Ház, táj
Ház, táj

Vegyük komolyan a tűzgyújtási tilalmat!

Vegyük komolyan a tűzgyújtási tilalmat!

Agrofórum Online

Az elmúlt hét napjaira kiadott hőségriasztások mellett jelentősen megnőtt az erdőtüzek kockázata is, ezért 2024. június 20-tól Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékben a hatóságok tűzveszélyes időszakot hirdetnek ki.

Az elmúlt két évben világszerte végezte és végzi pusztító munkáját a szélsőségesen csapadékszegény területeken a tűz. A legelső lépés, amit tehetünk a katasztrófa elkerülésére, ha megelőzzük a tűz keletkezését, és az elrendelt tűzgyújtási tilalmat komolyan vesszük, mert nagyon hamar megvan a baj.

A tilalom elrendelése

A tűzgyújtási tilalom megállapítására vonatkozó körülményeket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Erdészeti Igazgatóság (Nébih EI) minden nap értékeli, és egyeztetve a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságával (BM OKF) dönt arról, hogy a következő napon szükséges-e tűzgyújtási tilalom kihirdetése, vagy nem. A tűzgyújtási tilalom a közzétételtől a visszavonásig (a helyzetben bekövetkezett változás kihirdetéséig) él.

A jelenlegi fokozott tűzkockázatot mérlegelve, a Nébih, a Főigazgatóság egyetértésével 2024. június 20-tól tűzgyújtási tilalmat rendel el Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékben.

A tilalom szükségessége

A tűzgyújtási tilalom elrendelése és annak visszavonása a következő tényezőktől függ:

  • a meteorológiai körülményektől,
  • az erdőben található élő és holt biomassza szárazságától,
  • és a keletkezett tüzek gyakoriságától.
A tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban
A tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban

Az elmúlt időszak magas átlaghőmérséklete és az alacsony relatív nedvesség a légkörben kiszárította a könnyű, valamint a közepes méretű holt biomasszát. Az érintett két vármegyében nem volt olyan mértékű csapadék, amely elérte volna a felszíni biomassza szintjét, emiatt jelentősen nőtt a tűzkockázat. Az elkövetkező időszakra vonatkozó előrejelzések szerint továbbra is nagyon magas napi átlaghőmérséklet és számos napsütéses óra várható.

Ugrótűz potenciál és koronatűz

A hírekben olvasható két fogalom is fontos a tűzgyújtási tilalommal kapcsolatban elrendelt korlátozásokat tekintve. A jelenlegi tilalommal kapcsolatban is olvashatjuk, hogy a tűz kialakulásának magas kockázata mellett magas az ugrótűz potenciál és a koronatüzek kialakulásának esélye.

Az ugrótűz potenciál a légörvények és légáramlások által továbbrepített zsarátnokok mennyiségét jelenti. Az ugrótűz a kialakuló tűz terjedési sebességének drasztikus megváltozását (megnövekedését) eredményezheti.

A koronatűz az erdőkben keletkező tüzeknek az a fajtája, melynél a kezdetben az avar- és cserjeszinten terjedő futótűz a fák törzsét borító zuzmókon, mohákon és futónövényeken (pl.: borostyán) a koronába jut és azt meggyújtja.

A koronatűz az erdőtűznek az a fajtája, amikor a cserjeszintről a lombkoronaszintre terjed fel a tűz
A koronatűz az erdőtűznek az a fajtája, amikor a cserjeszintről a lombkoronaszintre terjed fel a tűz

Mit jelent a tilalom?

A tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében. Ez azt jelenti, hogy a tűzgyújtási tilalom alá eső területeken belül tilos még a tűzrakó helyeken, a vasút és közút menti fásításokban is tüzet gyújtani, valamint tilos a parlag- és gazégetés is.

A természetkedvelőknek és gyakran kirándulóknak érdemes tudni, hogy fokozott tűzveszély időszakában az erdőgazdálkodó az erdőbe való belépést és az ott tartózkodást is korlátozhatja, illetve megtilthatja. A korlátozás időtartama a 6 hónapot nem haladhatja meg. Az erdő látogatásának korlátozását a helyben szokásos módon kell kihirdetni.

