Ház, táj
Ház, táj

Mely növények hagymáit, gumóit szükséges felszednünk ősszel?

Mely növények hagymáit, gumóit szükséges felszednünk ősszel?

Agrofórum Online

Melyek azok a dísznövény fajok, amelyek gumója, hagymája, gyöktörzse nem vészeli át kertünkben a telet? Milyen teendőink vannak a felszedés során? Hogyan tároljuk ezeket a növényi szerveket?

A hagymás dísznövények vásárlása és ültetése után vegyük sorra, melyek azok a hagymás, gumós és gyöktörzses dísznövények, amelyeknek szükségük van a kertünkben töltött tavaszi, nyári és őszi hónapok után egy fagytól védett telelőhelyre.

A cikkben felsorolásra kerültek azok a fajok és egyes fajták is, amelyek hagymája, gumója, rizómája és hagymagumója a mi éghajlatunkon képes átvészelni a kertben a telet.

Telelésre felkészülni!

A sikeres áttelelés egyik fontos feltétele, hogy adjunk időt a növénynek ahhoz, hogy a lehető legtöbb tápanyag visszahúzódhasson a raktározószervébe: ne vágjuk le az elszáradt leveleket, hagyjuk a föld feletti részeket teljesen elszáradni! Elvirágzást követően a virágszárat vissza lehet vágni (bár mi ezt is hagyjuk teljesen elszáradni), de a levelekre a növénynek még az év további részében szüksége van!

Eltérő fagytűrő képesség

A fagytűrést tekintve jelentős különbségek vannak a hagymás és gumós növényfajok között: míg a császárkorona és a botanikai tulipánok legendásan jól tűrik a fagyot a hagymások között, addig a mormontulipán (Calochortus) különösen érzékeny a mínuszokra, hasonlóan, mint az amarillisz (Hippeastrum) és a fehér kála (Zantedeschia aethiopica).

A mérsékelten fagytűrő fajok, mint például a különböző liliomhibridek és -fajok – a pirosliliom (Nerine), az üstökliliom (Eucomis), a fürtös fáklyaliliom (Kniphofia uvaria), a kerti korbácsliliom (Eremurus isabellinus) – valamint a sáfrányfű (Crocosmia) és a spanyol nőszirom (Iris xiphium) képesek áttelelni olyan hazai kertekben, amelyek nem a téli hidegrekordjaikról váltak ismertté. A kertben nevelve ezeknek a fajoknak segíthetjük a sikeresebb áttelelését talajtakaró anyaggal (pl.: fűkaszálék, lomb, mulcs).

A dáliagumókat ősszel fel kell szedni

A hagymafélék (Alliaceae) családjába tartozó csillaghagyma-fajok (pl.: magas csillaghagyma, májusi csillaghagyma, egyvirágú csillaghagyma) illetve a rózsás ernyősliliom (Crinum x powellii) a két előbbi csoport között helyezkednek el fagytűrésüket tekintve: ha nagyon zord, kemény telet jósolnak, akkor érdemesebb felszedni a hagymáikat, és fagymentes helyen tárolni tavaszig.

Teendők a felszedésnél

Kerti talajunk keménységétől függően igyekezzünk a lehető legfinomabban hozzáférni a hagymákhoz és gumókhoz, nehogy felsértsük őket a szerszámmal vagy a kezünkkel! Kíméletesen távolítsuk el a rájuk tapadt földet, majd terítsük őket ki, hogy kissé megszáradjanak.

A fertőzött hagymákat az őszi felszedésnél és a tavaszi kiültetés előtt is válogassuk ki és semmisítsük meg

Felszedés közben rögtön válogassuk is át a hagymákat és a gumókat: tegyük külön az ép és fertőzött darabokat, ez utóbbiakat semmisítsük is meg! Praktikus megoldás, ha az egészségeseket egyből osztályozzuk fajuk, nagyságuk és színük szerint, így tavasszal könnyebb dolgunk lesz a földbe ültetésüknél.

