Ház, táj
Ház, táj

Legyen saját fűszerkertünk – 3. rész

Legyen saját fűszerkertünk – 3. rész

Agrofórum Online

Hova kerüljön kertünkben a rozmaring, az oregánó, a kakukkfű és a cickafark? Mennyi öntözést, napfényt igényelnek? Milyen gyógyhatásai vannak a cickafarknak és a kakukkfűnek? Milyen ételekhez illik a rozmaring és az oregánó?

A cikksorozat első részében választ kaphattunk arra, mire érdemes ügyelnünk fűszernövényeink vásárlásakor és ültetésénél, illetve magról nevelésénél, továbbá hogyan gondoskodjunk magunk a friss fűszer-ellátásunkról. A cikksorozat második részében megismerkedhettünk az impozáns, tavaszi virágokkal ékeskedő zsályával, a bohókás borsikafűvel és a sokszínű, értékes levendulával. Ebben a cikkben pedig a bevezetőben felsorolt fűszernövények – az árvacsalánfélék családjába tartozó rozmaring, oregánó, kakukkfű és az őszirózsafélék családjába tartozó cickafark – kerülnek ismertetésre.

Az alkalmazkodó kerti rozmaring

A halványlila, halványkék vagy fehér színű, apró, ajakos virágaival díszítő fűszer- és gyógynövény kerti rozmaring (Rosmarinus officinalis) a mediterrán térségek örökzöld, aromás illatú levelekkel pompázó növénye. Házi kertekben gond nélkül átteleltethető, csupán ültetésénél kell kiválasztanunk számára védett, déli-délnyugati fal által határolt termőhelyet, valamint a tél beállta előtt érdemes fenyőmulccsal, lombbal vagy gallyakkal takarni.

Egész évben kapható cserépben, ültethető balkonládába és kerti ágyásba is. Nagyon jól bírja a szárazságot, az sem zavarja, ha nyáron kiszárad a földje. Balkonládába vagy cserépbe ültetve gyakrabban kell öntözni, mint szabadföldön (ez a legnagyobb nyári melegben is legfeljebb heti 2-3 öntözést jelent). Egyedül a túlöntözésre kell fokozottan ügyelni, mivel gyökerei könnyen berothadhatnak pangó vízben. Éppen ezért a napos fekvés mellett a jó vízgazdálkodású talaj a megfelelő választás számára. Alkalmazkodóképességét bizonyítja, hogy tapasztalatok szerint 4-5 évig is egészséges bokrot képes nevelni félárnyékos kertben, vagy árnyas verandán is.

Rozmaring

Kórokozói, illetve kártevői hazánkban nem ismertek, a csigák és levéltetvek sem kifejezetten kedvelik a nyáron kámforillatot árasztó félcserjét, de a fiatal növény környezetét a kiültetés utáni 2 évig óvni kell a gyominváziótól: ugyanis az erőteljes növekedésű gyomok visszaszoríthatják a rozmaringot a fejlődésben. Az idősebb növények felkopaszodó hajtásait erőteljesen visszametszhetjük tavasszal, ezután bőséges öntözéssel serkenthetjük új hajtások növesztésére.

Dugványozással sikeresen szaporítható. „Szüret” után a fiatal hajtásokat hetekig tárolhatjuk zárható dobozban vagy zacskóban, szárított formában akár hónapokig is. Felhasználható bármely olasz étel ízesítésére: tésztafélékhez, húsokhoz, halételekhez, köretekhez (pl.: burgonya), krémlevesekhez, ünnepi és hétköznapi menühöz egyaránt.

Érdekesség a rozmaringról, hogy a középkortól a szerencse, az egészség, a tisztaság és a hűség szimbólumaként jelent meg még esküvői növénydíszekben is (pl.: asztalterítéken, de még menyasszonyi csokorban is).

Az elengedhetetlen oregánó

Kevésbé ismert nevén közönséges szurokfűnek (Origanum vulgare) vagy vadmajoránnának nevezzük ezt a világszerte széleskörűen felhasznált és termesztett fűszernövényt. Ez a kb. 40-70 cm-esre növő rizómás félcserje nyár közepétől hozza rózsaszínes-fehér virágait. Ovális alakú, fajtától függő színű levelekkel telerakott hajtásait virágzása előtt érdemes vágni, és frissen vagy szárítva a konyhánkban felhasználni. A virágzás előtti vágás két okból is indokolt: egyrészt ekkor a legmagasabb a növény illóolaj-tartalma, másrészt ekkortól még lehetősége van a növénynek a tél beállta előtt megerősödni. Szárítva sokáig tárolhatjuk napfénytől védett helyen a vágott hajtásokat, a friss hajtások hűtőben pár napig bírják.

