Címke: Fehérjenövény

fehérjenövény

Agrárhírek / Növénytermesztés

Konkrét megoldások kellenek a fehérjenövény-termesztés megerősítéséhez

2024. június 5.

A fenntarthatóságnak és a termelékenységnek a fehérjenövény-termesztésben is kéz a kézben kell járni, és nem zárhatják ki egymást.

PR cikk / PR cikk

SURAJA – az ütőképes szójafajta az eredményes gazdálkodás alapja

2024. február 23.

A szójatermesztés sikerének egyik kulcsa a szakmailag megalapozott – a termőhelyi adottságokhoz illeszkedő – fajtaválasztás.

PR cikk / PR cikk

Takarmányborsó. Kiváló lehetőség méltatlan helyzetben

2024. február 13.

Az őszi és a tavaszi fajták is nagy terméssel, magas fehérjetartalommal, kiváló utóvetemény-hatással és jövedelemtermelő képességgel hálálják meg, ha bekerülnek a vetésforgóba.

PR cikk / PR cikk

Minden út a szójához vezet

2023. december 29.

Bizonyítjuk, hogy megéri szóját termeszteni, és bemutatjuk a SAATEN-UNION portfólióját az igen korai fajtáktól a középérésűekig.

PR cikk / PR cikk

Szójának áll a világ

2023. november 14.

Magyarországnak, a magyar termelőknek megérné többet foglalkozni szójával, amelynek piaca világszerte keresleti, termesztése hazai viszonyok között is egyértelműen nyereséges, és jól beilleszthető a fenntartható vetésforgóba is.

Agrárhírek / Növénytermesztés

Ambiciózus terv: önellátók lennénk szójából, ötszörös termelésnövelésre volna szükség hozzá

2023. szeptember 6.

Magyarország szója önellátottsága mindössze 15–20 százalékos, amelyen nagyon fontos lenne változtatni az Agrárminisztérium szerint. Távlati cél az önellátás lehet, ám ehhez még nagyon az út elején járunk.

Agrárhírek / Növénytermesztés

Mekkora potenciál rejlik a maghüvelyesekben?

2023. június 16.

A ,,Kelet-Magyarországi ökológiai gazdálkodási rendezvénysorozat” részeként májusban a ,,Fehérjenövény és szálastakarmány tanácskozás és szántóföldi bemutatón” a maghüvelyesek nemesítéséről, a bennük rejlő potenciálról, valamint a hazai és nemzetközi termesztési trendekről hallhattunk.

Agrárhírek / Növénytermesztés

Fehérjenövények jövője az EU-ban

2022. július 4.

Felkérik az Európai Bizottságot arra, hogy vállaljon vezető szerepet a növényi alapú fehérjék előállításának előremozdításában.

Szakcikkek / Növénytermesztés

Tapasztalatok az ökológiai szójatermesztésről

A 2020 januárjában megjelent USDA (United States Department of Agriculture) jelentés szerint a 2019/2020-as évben a világ szójatermesztése 337,7 millió tonna, ami 0,23 millió tonnával több, mint az elmúlt évben. A legnagyobb szójatermesztő országok továbbra is Brazília (123 millió t), USA (97 millió t) és Argentína (53 millió t), az EU-ban 2,6 millió tonna szóját termelnek.