A megfelelő telelőhely

A felszedett hagymákat, gumókat és rizómákat rakjuk hűvös helyre egy cserépbe vagy ládába, amibe egy réteg homokot, fűrészport vagy tőzeget is helyezünk. A hagymákat, gumókat és rizómákat helyezzük olyan távolságra egymástól, hogy érjenek össze! Ügyeljünk arra, hogy a kiültetésig ne érje nedvesség egyiket se (pl. vízben állás), mert gyorsan berohadnak.

A téli hónapok során is ellenőrizzük a hagymákat, gumókat: ha sérültet vagy penészeset találunk, azonnal távolítsuk el, mielőtt a többi is megfertőződne.

Akiket fel kell szedni

A következő táblázatban a teljességre törekedve felsorolásra kerültek a leggyakoribb, hazánkban dísznövényként nevelt hagymás, gumós és rizómás növényfajok illetve -fajták, melyeket felszedve, majd gondosan védett helyre betéve szükséges teleltetni:

Magyar név Latin név Hagyma/gumó/gyöktörzs
Abesszin kardvirág Gladiolus murielae hagymagumó
Amarillisz hibridek Hippeastrum hagyma
Ázsiai boglárka Ranunculus asiaticus gumó
Bizánci kardvirág Gladiolus communis subsp. byzantinus hagymagumó
Csillogó pirosliliom Nerine bowdenii hagyma
Dáliafajták Dahlia gumó
Fehér kála Zantedeschia aethiopica gyöktörzs (rizóma)
Fehér nárcisz Narcissus poeticus hagyma
Gumós begónia Begonia x tuberhybrida gumó
Háromszöglevelű madársóska Oxalis triangularis gyöktörzs (rizóma)
Kánna (kanna vagy rózsanád) Canna indica gyöktörzs (rizóma)
Kardvirág hibridek Gladiolus hagymagumó
Kék nőszirom Iris x germanica gyöktörzs (rizóma)
Liliás csillagliliom Tulbagia violacea hagyma
Nagy csodatölcsér Mirabilis japana gumó
Rózsás ernyősliliom Crinum x powellii hagyma
Tazettanárcisz Narcissus tazetta hagyma
Üstökliliom Eucomis hagyma

Tavasszal ezeknek a dísznövényeknek a hagymája, gumója és rizómája újból földbe helyezhető. Kiültetés előtt azonban vizsgáljuk meg egyesével a teleltetett növényi szerveket, nem észleljük-e rajta valamilyen kártevő vagy kórokozó károsítását.

Akik maradnak

A tulipán- és nárciszhagymákat nem szükséges minden évben felszedni, elegendő ezt átlagosan két-háromévente megtenni. Különösen a botanikai eredetű, kistermetű és kisebb virágú tulipánok hagymái bírják jól a hazánk téli hőmérsékletét.

A tulipán és a gyöngyike hagymáját nem szükséges minden évben felszedni

A következő táblázatban felsorolásra kerültek azok a hagymás, gumós és rizómás dísznövények, amelyek kertünkben képesek átvészelni a leghidegebb hónapokat:

Magyar név Latin név Hagyma/gumó/hagymagumó/gyöktörzs
Ágas tulipán Tulipa praetans hagyma
Ametisztjácint Brimeura amethystiana hagyma
Arany sáfrány Crocus flavus hagymagumó
Berki szellőrózsa Anemone nemorosa gyöktörzs (rizóma)
Bókoló csillagvirág Scilla siberica hagyma
Boldogasszony papucsa Cypripedium calceolus gyöktörzs (rizóma)
Bunkós hagyma Allium sphaerocephalon hagyma
Dalmát sáfrány Crocus dalmaticus hagymagumó
Császárkorona Fritillaria imperialis hagyma
Csüngővirágú hagyma Allium cernuum hagyma
Ernyős madártej Ornithogalum umbellatum hagyma
Fürtös gyöngyike Muscari neglectum hagyma
Gyöngyvirág Convallaria majalis gyöktörzs (rizóma)
Hófény Chionodoxa hagyma
Hóvirág Galanthus hagyma
Iráni hagyma Allium aflatunense hagyma
Kerti jácint Hyacinthus orientalis hagyma
Kikeleti téltemető Eranthis hyemalis gumó
Kikericsfajták Colchicum hagyma
Korai sáfrány Crocus chrysanthus hagymagumó
Nagyvirágú hármasszirom Trillium grandiflorum gyöktörzs (rizóma)
Odvas keltike Corydalis cava gumó
Olasz konytvirág Arum italicum gumó
Olasz sáfrány Crocus imperati hagymagumó
Óriás díszhagyma Allium giganteum hagyma
Perzsa kockásliliom Fritillaria persica hagyma
Pompás sáfrány Crocus speciosus hagymagumó
Tavaszi sáfrány Crocus vernus hagymagumó
Tőzike Leucojum hagyma
Tulipánhibridek Tulipa hagyma
Turkesztáni tulipán Tulipa turkestanica hagyma

