Ház, táj

Mit kell tudni a hazánkban élő darázsfajokról?

Agrofórum Online

A minap találtunk egy tenyérnyi darázsfészket, amely kecskedarazsak otthona volt. Gondoltam, utánajárok az allergiás cikksorozat kapcsán a darazsak világának, és a darázsfészkek biztonságos eltávolításának.

Amikor elsuhan a szemünk előtt egy sárga-fekete rovar, a legelső gondolatunk általában a „jaj ne, már megint darázs”, és rohanunk a gyilokeszközeinkért. Az ijedelem – bár jogos lehet a csípésre allergiásoknál vagy rossz emlékeket őrzőknél – sajnos meggátolhat minket abban, hogy kicsit jobban megismerjük a darázsfajokat.

A jelenleg ismert darázsfajok közül ismerünk társas és magányos darázsfajokat is, amelyeknek élőhelye, táplálkozási szokásai, viselkedése eltér egymástól. Érdemes tudnunk, hogy melyek azok a fajok, amelyek teljesen ártalmatlanok (igen, vannak ilyen fajok is), és olyanok is, amelyekkel nemcsak az allergiásoknak gyűlik meg a baja.

Ebben a cikkben lássuk a legfontosabb általános tudnivalókat, és a társas és a magányos fajok közötti különbséget.

A legfontosabb tudnivalók

A darazsak a Hymenoptera, azaz a hártyásszárnyúak rendjébe tartoznak (két pár hártyás szárnyuk után kapta a rend a nevét), ahogy a méhfélék és a hangyák is. Ahogy a méhek és a lepkék, úgy a darazsak is fontos szerepet játszanak a rovarmegporzású növények életében (pl.: a fémdarazsak).

Szájszerveik rágó vagy nyaló típusúak, ebből adódóan ragadozó és növényevő fajok is akadnak közöttük. Csápjuk hosszú, fonalas, és sok ízből áll. A tojócső (ami a peterakás eszköze) a fajok egy részénél hegyes fullánkká alakult, amely a testükben lévő méregmiriggyel áll összeköttetésben.

A beporzásban a darazsaknak is nagy szerepük van
A beporzásban a darazsaknak is nagy szerepük van

A növényevő fajok lárvái hernyószerűek (álhernyóknak nevezik őket), amelyeknek valódi és állábaik vannak. Az élősködő és a szülői gondoskodásra szoruló fajok lárvái lábatlanok. Bábjuk szabad báb.

A legtöbb hártyásszárnyú lárvája a szülők által felhalmozott táplálékkészletet (megbénított pókokat, rovarokat, virágport, mézet) fogyasztja, kisebb részük már lárvakorban növényevő, tehát károsíthatja a kertünk növényeit is. Nagyon sok faj azonban más ízeltlábúak külső vagy belső élősködője (parazitoidja), ennélfogva jó szolgálatot tesznek nekünk is, ha növénykártevőket pusztítanak el.

A hártyásszárnyúak több csoportjánál is (redősszárnyú darazsak, hangyák, méhek) megtalálható a munkamegosztáson alapuló társas életmód.

Mivel Magyarország klímája ideális a darazsak számára, és minden életfeltétel biztosítva van mind a természetben, mind a lakókörnyezetben nekik, ezért elmondható, hogy hazánk állatvilága viszonylag gazdag a darázsfajokban.

A kecskedarázs az egyik leggyakoribb társas darázsfaj
A kecskedarázs az egyik leggyakoribb társas darázsfaj

A fajokat két fő csoportra oszthatjuk, a már említett magányos és társas darazsakra:

Magányos darazsakTársas darazsak
Gyakori lopódarázsKecskedarázs
Óriás fürkészdarázsNémet darázs
Óriás csőrösdarázsLódarázs
 Padlásdarázs
 Óriás tőrösdarázs
 Papírdarazsak (déli, sárgafoltos)

Mit kell tudni a magányos darazsakról?

A magányos darazsak, hasonlóan a vadméh-fajokhoz, egyedül élnek. Ez azt jelenti, hogy nem alapítanak kolóniákat úgy, mint a társas darazsak. A petéiket saját maguk által készített fészekbe rakják le és egyedül nevelik fel az utódokat.

