Címke: Borvidék

borvidék

Szakcikkek / Szőlő-Bor

A szőlőlisztharmat kórokozójának genetikai összetétele nem egységes Magyarországon

2023. november 20.

A HUN-REN ATK kutatói igazolták, hogy a szőlőlisztharmat kórokozójának genetikai összetétele nem egységes Magyarországon.

Szakcikkek / Táj-Tér-Kép

A hagyományos bor- és szőlőkultúra megőrzése és újjáélesztése rekreációs eszközök segítségével

Hazánkban még számos lehetőséget rejtő, komplex turisztikai termék a borturizmus, ennek felélesztését vagy megteremtését leginkább rekreációs útvonal kijelölésével érhetjük el.

Szakcikkek / Szőlő-Bor

Szőlőbirtok a dél-balatoni borvidéken

2022. augusztus 30.

A Rádpuszta Szőlőbirtokot 1998-ban egy szőlész-borász szakmai-baráti társaság alapította.

Szakcikkek / Szőlő-Bor

D, mint Dubicz, M, mint Mátra

2022. február 23.

A Mátrai borvidék hazánk második legnagyobb bortermelő vidéke. Kevesen tudják, de többezer éves múltra tekinthet vissza. A XX. századig a szőlőművelés, borkészítés volt ezen a környéken a legfontosabb tevékenység, ám a II. világháborút követő időszakban úgy vélték a döntéshozók, hogy a legjobb, ami ezzel a vidékkel történhet az, ha ipari terület lesz. Mindez érthetően kevéssé kedvezett a borkultúrának. Mint ahogy az sem, hogy mind a Rákosi-, mind a Kádár-korszakban a Mátrai borvidéket az Egri borvidék részeként kezelték, és az itt termelt szőlő egri borként került forgalomba.

Szakcikkek / Szőlő-Bor

Egyedi karakterű, kifinomult borok tisztességes profittal

2022. január 12.

Takler Andrással a szekszárdi borvidék történetéről, az elmúlt évtizedek kihívásairól, tervekről, na meg borokról beszélgettünk.

Szakcikkek / Szőlő-Bor

Várhatóan csökkenti a bürokratikus terhet az új bortörvény

2021. február 21.

Az újraszervezett folyamatok lényeges eleme, hogy az ágazatban dolgozó gazdasági szereplők érdekeit vegye figyelembe. Cél, hogy a kötelező adminisztratív feladatok elvégzése minél kevesebb erőforrást kössön le.

Szakcikkek / Szőlő-Bor

A hangsúly a kadarkán van

2021. február 19.

Sziegl Balázzsal a Hajós-Bajai borvidékről, adottságokról, biogazdálkodásról és még sok minden másról beszélgettünk.

Szakcikkek / Szőlő-Bor

A Neszmélyi borvidék

2019. március 23.

Eleink különféle idők óta jártak-keltek ezen a vidéken, „ették a gyümölcsét és itták a levét”. Hogyan szolgálta ez a föld az itt élők javát?