A kertünkbe válasszunk számára napos helyet! A rozmaring gondozásához hasonlóan egyedül a pangóvizes talajt kerüljük el, mivel gyökérzete hamar felmondja a szolgálatot egy víz alatti „uszodában”. Hazánk talajainak többsége tökéletesen megfelel a fejlődésének, így kertünkben is egészségesen nőhet jó vízgazdálkodású, meszes talajon.

Oregánó

Kártevői és kórokozói nem ismeretesek, ám a fiatal növények fagyérzékenységére oda kell figyelni: ha az előrejelzés szerint kemény télnek nézünk elébe, még a többéves növényeket is takarjuk a rozmaringhoz hasonló módon! Metszését tavaszra időzítsük, így serkentjük leginkább az új hajtásrendszer gyors képzésére.

Felhasználhatjuk görög (pl.: muszaka, gyros) vagy olasz (pl.: lasagne, pizzaszósz, pizzatészta, bolognai- vagy milánói szószok, milánói sertésborda stb.) ételek elkészítéséhez, igazán egyedi, de nem markáns ízvilágot kölcsönöz a vendégváró ételeknek.

A szurokfüvet nemcsak kulináris célokra használhatjuk fel: a pajzsmirigyproblémákkal, hangszál- vagy hörgőgyulladással, illetve tartós rekedtséggel küzdők bizakodva fogyaszthatják teáját.

A sokoldalú kakukkfű

A hazánkban őshonos mezei kakukkfűnek (Thymus serpyllum) termesztett rokona az örökzöld félcserje kerti kakukkfű (Thymus vulgaris), melynek gyógyhatású illóolaját és fűszerként sokoldalúan használható leveles hajtásait már az ókorban is használták. Ez a Földközi-tenger térségeiből származó alacsony (20-40 cm magas), szétterülő növény balkonládába, cserépbe és szabadföldre is ültethető, csupán a következő szempontokat kell figyelembe vennünk:

A kakukkfű kifejezetten szeret a fényben tündökölni, csakis sok és közvetlen napsugárzás mellett fejlődik egészségesen. Szárazságtűrése legendás, és ha még ehhez jó vízáteresztő képességű, lazább szerkezetű talajba ültetjük, évekig számíthatunk rá. A rozmaringnál és oregánónál tápanyag-igényesebb, és az ültetés utáni hetekben több öntözést igényel. Minél idősebb a növény, annál fagyérzékenyebb, de dugványozással és magvetéssel is eredményesen szaporítható.

Citromillatú kakukkfű

Ahogy a rozmaring a tisztaság és a hűség, addig a kakukkfű az elegancia, a vitézség és a bátorság szimbóluma. Ez utóbbiak magyarázhatók azzal, hogy a görög neve (thymos) bátorságot jelent. Kellemes illatú és aromás ízű gyógynövényként alkalmazhatjuk emésztési problémákra, de ismert baktériumölő, fertőtlenítő, de még öregedés-lassító hatása is.

Számos fajtája közül is kiemelkedően kedvelt a citromillatú kakukkfű (Thymus citriodorus), melynek apró levelei sárgászöld színekben tündökölnek. A kerti kakukkfűhöz hasonlóan júniusban hozza halványlila vagy lilásrózsaszín ajakos virágait, melyek vonzzák a beporzó rovarokat.

A kakukkfű mind a magyar, mind a francia, mind az olasz konyha ételeit képes bearanyozni: egy jó kis babgulyást vagy pincepörköltet, de egy házi pizzaszószt vagy csirkés pennét is feldob. Ajánlható különböző zöldség alapú ételekhez is (pl.: rakott cukkíni vagy spárga).

A kakukktojás cickafark

A kakukkfű után miért ne következhetne a cikk keretein belüli kakukktojás? A közönséges cickafark (Achillea millefolium) ugyanis az előbbi három növényfajjal szemben az őszirózsafélék családjába tartozik, a cickafark nemzetség legismertebb és legelterjedtebb tagja. Ennek a 30-80 cm hosszú szárat nevelő évelő növénynek számos nemesített változatát ültethetjük évelő ágyásokba. Szára tetején található júliustól nyíló fehér, rózsaszín, narancssárga vagy piros bugavirágzata, levelei lándzsásak, méregzöldek.

