Európai Bizottság

Agrárhírek / Agrárközélet

Nyilvántartásba veszi a Bizottság a rovarok élőhelyeinek javítását célzó kezdeményezést

2019. május 15.

Javaslatot tesz a növényvédő szerek használatának jelentős csökkentésére, a káros növényvédő szerek kivétel nélküli betiltására és a támogathatósági kritériumok megreformálására.

Agrárhírek / Agrárközélet

Dömpingellenes vámot vetnének ki az import műtrágyára

2019. április 8.

Az Európai Bizottság dömpingellenes vámot vetne ki az Oroszországból, Trinidadból és Tobagóból, valamint az Egyesült Államokból származó karbamid- és ammónium-nitrát (UAN) keverékeinek behozatalára.

Agrárhírek / Növényvédelem

Közösen értékelik újra a glifozát hatóanyagot

2019. március 16.

Franciaország, Hollandia, Magyarország és Svédország képviselői megállapodtak abban, hogy közös jelentéstevőként végzik a hatóanyaghoz beadott dosszié értékelését és mindegyikük által elfogadott jelentés-tervezetet nyújtanak be.

Agrárhírek / Szőlő-Bor

Borkülönlegesség, jégbor, főbor: magyar borászati kifejezések kerülhetnek uniós oltalom alá!

2019. február 20.

Előrelépés történt a magyar borok uniós oltalma területén, ugyanis az Európai Bizottság foglalkozik a már öt éve benyújtott hagyományos magyar borászati kifejezések kérdésével, és hamarosan sor kerülhet ezek hivatalos bejegyzésére.

Agrárhírek / Agrárközélet

Ne csökkentsék a vidékfejlesztési forrásokat!

2019. január 29.

Elfogadhatatlan az a bizottsági javaslat, amely több mint 26%-kal csökkentené a Magyarországnak 2021 után jutó vidékfejlesztési forrásokat.

Agrárhírek / Agrárközélet

Sovány tejpor: elkelt az intervenciós készletek 99 százaléka

2019. január 25.

Az uniós biztos tájékoztatása szerint a legutóbbi értékesítésen 18 514 tonna kelt el, így az eredeti 380 ezer tonnás soványtejpor-készletből mindössze 1 százalék, azaz mintegy 4 ezer tonna maradt.

Agrárhírek / Növényvédelem

Átláthatóbbá kell tenni a növényvédő szerek engedélyezését

2019. január 17.

Nyilvánosan hozzáférhetővé kellene tenni a növényvédő szerek engedélyezési eljárása során felhasznált tanulmányokat, köztük a vonatkozó adatokat és a növényvédő szerek felhasználására vonatkozó információt.

Agrárhírek / Agrártámogatások

Erősíteni kellene az uniós forrással való trükközés visszaszorítását

2019. január 11.

A bizottságnak kezdeményezőbb szerepet kellene vállalnia és újra kellene gondolnia az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) szerepét és feladatkörét.

Agrárhírek / Agrárközélet

Összefogására van szükség a káros akciók ellen

2018. december 27.

Egyéves időszak áll rendelkezésre legalább hét különböző tagállamból a támogató aláírások összegyűjtésére, az EB pedig eldöntheti, hogy helyt ad-e vagy elutasítja azt.

Agrárhírek / Agrárközélet

Változik a sovány tejpor értékesítési ára

2018. november 23.

Az árak alakulása és az intervenciós készletek nagysága indokolttá teszi a sovány tejpor további mennyiségeinek a betárolási időpont módosítása általi értékesíthetővé tételét.