendárium – augusztusi teendők a veteményesben

2021. augusztus 20. 06:36

Az augusztus az év egyik legizgalmasabb hónapja a házikerti feladatok szempontjából: ültetünk, vetünk, gondozunk, gyomlálunk, pótolunk, szüretelünk és tervezünk. Lássuk, milyen feladatok várnak ránk pontosan a hónap elején, közepén és végén a veteményesben!

Élőhely-rekonstrukció a hazai erdőkben

2023. június 29. 05:37

Ahogy sorra meglátogatjuk a tájvédelmi körzeteket, arborétumokat, nemzeti parkokat, vadasparkokat, egyre több helyen fektetnek energiát abba, hogy a látogatók megértsék a természeti környezet védelmére irányuló törekvéseket. A hazai erdők élőhely-helyreállítása is ezek közé a folyamatos munkálatok közé tartozik.

Érdekességek a mézről

2023. október 14. 05:40

Mi is pontosan a méz? Melyik fajta hungarikum? Melyik mézet nevezzük krémméznek, és melyiket vaddohányméznek? Milyen régi az ismeret a méz jótékony hatásáról, és melyik fajta méz a világ legdrágább terméke?

Ha péntek, akkor halas recept: pontyfalatka

2019. április 5. 09:53

A MA-HAL a Nagyböjtben minden pénteken megoszt egy különleges, de könnyen elkészíthető halas receptet, ami kizárólag hazai halat használ alapanyagként.