Ház, táj
Ház, táj

Hagymás dísznövények vásárlása és ültetése

Hagymás dísznövények vásárlása és ültetése

Agrofórum Online

Hol és mikor érdemes beszereznünk a hagymás dísznövények hagymáit? Mire figyeljünk a hagymák vásárlásakor? Milyen mélyre helyezzük a földbe az egyes fajok esetében a hagymákat?

A különleges, gyönyörű virágokat nevelő hagymás dísznövények üde megjelenésükkel egyedi hangulatot képesek teremteni a kertünkben. Virágágyásainkból nem hiányozhatnak a már februárban virágzó sáfrány, vagy a kora tavasztól virágzó nárcisz, jácint, gyöngyike képviselői, akiket virágzási idejükben a tulipán követ egészen májusig.

A körültekintően megvásárolt, tehát egészséges, fertőzésmentes hagymák a megfelelő helyre, megfelelő mélységben elültetve tavaszra csodálatos virágokat nevelnek.

A különböző tulipánfajták együtt is jól mutatnak

Ezeknek a növényeknek a hagymája gyakorlatilag egy föld alatti tápanyag-raktározó szerv, mely lehetővé teszi ezeknek a növényeknek az áttelelését. Itt meg kell említeni, hogy nem szabad egy kalap alá vonni a különböző raktározószervvel rendelkező növényeket, melyek ültetési ideje, gondozása és virágzási ideje is eltér! Hagymával rendelkezik például a tulipán, a díszhagymafélék, a császárkorona, a nárcisz és a jácint, míg a dália, a szellőrózsa, a begónia és a ciklámen gumós növény. Hagymagumóval rendelkezik a sáfrány (krókusz) és a kikerics, rizómája (gyöktörzse) van a japán és szibériai nősziromnak.

Mire ügyeljünk a vásárláskor?

Már szeptember elejétől-közepétől kereshetjük a szaküzletekben és nagyáruházakban a hagymás és gumós növényektől roskadozó állványokat. Ahhoz, hogy minél nagyobb választékból válogathassuk össze a kertünkbe elképzelt színű és formájú tulipánokat, nárciszokat vagy díszhagymákat, érdemes már ősz elején felkerekedni és megvásárolni őket, így legalább bármelyik elkövetkező szabad hétvégénken munkához láthatunk otthon.

A császárkorona önmagában is megállja a helyét

A hagymákat a legtöbb helyen átlátszó, légáteresztő műanyag csomagokban árulják. Vizsgáljuk meg vásárlás előtt a hagymákat a zacskóban, már amennyire erre a hagymák megsértése nélkül lehetőségünk van: összenyomható, büdös, penészes vagy rothadt hagymát tartalmazó zacskót ne vásároljunk meg, még akciós áron sem! Gondoljunk arra, hogy évelő növényeket nevelhetünk a hagymákból, amik éveken keresztül pompásan virágzó társaink lesznek a kertben! Áldozzunk a megvásárlásukra ennyi figyelmet és költséget, és nem bánjuk meg az előzetes óvatosságot és költségeket!

Hagymás dísznövények ültetése a kertben

Az időjárástól függően szeptembertől novemberig ültethetők kertünkbe a hagymás dísznövények: a díszhagymafélék, a tulipán, a csillaghagyma, a kékcsengő, a nárcisz, a jácint, a gyöngyike, a hóvirág, a császárkorona stb.