Cickafark

A kakukkfűhöz hasonlóan a cickafark is meleg- és fénykedvelő, a laza szerkezetű talajigényük is stimmel. Hosszan tartó száraz időszakokban és nyári forróságban rendszeres öntözést igényel. A többi cikkszereplővel ellentétben nem tavasszal, hanem ősz végén kell erőteljesen, a föld felett visszavágni a töveket. Szaporítható magról és dugványról is, sőt érdemes a 3-5 éves növények szétosztása a fiatalítás érdekében.

Az orvosi cickafark nevet méltán érdemelte ki, hiszen sebgyógyító és –összehúzó hatása mellett a gyomorgörcsök megállítója, és a gyulladáscsökkentés koronázatlan királynője, illetve a női szervekkel kapcsolatos rendellenességek orvosolója.

A cickafark – szárítás után vagy frissen vágva – fűszeres-kesernyés íze miatt saláták és pácok különleges alkotóeleme lehet.

Remélem, a fűszernövényekről szóló harmadik cikk is segíteni fog kertünk elégedett lakójává tennie ezt a négy csodálatos növényt. A következő cikk fűszereplői a bazsalikom, a menta és a citromfű lesznek.

Eredményes, örömteli kertészkedést, és napsütésben gazdag(abb) heteket kívánok!

Kerti kalendárium - tennivalók az év utolsó hónapjában

2019. december 2. 04:37

Egy gazdag, sokrétű kert gondozója decemberben sem pihenhet. Számos teendő sorakozik még a feladatlistánkon, amit még idén tető alá kell hozni. Vegyük sorra, milyen „négyfalközti” és milyen kerti munkák várnak még ránk az ünnepek előtt.

Teleltetésre fel! III. rész – a muskátli, az encián, a kínai hibiszkusz és a murvafürt megfelelő téli védelme

2019. november 29. 04:36

Idén december első hete meghozza a fagyokat: a jövő hét éjszakáin országszerte mérhetünk -1, vagy akár -3 ℃-ot is. Nem késlekedhetünk tovább, ez a hétvége az utolsó időpont, hogy védett helyre vigyük a fagyérzékeny növényeinket. Mi a teendőnk az enciánbokorral, a murvafürttel, a kínai hibiszkusszal és a muskátlival?

Teleltetésre fel! II. rész – a citrusfélék, a leander, a sétányrózsa, a kefevirág és az angyaltrombita megfelelő téli védelme

2019. november 28. 05:36

Mik a pontos teendők fagyérzékeny növényeink megfelelő téli védelmének biztosításában? Hogyan oldjuk meg a leander, a sétányrózsa, a kefevirág, az angyaltrombita és a citrusfélék teleltetését?

Mindent a krizantémról

2019. november 23. 20:11

Hogyan lett a temető virágából mára házikertekben is kedvelt dísznövény, ami cserepes növényként balkonon, de bent a lakásban is megállja a helyét? Mit kell tudnunk az eredetéről? Mi a titka a sikeres gondozásának?

Jön a tavasz - ehető virágokkal színesebb a konyha

2019. február 28. 04:36

Elsőre bizarr bolondságnak tűnik, hogy a salátánkban, esetleg hidegtálak díszítéseként ibolyát vagy körömvirágszirmot használjunk. De ha belegondolunk, hogy mióta fogyasztunk kamillateát, vagy használunk körömvirág krémet, már nem tűnik annyira ördögtől valónak az ötlet.

Miből legyen sövény? II. rész – lombhullató sövénynövények

2019. június 26. 04:37

Milyen lombhullató, gyorsan növő vagy éppen dekoratív növényfajok alkalmasak sövény telepítéséhez? Melyik sövénynövény-fajnak mik az igényei, mire érdemes fokozottan ügyelni a kiválasztásnál?

Pad thai - házilag

2019. augusztus 8. 04:33

Régóta izgatta a fantáziámat ez a tradicionális thai étel, melynek számos elkészítési módja van a legkülönfélébb hozzávalókkal.

Ha péntek, akkor halas recept: Sült ponty káposztával

2019. április 19. 06:03

A MA-HAL a Nagyböjtben minden pénteken megoszt egy különleges, de könnyen elkészíthető halas receptet, ami kizárólag hazai halat használ alapanyagként.