A Nébih ezenkívül további fokozott elővigyázatosságot javasol a lakosságnak:

  • A cigarettacsikkeket ne dobják ki a gépkocsiból, ugyanis azok felgyújthatják az út mentén található növényzetet!
  • Községi belterületen is tartózkodjanak a nagy lángmagasságú tüzek gyújtásától, mert a füsttel felszálló égő zsarátnokok akár több száz méterre is tüzet okozhatnak!
Tűzgyújtási tilalom ideje alatt grillezni lehet, de csak óvatosan
Tűzgyújtási tilalom ideje alatt grillezni lehet, de csak óvatosan

Aki megszegi a tűzvédelmi rendelkezéseket, bírsággal sújtható!

A tűzgyújtási tilalomról és az erdőtűz megelőzésről sok hasznos információt a www.erdotuz.hu weboldalon találunk.

Fontos! A kerti hulladékok égetése más tészta

A belterületi kerti és növényi hulladék égetése a hatályos levegővédelmi szabályozás alapján tiltott. Ez nincs sem területhez, sem időszakhoz kötve, vagyis amíg a jogszabály másként nem rendelkezik, addig egész Magyarország területére érvényes ez a korlátozás. A tiltás alól az önkormányzat felmentést adhat helyi rendeletben belterületi ingatlanokra vonatkozóan, melyben szabályozza az égetés feltételeit.

Ezzel kapcsolatban a helyi önkormányzatnál kell érdeklődni, hogy mikor lehet a kertben égetni. Amennyiben nincs ilyen rendelete az önkormányzatnak, abban az esetben nem szabad avart és kerti hulladékot égetni.

A grillszezonban érdemes tudni

Nem minősül tűzgyújtásnak a gáz égőfej és a zárt tűzterű sütő-, főző-, melegítőeszköz alkalmazása, ha az megfelelő szikrafogóval van ellátva.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mindent az indiai futókacsáról

2024. július 3. 05:40

Amióta a spanyol csupaszcsiga szó szerint lerohanta a hazai kerteket, azóta kétségbeesetten keressük a megoldást a falánk csigák ellen. Na, de hogy jön a képbe ez a vicces kinézetű kacsa?

Ne vásároljunk nyaralás alkalmával növényeket külföldön!

2024. június 30. 05:40

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal minden évben felhívja a külföldre utazók figyelmét a növényegészségügyi szabályokra, amelyeket szigorúan be kell tartanunk. A hazai élővilág védelme érdekében ne hozzunk haza külföldről növényeket, mert kórokozót vagy kártevőt is behurcolhatunk az országba!

Igazodjunk ki az időjárás-előrejelzésen!

2024. június 27. 05:40

Mi a különbség a zivatar, a felhőszakadás és a zápor között? Mit ígér a hidegfront, és mit a meleg? Mikor kell bemenekíteni a fél teraszt, és mikor nem kell félteni a kerti berendezést?

Nem várt vendégek a madárodúban – mihez kezdjünk velük?

2024. június 25. 05:40

A kertbe kihelyezett mesterséges madárodúk alkalmanként más bérlőket is vonzanak, így a madarak mellett különböző rovarok és emlősállatok is menedéket találhatnak bennük. Kik lephetnek meg minket, és mit tegyünk ilyen helyzetben?

Veszett állatokat találtak a magyar határ közelében

2021. február 20. 03:38

Néhány hónapon belül harmadszor diagnosztizált veszettséget a román állategészségügyi szolgálat a magyar határtérségben, Szatmár megye területén.

A Tokaj-hegyaljai borvidéken tartott ellenőrzést a Nébih

2018. október 12. 06:42

Az ellenőrzés rámutatott, hogy a vizsgált egységekben a technológiai és adminisztrációs fegyelem jellemzően magas, bár kisebb hiányosságok több esetben előfordultak.

Már nem kötelező zártan tartani a baromfikat

2022. augusztus 12. 08:16

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) vonatkozó előírásai szerint Magyarország visszanyerte madárinfluenzától való mentességét.

Milyen adatokat kell vezetni jelenleg az elektronikus gazdálkodási naplóban?

2023. március 9. 10:49

A Nébih fontos közleményt osztott meg a gazdálkodási napló vezetése kapcsán.