A tavasz első hírnökei csoportosan

A virághagymák földbe helyezésének mélységével kapcsolatban általánosan bevett gyakorlatok sokaságát olvashatjuk különböző fórumokon, szakleírásokban és gondozási útmutatókban. Idővel mindenkinek meglesz az a taktikája a hagymás dísznövények ültetésében, amire esküszik, de a kezdő kertészek még érthető módon ragaszkodnak a számokhoz és mértékegységekhez. Magától értetődő alapszabály, hogy minél nagyobb a hagyma, annál mélyebbre kell ültetni. A következő jótanácsokat szedhetjük össze az ültetési mélység meghatározásához:

  • a virághagyma magasságának kétszerese adja az ültetési mélységet: ez egy általános, működő gyakorlat,
  • a hagyma körméretének a kétszerese adja az ültető gödör mélységét: ezzel a meghatározással nemrég futottam össze először, és nem hiszem, hogy sokan alkalmazzák kiskerti körülmények között,
  • minden megvásárolt hagymacsomagnak a leírásában szerepel a megfelelő ültetési mélység: ez nyilván a legbiztosabb mérték, de kevesen szöszmötölnek a betartásával külön-külön minden fajt és fajtát figyelembe véve,
  • tapasztalati úton feljegyzett ültetési mélységek:
Császárkorona hagymája 20 cm
Csillaghagyma 15-20 cm
Tulipánhagyma 10-15 cm
Nárcisz- és jácinthagyma 10 cm
Gyöngyike hagymája 5-10 cm
Hóvirág hagymája 5 cm

Én a magam részéről a virághagyma magasságából számolva, vagy a fajtaleírásban olvasva, illetve tapasztalatok útján megállapított ültetési mélységet tartom követendő gyakorlatnak a tavaszi virágzó siker érdekében.

Az ültetési mélységen kívül tájékozódjunk a különböző fajok környezeti igényeiről: a legtöbb hagymás dísznövény napos (tulipán) vagy félárnyékos (kerti jácint) helyet kedvel, amely lehetőleg széltől védett, évelő gyomoktól, talajlakó kártevőktől és gyökérmaradványoktól mentes, a talaj pedig laza, jó vízáteresztő képességű. Ha kertünk talaja túl kötött, előkészíthetjük az ültetőgödröt vagy -árkot úgy, hogy virágfölddel és/vagy homokkal keverjük össze a kerti földet, ezáltal lazítva azt. Ha ezzel nincs időnk/módunk bajlódni, kötöttebb talaj esetén kicsit sekélyebbre, lazább szerkezetű talaj esetén kicsit mélyebbre helyezzük a hagymákat! Fontos továbbá, hogy a választott kertrészen ne fenyegessen pangó víz veszélye, ugyanis a hagymák nagyon érzékenyek a túl sok nedvességre: hamar berohadnak, a növény pedig rövid időn belül elpusztul.

Válogassuk ki az egészséges hagymákat és csak azokat helyezzük a földbe

Ültetés során figyeljünk arra, hogy az elhelyezett hagymák csúcsukkal felfelé, az alja, illetve a gyökérkezdemények lefelé álljanak! A hagymák csoportos ültetés esetén se érjenek össze egymással, mindig hagyjunk legalább 2-3 „hagymányi” szélességet!

Ültetés után nem szükséges a hagymákat öntözni, mivel a hagyma képes nedvességet tárolni, így elég lesz a növény számára a téli csapadék és a tavaszi eső. Szélsőségesen száraz és enyhe téli vagy tavaszi időjárás esetén szükséges csak némi vizet pótolni a növényeknek. Ha kemény télnek nézünk elébe az előrejelzések alapján, érdemes betakarni a kertnek azokat a szegleteit, ahol virághagymák telelnek át. Talajtakarónak alkalmas a lomb, fűkaszálék vagy a tartósabb fenyőkéreg.

Szegélynövényként, sziklakertben is jól mutat

A hagymás dísznövények magasságuktól és virágzatuktól függően jól mutatnak díszkertünk szegélynövényei közt, kerti utak mentén, a lakó- vagy melléképületek napos oldalában, esetleg sziklakertekben. Ha elegendő helyet hagyunk a terjeszkedésre a hóvirágnak és a kékcsengőnek, akkor sarjhagymáik segítségével évről évre nagyobb telepeket hoznak létre az ágyások szélein, nem zárt lombozatú facsoport alatt vagy a fűben elszórtan.

