Ház, táj blog

Madáretető másképp – „madárkarácsony”

Agrofórum Online

Az egyik közösségi oldalon futottam bele egy remek ötletbe, amit pár napja meg is valósítottunk az új otthonunkban. Nézzük, hogy készül a madarak számára feldíszített karácsonyfa!

Ha az ember ősz második felében költözik új otthonába vagy fog bele nagyobb felújításba, vajmi kevés ideje és energiája marad például madáretető (madárkarácsony) készítéséhez vagy vásárlásához, sőt annak kihelyezéséhez és folyamatos, gondos feltöltéséhez.

Bár jelenleg én is ebben az élethelyzetben vagyok, semmiképpen sem szerettem volna megfeledkezni szárnyas-énekes szomszédjainkról, akiknek nemsokára hatalmas segítséget fog jelenteni a kihelyezett eleség és tiszta ivóvíz.

Ha madáretetőre most nem is jutott idő, találtunk egy szuper megoldást, amihez nem kell más, csak:

  • egy lombhullató vagy örökzöld fa/cserje a kertben,
  • madáreleség, cinkegolyók, almák,
  • sérült, már nem használt füles bögrék,
  • erős zsinór, szög, kés, olló.
madárkarácsony
Amire szükség lesz

Ínycsiklandó díszek

A csorba bögréket – melyeket biztonsági okokból már nem használunk a konyhában -, maximum a háromnegyedéig megtöltjük madáreleséggel. A bögrékbe kerülhet napraforgómag, dió, magvak, faggyú is. A bögre fülénél fogva felakasztjuk őket az erősebb ágakra.

Az almákat félbevágjuk, a szögre pedig egy kb. 20-30 cm-es zsinórdarab egyik végét csomózzuk. A szöget átpasszírozzuk a fél almán, közben ügyelve rá, hogy a zsinór ne jöjjön le róla. Ha sikerült, a zsinórt leszedjük a szögről, és összecsomózzuk a két végét. Akasszuk fel a fa különböző részeire: kerüljön az alsó, középső és felső ágakra is.

A cinkegolyókat gondosan rögzítsük a még szabad ágakra, és győződjünk meg róla, hogy nem sérült-e meg a golyót tartó háló. Ha igen, erősítsük az ághoz zsineggel a háló ép részét.

sérült, füles bögre
A sérült, füles bögrék új élete

Én jelen pillanatban ennyi finomsággal készültem a vendégeknek, de a étlapra kerülhet még cinkekarika, faggyúszeletek, felaggatott féldiók, földimogyoró, kendermag, házilag elkészített eleség, és így tovább.

Az elkészült fa

Kiválasztottunk egy ágas-bogas szilvafát, ami nincs messze a búvóhelyet jelentő tujáktól és a lakóépülettől (a tornác feletti tetőszerkezet sok madárnak ad otthont, erről meggyőződhettünk). Igyekeztünk a madáretetéshez ideális helyet választani – ezzel kapcsolatban bővebben egy előző cikkben volt szó.

Mindenképpen olyan helyen létesítsünk terülj-terülj asztalkámat, ahol a következő években is vendégül fogjuk látni a madarakat! Ha megszokják, hogy egy adott helyen biztosan találnak maguknak ennivalót, a jövőben is ugyanott fogják keresni.

Milyen vendégekre számíthatunk?

A felfüggesztett eleség (felfűzve vagy hálóba téve) a verébfajok, cinegefajok és a csuszka specialitása, ezért ezzel a madárkarácsonyfával elsősorban ezeket a fajokat segíthetjük.

cinkegolyó
A cinkegolyók és a félbe vágott almák is felkerültek a fára

Ha tudomásunk van arról, hogy feketerigó vagy vörösbegy is él a közelben, a fa alá a talajra kitett almák, szárított bogyók, olajos magvak a megfelelő menü a számukra.

Felkészülés és megfigyelés a nagyobb sikerért

Mielőtt belevágunk az otthoni madáretetésbe, feltétlenül tájékozódjunk arról, hogy mivel nem szabad etetnünk a vendégeinket!

Ha van rá lehetőségünk, egy pár napig vagy hétig tartsuk nyitva a szemünket, hátha felfedezünk egy-két madárfajt, amelyek potenciális vendégek lehetnek. Nézzünk utána, hogy az adott fajok mivel táplálkoznak, és hol keresik az eleséget.

Függesztett eleség
A függesztett eleség a cinege-, illetve verébfajokat, és a csuszkát vonzza leginkább

Friss víz: elengedhetetlen!

Még az olajos magvakkal táplálkozó madárfajok (pl. feketerigó) sem mindig nyernek annyi folyadékot a táplálékukból, amennyi szükséges a számukra. A téli mínuszokban nincs esélyük máshol folyadékforrást találni, ezért egy sekély madárfürdő kihelyezésével rengeteget segíthetünk nekik. Ehhez egy nagyobb virágtartó alátétje is megfelel.

Az etetéshez türelmet, a madárleshez pedig szép élményeket kívánok mindenkinek!

Kapcsolódó cikkek:

Ökológiai sövény gondozása

2025. november 14. 06:10

Mivel az ökológiai sövény számos cserjefajból áll, azt várnánk, hogy jelentős figyelmet kell szentelni a gondozására. Pedig éppen ellenkezőleg!

Az ökológiai sövény növényei

2025. november 13. 05:40

A sövények kiterjedt lehetőséget adnak menedékként a kertünk hasznos állatainak az időszakos vagy hosszabb ideig tartó nyugalmi időszakokhoz.

Ökológiai sövény – a fenntartható, fajgazdag kert élő védőfala

2025. november 11. 05:40

Az ökológiai sövény kialakításához különböző időben virágzó, különböző terméseket hozó, lombhullató és örökzöld cserjéket kell kombinálni.

Mindenszentek és halottak napjának hagyományai

2025. november 1. 05:40

Magyarországon a halottak napja fokozatosan vált a katolikus egyház ünnepnapjából az elhunytakról való megemlékezés napjává.

Holló Albert, a detki fiatal gazda

2018. május 19. 05:24

Bemutatkozik a Mátra lábánál gazdálkodó Holló Albert, aki méltán büszke arra, hogy négy generáció gazdálkodik a családban.

Őszi terméshatározó III. rész – tapadó vadszőlő, kökény, közönséges boróka

2019. október 9. 04:37

A természetben a ritkábban előforduló kék árnyalatok igazán egyedivé, különlegessé teszik egy növény megjelenését. Az ősszel érő, kékes színű termésüket leszámítva a tapadó vadszőlő, a kökény és a közönséges boróka igen különböznek egymástól, de érdemes kicsit közelebbről megismerkedni velük.

Mérgező gyomnövények I. – fekete csucsor, csattanó maszlag, bolondító beléndek

2021. március 28. 15:02

A kertünkben és a tavaszi-nyári kirándulásaink alkalmával is találkozhatunk olyan gyomnövényekkel, amelyek egy része vagy a növény egésze az emberi és állati szervezetre nézve mérgező hatóanyago(ka)t tartalmaz. Ismerjük meg a leggyakrabban előforduló fajokat, hogy idejében felismerjük őket és megelőzhessük a bajt!

Mindent a kávéról - világnapja van!

2020. szeptember 29. 08:36

Mi mindent nem tudunk arról a növényről, amelynek feldolgozásából megszületik a minden napunkat segítő élvezeti ital, a kávé. Hol és milyen fajtáit termesztik? Milyen eljárásokkal készül? Milyen alternatívája lehet, és pontosan mi az a gyöngykávé?