A magányos darazsak testmérete általában kisebb, mint a társas darazsaké. Viselkedésüket tekintve kevésbé agresszívak, de bizonyos esetekben, ha fenyegetve érzik magukat vagy az utódaikat, előfordul, hogy megcsípik az embert. Magyarországon ebbe a csoportba tartoznak a lopódarazsak és a fürkészdarazsak is.

A növényevő, társas darázsfajokkal gyűlik meg a legjobban a bajunk
A növényevő, társas darázsfajokkal gyűlik meg a legjobban a bajunk

Mit kell tudni a társas darazsakról?

A társas darazsak közé tartozó fajok nagy kolóniákban élnek, amik több száz, vagy akár több ezer egyedből is állhatnak. Viselkedésükre jellemző a fokozottabb agresszió, ami azt jelenti, hogy sokkal agresszívabbak, mint a magányos darazsak, és ha a fenyegetés apró jelét is érzékelik, azonnal támadásba lendülnek. A társas darazsak mérete körülbelül 1,5-3,5 cm között mozog.

Könnyű felismerni őket a jellegzetes fekete-sárga színezetükről, valamint tömeges jelenlétükről. Magyarországon az ebbe a csoportba tartozó darázsfajok a kecskedarázs, német darázs, lódarázs, sárgafoltos és déli papírdarázs stb.

Hogyan lehet hasznos a darázs?

Bár a növényevő fajok között kártevő darázsfajok is akadnak, viszont az élősködő fajok kordában tartják más rovarok állományait, köztük sok növénykárosítóét is, így rendkívül hasznosnak számítanak. A virágos növények megporzásában pedig – gondoljunk csak a méhekre és a darazsakra együttesen – a hártyásszárnyúak szerepe a legfontosabb.

Kapcsolódó cikkek:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mit kell tudni a hazánkban élő társas darázsfajokról? - I. rész

2024. augusztus 30. 05:40

Magyarországon a leggyakrabban a társas darázsfajok képviselőivel találkozhatunk. Közülük a leggyakoribbak a kecskedarázs, a német darázs és a padlásdarázs.

Mit kell tudni a hazánkban élő magányos darázsfajokról?

2024. augusztus 27. 05:40

Életmódjukat tekintve a darázsfajokat két nagy csoportba oszthatjuk, így megkülönböztetünk magányos és társas darázsfajokat. Ismerkedjünk meg a magányos darazsak szokásaival és legfőbb fajaival!

Allergiás kertészkedik – a pollen és a megporzás

2024. augusztus 5. 05:40

Értsük meg a növények különböző szaporodási stratégiáit! Mi a különbség a szélbeporzású és rovarmegporzású növények pollenjei között? Melyik növények egy- és melyek kétlakiak? Mit jelent az egyivarú és kétivarú virág fogalma?

Allergiás kertészkedik – mi pontosan a pollen és mi a szerepe?

2024. július 30. 05:40

Mire jó és pontosan hogyan működik a pollen? Hogyan jött létre a természetben ennyiféle formájú és színű virág? Pontosan mi célt szolgál a növénynek a virága?

Hogyan előzzük meg a darázskárt a szőlőben?

2018. augusztus 24. 07:49

F. Géza kérdése: Még nem szeretnénk szüretelni, de egyre inkább lepik a darazsak a szőlőt, utána más rovarok is megjelennek. Mit lehet tenni ellenük?

Miért rágják le a darazsak a birs terméseiről a szőrréteget?

2024. július 23. 04:39

Most július közepén darazsak lepték el a még kicsi birsalmákat, és a héjat borító barna szőröket lerágják róluk. Mi okozza ezt a tevékenységüket? Eddig egyik évben sem tapasztaltam ilyet. Hogyan lehet a darazsakat jobb belátásra bírni, és eltessékelni a birsfákról?

Mit kell tudni a hazánkban élő magányos darázsfajokról?

2024. augusztus 27. 05:40

Életmódjukat tekintve a darázsfajokat két nagy csoportba oszthatjuk, így megkülönböztetünk magányos és társas darázsfajokat. Ismerkedjünk meg a magányos darazsak szokásaival és legfőbb fajaival!

Megszúrt, megcsípett, megkarmolt ­– mit tegyek?

2024. augusztus 11. 12:10

Amikor fáj, de még nem kell az orvos. Gyors segítség – hűtés, melegítés, fertőtlenítés, vagy amire szükség van – kisebb bőrsérülések esetén.