A tulipánok sziklakertben is remekül érvényesülnek

A tulipán- és nárciszfajokat ültethetjük csoportosan, a hóvirágokat és gyöngyikéket elszórtan, akár a fűben szétterítve is, a természetesebb hatás érdekében – ez abszolút a saját ízlésünkre és kertünk adottságaira van bízva. Vannak, akik egyesével, elszórtan szeretik elhelyezni a többi növény között a hagymásokat, hogy egyedi pompájukkal érvényesüljenek, mások az „egységben az erő”-elvet követve mindig csoportosan ültetik őket.

Ágyások szegélyeként is bátran bevethetők

Cserépbe, kőedénybe is ültethetők

A tulipán, a jácint és a krókusz sikeresen ültethető edénybe vagy cserépbe is, de lehet kísérletezni más hagymás növényekkel is. Amint már említettem, a fajok többsége nehezen viseli a pangó vizet, mert a virághagyma és a gyökér is elrothadhat, ezért érdemes a tartóedénybe, legalulra 3-5 cm kavicsot tenni, az edény méretétől függően, ezen kívül tökéletesen megfelel az ültetéshez az általános virágföld. Egyedül a mészre érzékenyebb liliomféléknek keverhetünk rododendronföldet a táptalajukba, így egészségesebben fejlődnek az alacsonyabb pH-jú talajban.

A biológiai növényvédelem jelenlegi helyzete, a szőlő biológiai növényvédelmének lehetőségei

2019. november 12. 10:38

A Növényvédelmi Klub 399. ülésén Péter Zoltán, a Biocont Magyarország Kft. munkatársa tartott előadást november 4-én a vendégeknek a világ és hazánk biológiai növényvédelmének vonatkozásairól és a szőlő biológiai növényvédelmének lehetőségeiről.

Hagymás, gumós, hagymagumós és gyöktörzses dísznövények

2019. november 10. 05:36

Hajlamosak vagyunk egy kalap alatt emlegetni azokat a dísznövényeket, amelyek különböző módosult föld alatti szárral rendelkeznek. A dísznövények esetében a leggyakoribb módosult formák a hagyma, a hagymagumó, a gumó és a gyöktörzs.

Mely növények hagymáit, gumóit szükséges felszednünk ősszel?

2019. november 1. 11:17

Melyek azok a dísznövény fajok, amelyek gumója, hagymája, gyöktörzse nem vészeli át kertünkben a telet? Milyen teendőink vannak a felszedés során? Hogyan tároljuk ezeket a növényi szerveket?

Őszi terméshatározó IV. rész – nadragulya, közönséges fagyal, fekete bodza, berkenye

2019. október 11. 04:39

Nem is gondolnánk, mennyire vonzza a szemünket kinn a természetben a fekete szín. Ősszel számtalanszor találkozhatunk a kirándulásaink alkalmával ébenfekete termést nevelő növényekkel. Mit kell tudnunk a nadragulya, a közönséges fagyal és a fekete bodza terméséről?

Minden évben nagy a kereslet a korai burgonya iránt!

2019. november 12. 04:36

Úgy tűnik, hogy a korai burgonya termesztői oldalról is egy ígéretes, gazdaságos vállalkozás, noha a szabadföldön és hajtatásban is csak előnövényként, korszerűtlen, kisebb légterű fóliák alatt termesztik.

Agrometeorológia: záporok, zivatarok és meleg időjárás

2018. április 23. 14:51

Továbbra is meleg marad az idő, de a napsütés mellett többször erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet, és záporokra, zivatarokra, illetve esőre egyaránt számítani lehet.

Cellulózbontás a BactoFil® Cell segítségével!

2019. szeptember 26. 09:46

A BactoFil Cell által kezelt, gyorsabban elbomló szármaradványok – 75-80%-os tömeg-csökkenéssel - hamarabb szolgálják a szerves anyag növekedést.

Agrometeorológia: a hét végére meleg eső ígérkezik

2018. március 29. 16:26

A nagy területeket érintő belvíz miatt napos, száraz, szeles időre lenne szükség.