Növénytermesztés
Növénytermesztés

Konkrét megoldások kellenek a fehérjenövény-termesztés megerősítéséhez

Konkrét megoldások kellenek a fehérjenövény-termesztés megerősítéséhez

Corteva Agriscience

A fenntarthatóságnak és a termelékenységnek a fehérjenövény-termesztésben is kéz a kézben kell járni, és nem zárhatják ki egymást.

A mezőgazdasági ágazat érdekelt feleinek egyesíteniük kell erőfeszítéseiket a teljesítmény javítása és egy fenntarthatóbb uniós fehérjetermelési terv megvalósítása érdekében, új lehetőségeket kínálva az európai gazdáknak, hogy a kínálatot a változó kereslethez igazítsák

– mondta Andre Negreiros, a Corteva Agriscience közép- és kelet-európai vezetője a május utolsó napján Brüsszelben tartott, az Európai Takarmánygyártók Szövetsége (FEFAC) 68. nyilvános éves találkozóján tartott „Az EU fehérjenövényeinek növekedési potenciálja és a gazdák eszközkészlete” című panelbeszélgetésen.

A rendezvény során az Európai Bizottság és az értékláncban részt vevő partnerek iparági szakértői tartalmas vitát és megbeszéléseket kezdeményeztek az uniós állattenyésztési és takarmányipar jövőbeni irányáról, az uniós állattenyésztési ágazat fenntartható és nyereséges zöld átállásának elősegítése érdekében.

A panelbeszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy a fehérjenövények termesztése kulcsfontosságú a fenntarthatóság szempontjából, mivel jelentősen csökkenti a szállítással járó szén-dioxid-kibocsátást, és mérsékli a tengerentúli importtól való függőséget.

A helyi mezőgazdaság előmozdításával növeljük stratégiai függetlenségünket és támogatjuk a vidéki gazdaságokat. Ez a helyi megközelítés összhangban van az EU fenntartható, körforgásos gazdaság iránti elkötelezettségével, és az ellátási láncban az üvegházhatású gázok kibocsátásának minimalizálásával hozzájárul az éghajlatvédelmi célok eléréséhez

– mondta Andre Negreiros, kiemelve, hogy az európai növényfehérje-ágazatnak versenyképesnek, kiváló minőségűnek és a számos gazdasági, környezeti, éghajlati és technológiai kihívással szemben rugalmasnak kell lennie.

Következetes európai és tagállami politikákra van szükségünk, amelyeket egy olyan intézkedéscsomagba kell foglalni, amelynek célja a hazai fehérjetermelés élénkítése és ösztönzése, a növénytermesztés sokszínűségének növelése és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése mellett

– tette hozzá Andre.

Megemlítette, hogy olyan következetes uniós keretrendszerre van szükség, amely lehetővé teszi az európai fehérje-értékláncok versenyképességét, beleértve a megfelelő eszközöket és a kitűzött célokat, valamint az érintett felek számára érdemi és hosszú távú ösztönzőket. Elengedhetetlen továbbá egy olyan egyensúly kialakítása, amely nyomon követi az élelmiszer-növényi fehérje előállítását és felhasználását, valamint a versenyképes kutatás és fejlesztés innovációbarát keretének kialakítása, amely lehetővé teszi a legkorszerűbb nemesítési módszerek, többek között az új génszerkesztési technikák (NGT-k) alkalmazását. Emellett az érdekelt feleknek össze kell fogniuk, hogy támogassák a fogyasztóknak szóló, az EU fenntartható mezőgazdasági termelési gyakorlatairól és a sokoldalú és kiegyensúlyozott étrend előnyeiről szóló, növényi fehérjealapú élelmiszereket is tartalmazó edukációs kommunikációt.

A Corteva, mint globális tisztán mezőgazdasági vállalat, segít a gazdáknak abban, hogy földjeiken maximalizálják a termelékenységet és reagáljanak a változó körülményekre. A vállalat olyan gazdag termékportfólióval rendelkezik, amelyet stratégiailag az élelmiszer-biztonság erősítésére és a megújuló üzemanyagokra való áttérés támogatására terveztek. A vállalat naponta közel 4 millió dollárt fektet kutatás-fejlesztésbe, növelve a gazdálkodók hozzáférését a tudományos alapú eszközökhöz és technológiákhoz világszerte.

Kiemelt kép: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A szántás rohamléptekkel szorul vissza, de vannak olyan térségek, ahol az eke kiszoríthatatlannak tűnik

2024. június 10. 07:10

Évről évre egyre kevesebb német gazdálkodó alkalmaz szántást a földjein, de az államok között óriási eltérések mutatkoznak.

Keresőkutyák találhatják meg az invazív, mérgező növényeket

2024. június 7. 09:10

Izgalmas kísérletben vizsgálják, hogy a kutyák megtalálják-e a termés minőségét veszélyeztető, mérgező gyomnövényeket a szántóföldi kultúrákban.

Sikeresen termesztik a felére csökkentett tenyészidejű rizst

2024. június 6. 14:40

Bár a rizs tenyészideje 120-150 nap, egy új fajta esetében ez az időszak alig a felére zsugorodott – amit üvegházban már termesztenek is.

8 tipp szilázsbálák fóliacsomagolására

2024. június 6. 07:10

A szilázsbálákat védő vékony fólia a kiváló minőségű takarmány hosszú távú megőrzésének biztosítéka. Mire figyeljünk a használatakor?

Fehérjenövények jövője az EU-ban

2022. július 4. 15:22

Felkérik az Európai Bizottságot arra, hogy vállaljon vezető szerepet a növényi alapú fehérjék előállításának előremozdításában.

Ambiciózus terv: önellátók lennénk szójából, ötszörös termelésnövelésre volna szükség hozzá

2023. szeptember 6. 11:10

Magyarország szója önellátottsága mindössze 15–20 százalékos, amelyen nagyon fontos lenne változtatni az Agrárminisztérium szerint. Távlati cél az önellátás lehet, ám ehhez még nagyon az út elején járunk.

Takarmányborsó. Kiváló lehetőség méltatlan helyzetben

2024. február 13. 11:10

Az őszi és a tavaszi fajták is nagy terméssel, magas fehérjetartalommal, kiváló utóvetemény-hatással és jövedelemtermelő képességgel hálálják meg, ha bekerülnek a vetésforgóba.

Tapasztalatok az ökológiai szójatermesztésről

A 2020 januárjában megjelent USDA (United States Department of Agriculture) jelentés szerint a 2019/2020-as évben a világ szójatermesztése 337,7 millió tonna, ami 0,23 millió tonnával több, mint az elmúlt évben. A legnagyobb szójatermesztő országok továbbra is Brazília (123 millió t), USA (97 millió t) és Argentína (53 millió t), az EU-ban 2,6 millió tonna szóját termelnek.