Címke: Csicsóka

csicsóka

Szakcikkek / Házikert

A téli zöldségeskert kedvelt növényei

2024. február 2.

Télen mindig feljön a kérdés: mit ehetünk a kertből szezonálisan? Aki már ki van éhezve a zöldségekre, annak jó hír: télre is tartogathat kincseket a veteményeskert!

Blog / Ház, táj

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! – Október

2023. október 11.

Bár egyre hűvösebbre és csapadékosabbra fordult az ősz idén, továbbra is örvendhetünk a kert kincseinek az októberben szezonális zöldségek és gyümölcsök sokaságával. Lássuk, mit tudnak a hónap sztárjai, a fekete berkenye és a csicsóka!

Agrárhírek / Növénytermesztés

A csicsóka értékes haszonnövény, de könnyen kivadul

2023. augusztus 23.

A csicsóka (Helianthus tuberosus) más néven: csókapityóka, földialma vagy tótrépa, ami közeli rokona a napraforgónak. A fészkesvirágzatúak (Asteraceae) családjának, ezen belül is a csöves virágzatúak (Asteroideae) tagja, a napraforgó rokona.

Szakcikkek / Házikert

Csicsóka: elődeink fontos növénye újra reneszánszát éli

2023. április 24.

Számos jótékony hatással rendelkezik a csicsóka, kiváltható vele a burgonya és más köretféle, viszonylag könnyen termeszthető és különleges ízvilágú.

Blog / Ház, táj

Termesszünk csicsókát a kertben!

2022. április 19.

A csicsókát igénytelensége és gumóinak táplálkozási értéke együttesen igazi kinccsé teszi, mégis az elmúlt évtizedekben háttérbe szorult. Hála szerteágazó jó tulajdonságainak, újra felfedezték a hobbikertészek is ezt a különleges növényt. Próbálkozzunk meg mi is az otthoni termesztésével!

Szakcikkek / Házikert

Ezért érdemes csicsókát ültetni a kertbe!

2022. március 22.

A csicsóka egy megosztó növény. Van, aki imádja fogyasztani, van aki viszont el sem tudja viselni a jellegzetes illatát. Karakteres ízű, rezisztens keményítőben rendkívül gazdag, ami miatt a diétázóknak érdekes felfedezés. A kertben viszont hamar elszaporodik és könnyen megnevelhető.

Szakcikkek / Zöldség

Sokoldalúan hasznosítható zöldségkülönlegesség a csicsóka

2019. szeptember 15.

Az elmúlt évtizedben a sokoldalú hasznosítás lehetősége miatt került a csicsóka az érdeklődés homlokterébe. A klasszikus humán étkezési hasznosítás és a fruktózgyártásra történő felhasználás mellett a leveles szár egy tenyészidőszakon belül többször is visszavágva igen értékes levélfehérje-koncentrátum alapanyag. Emellett közvetlen takarmányozásra is alkalmas. A gumók igazán nagy értékét a benne található szénhidráttartalma, az átlagosan 15%-nyi inulin adja.

Szakcikkek / Zöldség

Csicsóka - A sokoldalúan hasznosítható zöldségkülönlegesség

2018. április 1.

A fehérjetartalmon túl nem elhanyagolható a fitonutriens- (klorofill és karotenoid), mikro- és makroelem-, továbbá zsírsavtartalma sem.