Zöldítő
Zöldítő

Barátkozzunk meg a tőrösdarázzsal!

Barátkozzunk meg a tőrösdarázzsal!

Agrofórum Online

A tőrösdarazsak a méretük alapján ugyan összetéveszthetők a lódarazsakkal, de valójában ég és föld a különbség. Nem agresszívak, teljesen más az életformájuk, ráadásul a nemzetségen belül van védett fajuk is.

Ismerjük meg a tőrösdarazsakat, és fogadjuk el, hogy teljesen veszélytelenek, és jó szomszéd módjára élhetnek, akár a közelünkben is.

Miben különleges a tőrösdarázs?

A tőrösdarazsak családja az egész világon megtalálható, összesen 560 fajt sorolnak ide. Általában feketék, sárga vagy narancssárga mintával. Legnagyobb európai fajuk, az óriás tőrösdarázs egyben Európa legnagyobb hártyásszárnyúja.

Életmódjuk miatt kertekben, parkokban, korhadó fa vagy komposzt közelében élnek, májustól körülbelül októberig repülnek. A tőrösdarazsak különlegessége, hogy élősködő életmódot folytatnak: a nőstény a földbe vagy a korhadt fába beásva-befúrva magát rovarlárvát keres, amelyet szúrásával megbénít, ebbe rakja a petéjét.

A biodiverzitásban minden őshonos fajnak fontos szerepe van. De a tőrösdarazsak az ember számára közvetlenül is hasznot hajtanak azzal, hogy az ormányosbogarak, virágbogarak pajorjain túl sokszor kártevő rovarok, például cserebogarak lárváin élősködnek. Ezzel a biológiai gyérítésükben fontos szerepet játszanak, a kifejlett darazsak pedig a beporzásban is részt vesznek.

Hogyan különböztethetjük meg az óriás tőrösdarazsat a lódarázstól?

Ha nem csíp meg, akkor tőrösdarázs… A viccet félretéve, bár rokonságban állnak egymással, közelebbről megnézve őket rengeteg különbséget tapasztalhatunk. A lódarázs (Vespa crabro) körülbelül 2,5 cm-es, teste jellegzetes darázsmintázatot mutat: sárga alapon keskeny barnás-feketés csíkok a potrohon, a tor fekete, a lábak barnák. Agresszív jószágok, akár minden előjel nélkül is támadhatnak.

A lódarázs feje sárga, potroha fekete, tora pedig ismét sárgába vált. Könnyen megkülönböztethető a borítóképen látható óriás tőrösdarázstól, amelynek fekete testén négy jellegzetes pont látható
A lódarázs feje sárga, potroha fekete, tora pedig ismét sárgába vált. Könnyen megkülönböztethető a borítóképen látható óriás tőrösdarázstól, amelynek fekete testén négy jellegzetes sárga folt látható

Az óriás tőrösdarázs (Megascolia maculata) nőstényének feje sárga, és akár a 45 mm-es testhosszt is elérheti, a hímek kisebbek (20-30 mm-esek), a fejük fekete. A faj teste fekete, a potrohon négy sárga folt látható. Szárnyaik füstösfekete mintázatúak. Békés természetű rovarok, még akkor sem támadnak és csípnek, ha a közvetlen közelükben tartózkodunk. Ez a faj Magyarországon védett, eszmei értéke 50 ezer forint.

Érdemes a Magyar Madártani Egyesület tőrösdarázsról készült írását és az oldalon található videókat megnéznünk, hogy még jobban megismerjük, és a saját szemünkkel győződjünk meg róla: tényleg nem bánt.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A füstifecskecsalád, amely rozsdafarkúak fészkébe költözött

2024. június 16. 12:10

A Kiskunsági Nemzeti Park honlapján jelent meg a szokatlan költőhelyet választó füstifecskék története.

Ültethetek fát a nyáron?

2024. június 10. 13:10

A feladat látszólag egyszerűnek tűnik, ám mégsem az, hiszen az eredményes faültetésnek is megvan a maga megfelelő időszaka.

Egy mesterséges menedék megháromszorozta a méhállományt

2024. június 6. 11:40

„Menedékházat” épített egy cég a méheknek. A konstrukció remekül működik, ezért most további méhmenedékek építését tervezik.

A 15 legszebb rovar a világon

2024. április 27. 14:10

A legszebb rovarok listája olyan ízeltlábúakat mutat be, amelyek még a legfinnyásabb emberek figyelmét is kiérdemlik.

Új biológiai megoldás a zöld vándorpoloska ellen

2021. augusztus 8. 06:39

A Koppert új biológiai megoldás fejlesztésén dolgozik a Nezara viridula, vagyis zöld vándorpoloska megfékezése érdekében.

Zárt termesztőberendezésben elterjedt kártevők és az ellenük való biológiai védekezési lehetőségek I. rész

2019. október 6. 04:37

A zárt termesztőberendezésekben a biológiai védekezés alkalmazása előtt tisztában kell lennünk azzal, hogy a módszer célja nem a teljes kártevőmentesség, hanem a kártételi küszöbérték alatt tartás.

A fülesbaglyok jelentik a rágcsálók elleni biológiai védekezést

2018. március 1. 16:35

Több mint 11 ezer erdei fülesbagoly telel az országban. A madarak valószínűleg komoly károktól mentesítik a mezőgazdászokat.

A mezei pocok elleni kémiai védekezés lehetőségei Magyarországon, Romániában és Szerbiában

2019. január 17. 07:48

Magyaroszágon négy szer engedélyezett a mezei pocok elleni védekezéshez, valamennyi más hatóanyagtartalmú. Ezek az Arvalin LR (h.a. cink-foszfid), Delu (h.a. kálcium karbid), Polytanol (h.a. kálcium foszfid) és a Redentin 75 RB (h.a. klórfacinon).