Örök dilemma marad az alapvetően télálló, tavasszal virágzó dísznövények hagymáinak, gumójának stb. felszedése-nemszedése (pl. tulipán, nárcisz). A szakemberek és tapasztalt kertészek szerint azért érdemes legfeljebb kétévente ezeknek a növényeknek is felszedni a hagymáit, gumóit, mert fagymentes pihentetés nélkül ezekből a növényi szervekből néhány év után nem fejlődik egészséges virág (vagy egyáltalán nem nevel már virágot).

Tavasszal ismét kiültethetők a hagymák, gumók

Az őszi kerti munkákhoz kitartást és kellemes időt kívánok!

 

A biológiai növényvédelem jelenlegi helyzete, a szőlő biológiai növényvédelmének lehetőségei

2019. november 12. 10:38

A Növényvédelmi Klub 399. ülésén Péter Zoltán, a Biocont Magyarország Kft. munkatársa tartott előadást november 4-én a vendégeknek a világ és hazánk biológiai növényvédelmének vonatkozásairól és a szőlő biológiai növényvédelmének lehetőségeiről.

Hagymás, gumós, hagymagumós és gyöktörzses dísznövények

2019. november 10. 05:36

Hajlamosak vagyunk egy kalap alatt emlegetni azokat a dísznövényeket, amelyek különböző módosult föld alatti szárral rendelkeznek. A dísznövények esetében a leggyakoribb módosult formák a hagyma, a hagymagumó, a gumó és a gyöktörzs.

Hagymás dísznövények vásárlása és ültetése

2019. október 29. 04:36

Hol és mikor érdemes beszereznünk a hagymás dísznövények hagymáit? Mire figyeljünk a hagymák vásárlásakor? Milyen mélyre helyezzük a földbe az egyes fajok esetében a hagymákat?

Őszi terméshatározó IV. rész – nadragulya, közönséges fagyal, fekete bodza, berkenye

2019. október 11. 04:39

Nem is gondolnánk, mennyire vonzza a szemünket kinn a természetben a fekete szín. Ősszel számtalanszor találkozhatunk a kirándulásaink alkalmával ébenfekete termést nevelő növényekkel. Mit kell tudnunk a nadragulya, a közönséges fagyal és a fekete bodza terméséről?

Évelő dísznövények ültetésének és gondozásának alapszabályai

2019. január 23. 04:37

Az évelő dísznövényeket a türelmetlen, de dolgos kertész hálás barátainak is nevezik: a kiültetésüket követő néhány hónap alatt már színpompás, egészséges állományt képezhetnek. Ehhez viszont körültekintő helyválasztás és hosszú hónapok kitartó gondozása, védelme szükséges. Lássuk, milyen körülményekre figyeljünk, hogy egészséges évelő dísznövények díszítsék a kertünket!

Lehet elbirtoklással földet „szerezni”?

2019. június 26. 14:36

Milyen feltételeknek kell teljesülnie ahhoz, hogy valaki elbirtoklás jogcímén szerezzen tulajdonjogot szemben a többi tulajdonszerzési jogcímmel (pl.: adásvétel, ajándékozás)?

A fehérvárcsurgói virág-világ

2018. június 6. 14:06

Minden év június első hétvégéjén találkoznak az Európai Dísznövény és Kertművészeti Napokon a szép kertek, praktikus háztáji megoldások és a természettel együtt fejlődő szakterületek képviselői – immár 14 éve.

Pad thai - házilag

2019. augusztus 8. 04:33

Régóta izgatta a fantáziámat ez a tradicionális thai étel, melynek számos elkészítési módja van a legkülönfélébb hozzávalókkal.